Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

z racji tego, że od początku zakładałem, że w przedpokoju będzie sufit obniżony a jedynym oświetleniem będą oczka z żarówkami ledowymi muszę zaplanować ich ilość i rozłożenie, żeby pomieszczenie było wystarczająco dobrze oświetlone.

Przedpokój ma wymiary ok. 370 x 180cm, wysokość ok. 278 będzie ale będzie obniżony o ok. 10cm.

Na załączonym obrazku zaznaczyłem żółtym kolorem punkty tak, jak mi się wydaje że byłyby odpowiednio.

Czy ktoś z doświadczenia może pomóc zweryfikować czy takie rozłożenie będzie wystarczająco dobre czy trzeba by coś poprzesuwać albo dodać (odjąć)?

- obrazek 1 - 6 punktów - 2 rzędy

- obrazek 2 - 4 punkty

- obrazek 3 - 6 punktów - 1 rząd

Które rozłożenie będzie lepsze, a może jeszcze jakieś inne rozwiązanie?

Jedna kratka na rzucie to 10cm.

osw.JPG

osw2.JPG

osw3.JPG

Edytowane przez piotrekt
https://forum.murator.pl/topic/177209-o%C5%9Bwietlenie-punktowe-przedpokoju-oczka-ile-jak-rozmie%C5%9Bci%C4%87/

Witam, ja mam bardzo podobne rozłożenie u siebie w domu, lecz przyznam że ledów mam trochę więcej. Ogólnie do Twojego pierwszego obrazka dorzuciłabym jeszcze jeden rząd i powinno świecić ładnie. Pamiętaj że ledy to punktowe światło. Ja osobiście żałuję trochę, że nie zdecydowałam sie na taśmy led zamiast oświetlenia ledowego. No ale już późno na zmiany.

Witam,

w celu prawidłowego określenia potrzebnej ilości punktów i ich rozmieszczenia potrzebna jest jeszcze informacja jakie planujesz oprawy ledowe - masz już wybrane? Jaką moc mają te ledy, jaki kąt rozsyłu światła?

zastanawiałem się nad poniższymi.

Nie wiem na ile poważnie można traktować dane (jasność i kąt) podawane w specyfikacjach "chińczyków". Z kolei Philips parametrami "na papierze" wypada teoretycznie gorzej ale zakładam że różnica w trwałości może być spora.

1.

jakimikolwiek ledami Made in China np.:

Lumax

Moc - 4,5 W, 24 diody odpowiednik 35w

Kąt świecenia - 120 st.

Światłość - 300 lumenów

Barwa - ciepła

2. Philips corepro led

Moc: 4 W (odpowiednik lampy halogenowej o mocy 35 W)

Trzonek: GU10

Strumień świetlny: 165 lm

Temperatura barwowa: 3000 K

Kąt rozsyłu światła: 36°

Edytowane przez piotrekt