ez 20.04.2004 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 Wiem, że temat się przewijał już wiele razy, ale właśnie wypełniam PIT-a i ma mętlik. Mieliśmy kase mieszkaniową do lutego 2003, pieniędzmi z kasy spłaciliśmy kredyt komercyjny na działkę. Zaczęliśmy się budować i teraz czy możemy odliczać koszty budowy czy nie jako kontynuacja nabytej ulgi ??? Tyle było już wokól tego zamieszania, że naprawdę nie wiem niby to inwestycja rozpoczęta wcześniej, ale z interpretacji pamiętam, że nie uznają tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejb 22.04.2004 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 Nie, nie możecie korzystać już z ulgi budowlanej. Po pierwsze już jej nie ma, a po drugie od dawna interpretacja Ministerstwa (Braku) Finansów jest taka, że kto korzystał z ulgi na oszczędzanie w Kasie Mieszkaniowej nie może korzystać z innych rodzajów ulg budowlanych (w tym z odsetkowej).Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ez 22.04.2004 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 ale wytłumaczenie w Picie D jest obłędne. Gość zlikwidował kasę w 2003 w wysokości 30 000 i dobrał kredytu 60 000 za to kupił mieszkanie. I może odliczyć 19% z 90 000 minus 9000 bo tyle dostał zwrotu z kasy. Ja w końcu w Picie wpisałam, że pieniądze w całości przeznaczyliśmy z kasy na budowę (mamy tyle faktur) i zastanwaim się czy dalej mogę korzystać z ulgi na tą budowę. A jeżeli nie to dlaczego? Skoro mogę odliczyć całość za mieszkanie to dlaczego nie całość za dom?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 22.04.2004 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 PO mojemu, to kontynuować odliczanie mozna tylko w odniesieniu do inwestycji rozpoczętych przed likwidacją ulgi - czyli u Ciebie chyba nie.Po drugie, należalo nie przerywać placenia do kasy - w co najmniej jednej z kas byla taka mozliwość że sie brało "kredyt pomostowy" w trakcie oszczędzania, nie przerywając oszczędzania.Też sie nieco na kasie przejechalem, ale ciut chyba mniej, bo jednak kilka uników zrobilem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 22.04.2004 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 W pierwszej kolejności należy zacząć rozmowę od pytania - kiedy rozpocząłeś budowę. Jeżeli przed 1 stycznia 2002r. to możesz korzystać z dawnej "dużej" ulgi budowlanej. Jeżeli inwestycja została rozpoczęta po tym terminie to musztarda po obiedzie. I teraz, jeżeli rozpocząłeś inwestycję w okresie obowiązywania ulgi budowlanej to możesz odliczeń dokonywać od kwoty przewyższającej sumę wycofanych pieniędzy z Kasy Mieszkaniowej. Natomiast jeżeli wycofałeś pieniądze po tym okresie to niczego więcej nie możesz już odliczyć. Co najważniejsze okres oszczędzania w Kasie Mieszkaniowej nie jest traktowany przez Ministerstwo Finansów jako okres inwestycji budowlanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ez 22.04.2004 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 to przykład w PIT D przeczytajcie koniecznie gość zakończył oszczędzanie w 2003 i w 2003 wpłacił wkład mieszkaniowy, odlicza całość !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 22.04.2004 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 Znaczy masz na mysli "instrukcje" wypelniania PIT-D? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 22.04.2004 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 Nie wiadomo kiedy była podpisana umowa ze spółdzielnią albo może była już jakaś kwota wpłacana wcześniej tak, że ulga na inwestycję została rozpoczęta. Ten przykład nie jest rzetelny. Sugeruje jakoby istniał obowiązek uwzględniania wydatku pieniędzy wycofanych z KM w rozliczeniu ulgi. Lepiej jest w uldze wykazać tylko wydatek 60 tys. zł a kwit na pozostałe 30 tys. odłożyć. Wtedy podatku do zwrotu będzie nie 8100,- jak obliczyli w tym przykładzie, ale 19% x 60000,- = 11400,- . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 22.04.2004 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 Niestety wszystkie objaśnienia podatkowe w Polsce należy czytać z wielką dokładnością, a nie wyrywać jedno zdanie czy akapit z kontekstu. Gdy cofniesz się w broszurze o kilka wersów do góry, to zwróć uwagę na następujące zdanie - "Przy czym należy pamiętać, że do podatników, którzy w 2003r. wycofali oszczędności z kasy mieszkaniowej (z tytułu których korzystali z odliczeń) i przeznaczyli je na cele mieszkaniowe uprawniające w 2003r. do ulgi w podatku dochodowym (na zasadach praw nabytych.... Przykład ten ma zastosowanie jedynie gdybyś pierwszą ratę wkładu do spóldzielni mieszkaniowej wpłacił przed 1 stycznia 2002r. a w 2003 wpłacał kolejne raty. Czyli mówiąc prosto, gdybyś się załapał na "dużą" ulgę budowlaną wcześniej, a obecne wpłaty były kontynuacją wcześniej rozpoczętej inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts