Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brak papy pod ścianami działowymi.Jak Jak wykonać izolację poziomą?

okojan

Recommended Posts

Witam,

Dopiero w dniu dzisiejszym zauważyłem, że ekipa która stawiała budynek do stanu surowego otwartego trochę ,,olała" moje uwagi.

Spod kilku ścianek działowych na parterze wystaje tylko 2- 3 cm papy a na kilku odcinkach o długości 1-1,5 m nie wystaje wcale ( jest na pewno pod samą ścianką, bo wygląda jakby ją docinali miejscami na szerokość pustaka 11,3 cm).

Jak połączyć te 2-3 cm wystającej papy z papą wykładaną na całym parterze jako izolacja pozioma?

Co zrobić w miejscach gdzie nie wystaje wcale papa spod ścian działowych ?

Nałożyć w narożnik (ściana - chudziak) jakiegoś ,,bitumu" typu Izohan i położyć papę aby dolegała do tych ścianek działowych i na to znowu Izohan?

Proszę Was o radę.

Nie wiem :(

Jak był kopany wykop pod chudziak pod ławy fundamentowe to woda pojawiła sie miejscami na 85 cm ( wcześniej był sciągany humus, czyli jakies 25- 30 cm) co daje troszkę ponad 1 m. W projekcie po adaptacji mam wpisane - proste warunki gruntowe panujące w podłożu-pierwsza kategoria geotechniczna.Chudziak pod ławą zaczyna sie na - 1.30 m. W trakcie kopania pod ławy wykonawca zrobił mały odpływ- odwodnienie aby woda zeszła z wykopu ( było jej miejscami około 5-8 cm). Hm................,także myślę , ze tylko przeciw wilgoci.

Nie, nie. Wykop był na około 90 cm - po sciągnietym humusie ( tak mi mówił budowlaniec) a woda pojawiała sie miejscami na około 80 - 85 cm.

Sam fundament ma chyba 1.30 m ( tak mam na rysunkach w projekcie).

Teraz ,,chudziak " wystaje ponad grunt około 30 cm - ale nie wiem ile jeszcze bede obsypywał fundament.

Powtarzam pytanie - Jak połączyć te 2-3 cm wystającej papy z papą wykładaną na całym parterze jako izolacja pozioma?

Nałożyć w narożnik (ściana - chudziak) jakiegoś ,,bitumu" typu Izohan i położyć papę aby dolegała do tych ścianek działowych i na to znowu Izohan?

Przecież nie bede rozbierał ścian i stawiał na nowo.

Wykuj kilka cm od dołu i uzupełnij braki w papie.

Hardcor...

Można wykuć 3/4 grubości ścianki, uzupełnić papę i podeprzeć ściankę wypełnieniem. Potem druga strona.

W ogóle to tylko to mi wpadło do głowy. Czy tak można? Nie mam pojęcia. To są tylko działówki.

Może ktoś inny wypowie się na temat pomysłu?

Jak połączyć te 2-3 cm wystającej papy z papą wykładaną na całym parterze jako izolacja pozioma?

Nałożyć w narożnik (ściana - chudziak) jakiegoś ,,bitumu" typu Izohan i położyć papę aby dolegała do tych ścianek działowych i na to znowu Izohan?.

Witaj.

podałeś dobry sposób , nic lepiej nie izoluje niż dobry bitum, sama papa pełni najczęściej rolę ,, zbrojenia'' czy zabezpieczenia prawdziwej uszczelki jaką jest warstwa bitumu. Ale pamiętaj bitum jest na rozpuszczalniku i będzie śmierdziało, więc wybierz taki z szybkim rozpuszczalnikiem, trzeba taką izolację ,,wysezonowąć '' czyli pozwolić jej dobrze wyschnąć, jak papa nie wystaje spod ściany na 1 czy dwa centymetry ścianę odkuć . Nie ma papy czy lepika z atestem na stosowanie do pomieszczeń dla stałego pobytu ludzi , więc jest zawsze ryzyko że taka izolacja , słabo wyschnięta, może kiedyś śmierdzieć ale na to nic nie poradzisz , folie plastykowe przebiją tysiące ostrych kamyków chudziaka, nie da się jej trwale na lata łączyć. na lepik najlepiej wykonać izolację z perlitu według recepty adama mk. życzę dobrych wyborów.

pozdrawiam,

Nie znalazłem, ze moze byc stosowany wewnątrz pomieszczeń.Ale mysle, że jak zastosuje go na kilku metrowych odcinkach na styku chudziak- scianka działowa i jeszcze raz po położeniu papy na styku papa-scianka działowa to może nie bedzie aż tak toksyczny bo jest na bazie wody. Hm...........tak mysle bo przecież papa też szkodzi..............

Moze ktos podrzuci inny pomysł na problem, ze wystaje mało papy spod scianek działowych albo nie wystaje wogóle ( a jest napewno pod sciankami) - co czynić????

• 1 year później...