piotrekt 13.03.2013 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 (edytowane) Witam z racji tego, że od początku zakładałem, że w przedpokoju będzie sufit obniżony a jedynym oświetleniem będą oczka z żarówkami ledowymi muszę zaplanować ich ilość i rozłożenie, żeby pomieszczenie było wystarczająco dobrze oświetlone. Przedpokój ma wymiary ok. 370 x 180cm, wysokość ok. 278 będzie ale będzie obniżony o ok. 10cm. Na załączonym obrazku zaznaczyłem żółtym kolorem punkty tak, jak mi się wydaje że byłyby odpowiednio. Czy ktoś z doświadczenia może pomóc zweryfikować czy takie rozłożenie będzie wystarczająco dobre czy trzeba by coś poprzesuwać albo dodać (odjąć)? - obrazek 1 - 6 punktów - 2 rzędy - obrazek 2 - 4 punkty - obrazek 3 - 6 punktów - 1 rząd Które rozłożenie będzie lepsze, a może jeszcze jakieś inne rozwiązanie? Jedna kratka na rzucie to 10cm. Edytowane 13 Marca 2013 przez piotrekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicja1986 14.03.2013 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Witam, ja mam bardzo podobne rozłożenie u siebie w domu, lecz przyznam że ledów mam trochę więcej. Ogólnie do Twojego pierwszego obrazka dorzuciłabym jeszcze jeden rząd i powinno świecić ładnie. Pamiętaj że ledy to punktowe światło. Ja osobiście żałuję trochę, że nie zdecydowałam sie na taśmy led zamiast oświetlenia ledowego. No ale już późno na zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolasia 15.03.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Witam,w celu prawidłowego określenia potrzebnej ilości punktów i ich rozmieszczenia potrzebna jest jeszcze informacja jakie planujesz oprawy ledowe - masz już wybrane? Jaką moc mają te ledy, jaki kąt rozsyłu światła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekt 18.03.2013 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 (edytowane) zastanawiałem się nad poniższymi.Nie wiem na ile poważnie można traktować dane (jasność i kąt) podawane w specyfikacjach "chińczyków". Z kolei Philips parametrami "na papierze" wypada teoretycznie gorzej ale zakładam że różnica w trwałości może być spora. 1. jakimikolwiek ledami Made in China np.:Lumax Moc - 4,5 W, 24 diody odpowiednik 35wKąt świecenia - 120 st.Światłość - 300 lumenówBarwa - ciepła 2. Philips corepro led Moc: 4 W (odpowiednik lampy halogenowej o mocy 35 W)Trzonek: GU10Strumień świetlny: 165 lmTemperatura barwowa: 3000 KKąt rozsyłu światła: 36° Edytowane 18 Marca 2013 przez piotrekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts