Herbatniczek 26.03.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 za drogo wyjdzie jak dla mnie...20 paneli wiec 20 przetwornic....brrrr. Ja tu chce cos taniego zrobic. To musi na siebie zarobic a nie dzialac dobrze choc bylo by idealnie gdyby polaczyc obie cechy. Niestety zrezygnowalem z takiego zalozenia choc w zeszlym roku zastanawialem sie nad jeszcze wieksza liczba przetwornic do pojedynczych linijek. Niestety robienie paneli wlasnorecznie jest dla mnie zbyt zmudne na dodatek pradu zuzywam tyle co nic a sprzedawac go jeszcze nie mozna, zatem panele PV do ogrzewania az nie bedzie innej mozliwosci.Co do powtarzalnosci to chyba ostro przesadzasz z tym weszeniem wszedzie spisku i oszustwa. Jesli Panel spelnia norme to spelnia a jesli nie to jest wadliwy i go mozesz wymienic a tego producent nie chce zatem sprzedaje je wtedy bez normy. Kupisz z norma to ma norme, chyba ze masz jakowegos niezwyklego pecha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.03.2013 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Gatunek pierwszy, gatunek drugi, gatunek trzeci.... itd.Znasz to?Chcesz być traktowany jak KLIENT.A jesteś w stanie zapłacić jak klient?PV to trudna zabawa...Zwykle, dla szaraczków, grzebanie w odpadach... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.03.2013 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Wydaje się Tobie, ze WSZYSTKIE wyprodukowane panele spełniają normę...A jak jesteś producentem i masz cały magazyn tego, co nie spełnia...UTYLIZUJESZ TO ZA WŚCIEKŁE SUMY?Wiesz jak trudne jest utylizowanie tego scierwa, co nie "wyszło".Koszt tego zawiera się w tym, co wyszło...MUSI.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herbatniczek 27.03.2013 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 OK, chcesz mnie przekonac do rozwazania produkcji pradu ? Niech bedzie. Rozwazac to tez mozemy. Zaproponuj zatem jakis uklad ktory wedlug Ciebie jest dobry lub ciekawy. Ale dyskutuj tez i nd moim pomyslem dopoki go nie rozwazymy. Te meissnery to raczej trudno bedzie zmusic do tego aby obciazaly ogniwo w dobrym punkcie pracy. Jak planujesz to osiagnac ? Ja kiedys myslalem o malych scalonych przetwornicach DC-DC ale one tez nie bardzo pasuja do obciazenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.03.2013 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Samo się robi...Częstotliwość zależy od napięcia zasilania. Bardzo mocno.Obciążasz go, napięcie na nim siada, a on tak zmienia częstotliwość, że iloczyn prądu i napięcia jest największy.Trzeba posiedzieć nad pętlą sprzężenia zwrotnego.Trochę zabawy z tym jest, ale bardzo trudne nie jest. W układach mikroprocesorowych jestem "słaby"HenoK podał dobry algorytm poszukiwania punktu mocy maksymalnej.Mnie odrzuca od tego podejścia spora ilość coolmosów, które trzeba kupić po to aby... były i były zatkane.Tylko "jeden z N" działa a im większe N tym lepiej... Słońca jeszcze mało.Mój panel kurzy się na szafie, czasu też mało...Może jak się ociepli to znajdę w sobie tyle energii, aby go odkurzyć i pokatować. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herbatniczek 27.03.2013 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 (edytowane) Zapodaj jakis schemat bo nie kapuje koncepcji do konca. W meisnerze idea jest dodatnie sprzezenie zwrotne i ono wprowadza go w drgania. Ale do tego jest trafo. Chcesz regulowac tym sprzezeniem czy jak ? Czestotliwosc powinna zalezec od LC ale chcesz nia regulowac zatem dasz uklad RC ? ale wtedy co ze sprzezeniem ? Zawsze mi mowili, ze zaleta meissnera jest mala zaleznosc od zasilania...dlatego pytam. Pewnie masz jakos wymyslone te sprzezenia ale nie moge dociec jak Edytowane 27 Marca 2013 przez Herbatniczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.03.2013 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Cała tajemnica w "M".W stosunku zbliżenia...Rozumiem, że wiesz o co idzie...Robisz Maisnera. Na tym samym rdzeniu nawijasz uzwojenie obciążenia (potem prostownik).Z uzwojenia obciążenia podpolaryzowujesz bazę/bramkę dla stabilizowania napięcia wyjściowego.Pobierzesz za dużo - będzie "gdakał".Pobierzesz tyle ile "może" to zareaguje zmianą częstotliwości w zależności od MOCY zasilania.Zrób Maisnera jakiegokolwiek.Zasilaj go od 1,5V do 6V co 1,5V (bateryjki paluszkowe).Pomierz z jaką częstotliwością będzie działał dla jakiego napięcia. "Zawsze mi mowili, ze zaleta meissnera jest mala zaleznosc od zasilania..." Tak!Wzbudza się przy prawie każdym... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.03.2013 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Zrób zwój zwarty i zmieniaj M.Zobacz co się będzie działo!Istny szok!Duża zależność od odległości stosunku.(Gówniata ta matma to opisująca i terminologia, ale ja tego nie wymyśliłem!) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 27.03.2013 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 dyskusja ożywiona i ciekawa, ale odpowiedzcie mi na jedno pytanie: czy takie pole paneli co Herbatniczek proponuje o mocy 10kWp (pewnie ze 70m2) , stacjonarne, 30st pochylenia, idealnie na S wyprodukuje rocznie w polskich warunkach powiedzmy te 9000 kWh czy nie? wyprodukuje czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herbatniczek 27.03.2013 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 (edytowane) wyprodukuje znacznie wiecej... jesli badziewne panele i przetwornica taka sobie to minimum 3 razy wiecej a w idelnych ukladach to nawet i 10 razy wiecej....adam bdzie mial inne zdanie oczywiscie :) zatem z 10kW mamy min 30000kWh a max 90000kWh. Nie wiem co trzeba by bylo zrobic zle aby bylo mniej Ogolnie zaklada sie ze 1kW mocy zainstalowanej srednio da w polsce 0,9MWh rocznie o ile nie zastosujesz akumulatorow bo wtedy mnozysz razy 0,65 czyli wychodzi max 0,6 MWh. adam...chwilka, mam gosci i poczytam co napisales potem. Ile wyprodukuje to nie musze myslec prawie ale nad tym meisnerem to pomysle, a moze nawet wezme i polutuje bo to jakos przeczy mojemu rozsadkowi, ktory niestety oparty jest na innych ukladach zatem moze sie mylic. Edytowane 27 Marca 2013 przez Herbatniczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 27.03.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 (edytowane) zatem z 10kW mamy min 30000kWh a max 90000kWh. Nie wiem co trzeba by bylo zrobic zle aby bylo mniej . 90000 kWh - przerażasz mnie chłopie Ogolnie zaklada sie ze 1kW mocy zainstalowanej srednio da w polsce 0,9MWh rocznie o ile nie zastosujesz akumulatorow .... skoro 1kW=900kWh to 10kW=9000kWh tej wartości wcześniej nie kumam Edytowane 27 Marca 2013 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herbatniczek 28.03.2013 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 (edytowane) heh no gosci mialem i zerka mi sie pomlily dobrze z nie npisalem ich 3 razy tyle poprawiam zatem odpowiedz : wyprodukuje tyle w idealnym przypadku czyli tylko gdy instalacja bedzie on-grid i prad bedzie sprzedawany gdy nie zuzyjemy. Jesli zastosuje sie akumulatory to wyprodukuje 6000kWh przepraszam za pomylke spowodowana stanem moim i gosci W kazdym razie widac, ze w zaleznosci od sposobu odbioru tej energii bedzie zalezec ile jej uzyskamy i dlatego ten watek. Gdybysmy jeszcze nie zastosowali przetwornicy MPPT to mielibysmy jeszcze mniej...pewnie ze 3000kWh. Edytowane 28 Marca 2013 przez Herbatniczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 28.03.2013 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 OK Pomińmy na razie fakt instalacji "zrób to sam", bo nie każdy taki zdolny, to powiedzmy dla rodzinki 4 osobowej lekko rozrzutnej w zapotrzebowaniu na CWU potrzebujemy 4500kWh. Ceny za zestawy z montażem na ok. 5Kwp to od 39000 zł w górę (odrzucam te najtańsze i oczywiście najdroższe), czyli nawet przy prądzie po 0,5 zł z sieci to mało opłacalny interes. Powiedzmy jak OZE zastartuje to się opłaci. Mało opłacalny to mało powiedziane. Teraz pytanie:za ile instalacja typu "zrób to sam" do grzania wody, ale na gotowych dobrej klasy elementach kupionych? Bo jak 35000zł to dalej się nie opłaca, 30000zł - dalej się nie opłaca, 25000zł - nie opłaca się, 20000zł - już można pomyśleć. Bierzemy pod uwagę wzrost cen energii, to że oferty np z aledrogo za te 39000zł to vat 8%, przy "zrób to sam" vat 23%. Bierzemy pod uwagę to, że najprawdopodobniej zrobiona przez nas w systemie "zrób to sam" instalacja nie spełniać będzie wymogów podłączenia do sieci, więc robimy ją tylko do grzania wody. Bierzemy również pod uwagę fakt,że w okresach zimowych taka instalacja to za mało do grzania CWU, czyli musimy mieć drugi system, albo grzałki co je mamy (co użytkowo będzie kosztowne), albo inny system co inwestycyjnie jest kosztem. I nadal w/g mnie nie opłacalny interes na razie. Bardziej opłacalny PC P/W do wody za do 5000zł plus nawet na zimę grzałką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herbatniczek 28.03.2013 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 (edytowane) Jeśli tak policzysz to się nie opłaca ale .... dla mnie zrób to sam dla ogrzewania wody o mocy 5kW to około 12tyś pln, a wtedy się opłaca. Grzać wodę muszę tylko w lecie bo w zimie grzana jest kotłem, zatem 5KW pewnie jest przerostem. Szacuję że na lato wystarczy 2-3kW ale to będę wiedział dokładnie dopiero po skończeniu eksperymentu. Niestety swięta za pasem więc zabiorę się za niego dopiero w przyszłym tygodniu a potrwa pewnie ze 2 tygodnie bo jakoś pogoda w tym roku kapryśna a będzie potrzebne parę dni dobrego słońca żeby powiedzieć jak to na prawdę działa. reasumując : szacuję, że wykonam za 6-8 tyś instalację do grzania wody CWU w lato i dogrzewającej w okresach przejściowych kiedy to działa tylko kominek a on daje mało mocy do ogrzewania wody. Niestety na razie nacisk jest na SZACUJĘ gdyż rozrzut danych po interenecie na temat paneli PV jest tak duży, że nie można stwierdzić jednoznacznie ile tej mocy będzie uzyskane. Poza tym czy to się opłaca czy nie, to i tak warto rozważyć panele PV gdyż ceny zarówno paneli jak i energii będą się zmieniać w czasie i może kiedyś opłacalność będzie inna....a problem ciekawy Podobnie jak pompa działająca na przekór konwekcji o taka : poczytac mozna tu http://www.uwm.edu.pl/eko-energia/j.dobrianski/pl/index.php?k=prace_naukowe&dzial=termosyfon_odwrotny Edytowane 28 Marca 2013 przez Herbatniczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 28.03.2013 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Podłączenie do sieci to dość złożona kwestia i myślę, że bez zakupu certyfikowanego urządzenia się nie obejdzie. Natomiast zasilanie tegoż urządzenia to sprawa prosta na poziomie ZPT w podstawówce. Jak ktoś uważał to wie. Adam zarzucił temat odpadów produkcyjnych, może by tak zutylizować takie? Rozebrać, popracować nad nimi polutować.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.03.2013 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Zapomnij!Zalane, zalaminowane... Padają tak, ze albo tracą zdolność tworzenia prądu (kiepski materiał) albo padają połączenia (mikropęknięcia)Wtedy 100W panel daje ... 10W. Bardzo dobrym sposobem na pozyskanie ciepła do CWU na lato jest pompa ciepła P/W.Tymi ręcami - najtańsza inwestycyjnie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herbatniczek 28.03.2013 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 (edytowane) Z tym sie zgodzę ale dużo z nią pracy i nie działa bezobsługowo przez parenaście lat...no chyba żeby ją na amoniaku puścić i zasilić solarem....to rozważam ale wykracza to poza obszar naszego tematu. no chyba ze porozwazamy zasilenie pompy ciepla panelem PV Edytowane 28 Marca 2013 przez Herbatniczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 28.03.2013 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Polecam wątek o robieniu pompy ciepła na elektrodzie. Jest tam opisanych wiele działających samoróbek. Wątek jest meeeeega długi ale zawiera wszelkie informacje niezbędne do zrobienia takiego ustrojstwa samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 28.03.2013 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Ale taki panel składa się z wielu małych jakby je powyciągać? Rozbierałeś kiedyś taki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.03.2013 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Im lepszy panel tym bardziej "nie do rozebrania".Krzem jest niewyobrażalnie kruchy, jak jest cięty w te cieniusieńkie wafle.Spojrzysz na niego krzywo - i sam pęka... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts