Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z papka na pionie-kobieta prosi o pomoc

baklar

Recommended Posts

Witam.

Bardzo Was prosze o pomoc bo problem spedza mi sen z powiek a maz tylko mnie pociesza.

Remontujemy mieszkanie w starym domu i wyciagnelismy na piecu nowy pion do 2 pokoi. Grzejniki grzaly ale tylko do polowy, czyli gora ciepla dol zimny.

Wzielismy monterow a Ci zalozyli na ten pion zaraz przy piecu(bardzo blisko) papke. Teraz te grzejniki grzeja super ale reszta grzejnikow w pozostalych pokojach jak chodzi papka robia sie zimne. Dzisiaj maz wlacza papke zeby sie nagrzaly i wylacza zeby reszta sie nagrzala.

Poradzcie prosze jak rozwiazac ten problem, jestem w desperacji, ze to wszystko niepotrzebnie zrobilismy.

Pozdrawiam

grzejnik tak grzeje że górą cieplejszy niż dołem. natomiast monter po dołożeniu nowych grzejników powinien wykonać regulację przepływów. zamiast tego założył pompę- kiepski pomysł.

wołać montera niech robi regulację przepływów. woda płynie tam gdzie ma najlżej. jak sprawimy że tam gdzie jej jest najłatwiej napotka opór popłynie w inne odbiorniki. instalacja powinna być wyregulowana tak aby "wodzie się chciało" dotrzeć do najdalszych odbiorników i w równym stopniu dogrzać najdalsze pomieszczenia.

No tak, namowilam meza aby podjechal po monterow i wyjasnil co sie dzieje. Tylko, ze oni probowali bez tej papki , tyl grzejnika troche podniesli, dali spadek i wlasnie to nic nie dalo dlatego zalozyli ta papke i jest jeszcze gorzej. A moze ta papke dac dalej od pieca nie tak blisko?

nie. powinni zmniejszyć przepływy w pozostaych grzejnikach tak aby do tych nowych również docierała woda w odpowiednich ilościach.

to są podstwy hydrauliki przecież :bash:

poszukaj sobie wątków o regulacji przepływów w instalacji CO.

bez tego możesz mieć pompę przy kazdym kaloryferze i efekty będą podobne. chłop Twój zamiast Cię przytulać będzie latał po pokojach i przełączał pompy.

wyregulować przepływy