Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zastosować, żeby uzyskać standardy NF40 i NF15

Recommended Posts

nie bój żaby - zrozumiałem.

Przy słabej wentylacji budynku i związanej z tym wilgotności po obu stronach przegrody wystąpi i w jednym i w drugim, ale...

no w tym przypadku nie, bo ta wełna niczym nie osłonięta

Ja wiem, że Ty wiesz, po prostu spodobało mi się zdanie:

"Uwaga przy zamianie wełny na styropian powstanie punkt rosy w strefie styropianu"

które sugeruje, że przy wełnie punkt rosy nie powstanie, cokolwiek miało by to znaczyć. Podłączyłem się pod ironię, nie dałem emotikonki, mea culpa. Starczy na ten temat ;)

• 9 months później...

Specjalnie dla Was mamy cykl filmów z budowy domu pasywnego pod Warszawą. Inwestorzy, Marzena i Jarek starają się do dofinansowanie dla NF15. A my śledzimy ich zmagania z kamerą...

Zobaczcie wszystkie odcinki cyklu:

Czekamy na Wasze pytania na temat NF15. Odpowiemy filmem z ekspertem. Warto je zadać TUTAJ.

Edytowane przez Redakcja

A najlepiej nie idź w żadne NF tylko weź sprawy w swoje ręce (jak to napisał nysar) i wybuduj sobie pasywniaka.

"Wybuduj sobie"... dom pasywny to nie tylko 50cm styropianu i okna na południe, ale to i cała dbałość o szczególiki. Koszty rosną wykładniczo w stosunku do uzyskanych rezultatów, a i tak niemal na każdym etapie można spaprać efekt końcowy, jak np. budowa domu "pasywnego" z garażem na dwa auta.

No ale kto bogatemu zabroni stawiać dom "pasywny", który będzie nim tylko w teorii...

"Wybuduj sobie"... dom pasywny to nie tylko 50cm styropianu i okna na południe, ale to i cała dbałość o szczególiki.

eee tam.

Koszty rosną wykładniczo w stosunku do uzyskanych rezultatów, a i tak niemal na każdym etapie można spaprać efekt końcowy, jak np. budowa domu "pasywnego" z garażem na dwa auta.

A co ma garaż do domu pasywnego ? Naprawdę nie trzeba wybitnej wiedzy, żeby taki domek sobie sprawić i nie jest on wcale droższy od typowego.

No ale kto bogatemu zabroni stawiać dom "pasywny", który będzie nim tylko w teorii...

Nie bogatemu tylko świadomemu. Proponuję Ci zgłębić wiedzę na temat domów pasywnych i wówczas zweryfikujesz swoje poglądy.

Nie bogatemu tylko świadomemu. Proponuję Ci zgłębić wiedzę na temat domów pasywnych i wówczas zweryfikujesz swoje poglądy.

Dom energooszczędny - jak najbardziej. Dom pasywny - szczerze wątpię.

Chyba że masz ograniczeń finansowych - to wtedy tak.

"Świadomy inwestor", który nie ma doświadczenia przy budowie domów (szczególnie pasywnych) raczej nie dysponuje wiedzą pozwalającą na uniknięcie części mostków termicznych, nie jest w stanie określić prawidłowość założeń architektonicznych, nie jest w stanie dopilnować ekipy i skorygować tworzenie mostków już na etapie budowy, nie posiada znajomości krytycznych "detali", nie ma kamery termowizyjnej ani zazwyczaj nie dysponuje nadmiarem gotówki, co poniekąd prowadzi do poszukiwania oszczędności na jakimś etapie.

Taki inwestor dysponuje tylko niezachwianą pewnością że buduje dom "pasywny", nawet mimo braku fachowej wiedzy.

A już stare przysłowie mówi że "pierwszy dom stawia się dla wroga" - i ciągle jest aktualne.

Bez urazy, ale sama "świadomość" nie wystarczy do zbudowania domu pasywnego.

Zejście poniżej 20 W/m2R jest dla zwykłego śmiertelnika w zasadzie niemożliwe.

Kurcze znowu się rozpisuję ... na forum .. złodziej czasu straszny te fora.

Kolega widzę nadziany dogmatami odnośnie standardu pasywnego... cóż to tylko standard ... taki przeciętny lich standard :lol2:

Aby spełnić 15kWh ... wystarczy 10cm izolacji ...

aby spełnić 10 wat /m2 mocy już trzeba najmniej 30cm ... bliżej 40cm.

Okna, nasze kochane okna to co jest na rynku to głód i mizeria. Jeszcze tak montowane że nie ma węgara dookoła tylko parapet wchodzi pod ramę ... bo tak niby trzeba ... :lol2: