Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oświetlenie punktowe przedpokoju (oczka) - ile jak rozmieścić

piotrekt

Recommended Posts

Witam

z racji tego, że od początku zakładałem, że w przedpokoju będzie sufit obniżony a jedynym oświetleniem będą oczka z żarówkami ledowymi muszę zaplanować ich ilość i rozłożenie, żeby pomieszczenie było wystarczająco dobrze oświetlone.

Przedpokój ma wymiary ok. 370 x 180cm, wysokość ok. 278 będzie ale będzie obniżony o ok. 10cm.

Na załączonym obrazku zaznaczyłem żółtym kolorem punkty tak, jak mi się wydaje że byłyby odpowiednio.

Czy ktoś z doświadczenia może pomóc zweryfikować czy takie rozłożenie będzie wystarczająco dobre czy trzeba by coś poprzesuwać albo dodać (odjąć)?

- obrazek 1 - 6 punktów - 2 rzędy

- obrazek 2 - 4 punkty

- obrazek 3 - 6 punktów - 1 rząd

Które rozłożenie będzie lepsze, a może jeszcze jakieś inne rozwiązanie?

Jedna kratka na rzucie to 10cm.

osw.JPG

osw2.JPG

osw3.JPG

Edytowane przez piotrekt

Witam, ja mam bardzo podobne rozłożenie u siebie w domu, lecz przyznam że ledów mam trochę więcej. Ogólnie do Twojego pierwszego obrazka dorzuciłabym jeszcze jeden rząd i powinno świecić ładnie. Pamiętaj że ledy to punktowe światło. Ja osobiście żałuję trochę, że nie zdecydowałam sie na taśmy led zamiast oświetlenia ledowego. No ale już późno na zmiany.

zastanawiałem się nad poniższymi.

Nie wiem na ile poważnie można traktować dane (jasność i kąt) podawane w specyfikacjach "chińczyków". Z kolei Philips parametrami "na papierze" wypada teoretycznie gorzej ale zakładam że różnica w trwałości może być spora.

1.

jakimikolwiek ledami Made in China np.:

Lumax

Moc - 4,5 W, 24 diody odpowiednik 35w

Kąt świecenia - 120 st.

Światłość - 300 lumenów

Barwa - ciepła

2. Philips corepro led

Moc: 4 W (odpowiednik lampy halogenowej o mocy 35 W)

Trzonek: GU10

Strumień świetlny: 165 lm

Temperatura barwowa: 3000 K

Kąt rozsyłu światła: 36°

Edytowane przez piotrekt