herakles 28.03.2013 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 To ja poczekam co im wyjdzie z nanoanten! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herbatniczek 28.03.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 będą jeszcze bardziej kruche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herbatniczek 02.04.2013 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Wiem, że wielu jest zwolenników solarów zatem proszę nie krzyczeć, że się nie znam lecz rozważyć co napisałem i sprubować policzyć podobnie i znaleść gdzie mogłem zrobić błąd.Temat ten jest ciekawy i pozwoli na wstępne szacunki co do wielkości paneli PV, które mogą zastąpić solary a wszak o tym też tu rozmawiamy. Pozwoliłem sobie na kalkulację sprawności układu solarnego zbudowanego z 2 paneli płaskich o powierzchni 2*1,8m2.Panele te są podłączone do bufora rurkami o średnicy zewn 25mm i wewnętrznej 20mm oraz zaizolowane pianką o grubości 30mm.Rurki te są długie na 15m każda (tyle mam do bufora z dachu).Założyłem, że panele pracują tylko przez 180 dni (sezon "letni") i w tym czasie pada na nie 80% promieniowania docierającegodo ziemi czyli 950kWh/rok*80% = 2736,0 kWh/sezon. Zakladajac sprawnosc solara 80% uzyskujemy na jego wyjsciu 2188,8 kWh/sezonale mamy straty na ukladzie i nalezy je odjac od tej uzyskanej energi. Straty te sa chyba nastepujace : 1.Pompka pracuje średnio 1600 godzin na sezon i wtedy mamy na rurce ciepłej 90C a na rurce zimnej 30C.Daje nam to straty 175,93kWh na 1600 gdzin pracy pompki (nie liczę energii do pompki a tylko straty cieplne na rurkach)2.W solarach jest 2*30lwody a w rurkach 2*18,85l wody. Solary na koniec pracy codziennej wychładzaja się od temp 90C do 20C,woda w rurce ciepłej od 90 do 20 a w rurce zimnej od 30 do 20C. Razem mamy wtedy dobowe straty 6,62kWh a na sezon (180dni) wychodzi 1191,91kWh.3.Dojda jeszcze straty w buforze ale te pomijam gdyz zakladam, ze to inny uklad a chcemy tylko zanalizowac sam układ pozyskiwania ciepla z solara. Straty na sezon zatem mamy 1367,75. Jesli to odejmiemy od energi uzyskanej mamy energie przekazana do bufora 821,05kWh.Sprawnosc koncowa uklady wynosi zatem 821,05/236,0*100% = 30,01%. Wychodzi wartość na tyle nieprawdopodobna, że proszę aby to ktoś skontrolował bo w takich obliczeniach wyszło mi, że paneli PV polikrystalicznych wystarczy tylko 2-3 razy wiecej. Błędy mogły powstać przy : 1.ilości godzin pracy pomki (ja wziałem z opisów ludzi ale może jest inaczej)2.Temperatury rurki cieplej i zimnej i temperatury oraz pojemnosci solara, rurek etc.3.w innym nieprzywidzianym miejscu....może ktoś ma ochotę to jakoś policzyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 02.04.2013 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Moja propozycja, skombinować pompkę na prąd stały, dołożyć jakie sterownik coby pompkę w przypadku ptasiej kupy przełączał na zasilanie zewn. i piszczał i pominąć straty pompki. Jak coś liczysz to nie wklejaj wyników tylko napisz od początku jak i co skąd wziąłeś i jak policzyłeś to będzie się można do tego odnieść! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 02.04.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 A może panele na ścianach, wszak im bliżej pionu tym całorocznie lepiej, zbiornik na piętrze i grawitacyjnie bez pompki? To zależy czy chcesz ładować cysternę czy bufor 1000l. Jeśli bufor 1000l to tak jeśli cysternę tak z 50m3 to nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herbatniczek 02.04.2013 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 (edytowane) Wpisane to do arkusza, ale ogolnie to wyglada tak : energia na rok na 1m2 powierzchni 950 kWh/m2/rok ile przypada na lato 80 % ilosc solarow 2 powierzchnia czynna jednego 1,8 pojemnosc solara 30 l sprawnosc solara 80 % energia uzyskana z solarow 2188,8 kWh/sezon ilosc godzin pracy pomy i elektroniki 1600 godz moc pompy i elektroniki 50 W dlug rurek 15 m sredn zewn rurek 25 mm sredn wewn rurek 20 mm grub izolacji 30 mm wsp izolacji 0,035 W/m2/k/m powierzchnia rurek (jedna galaz) 1,18 m2 temp rurki cieplej 90 temp rurki zimnej 30 temp zewn 20 straty na r cieplej podczas pracy pompki 153,94 kWh/sezon straty na r zimnej podczas pracy pompki 21,99 kWh/sezon straty na rurkach podczas pracy pompki 175,93 kWh/sezon ile wody w solarach 60,00 l ile wody w rurce (jedna galaz) 18,85 l wychlodzenie na rurce zimnej (doba) 0,22 kWh wychlodzenie na solarze i rurce cieplej (doba) 6,40 kWh strata wychlodzeniem na koniec dnia na sezon 6,62 kWh/dzien 1191,82 kWh/sezon rzem stratyy na sezon 1367,75 kWh/sezon energia przekazana do bufora 821,05 kWh/sezon energia padajaca na solary 2736,0 kWh/sezon sprawnosc ukladu solara 30,01 % p.s. przed chwilka znalazlem to : http://www.centraltech.pl/rzeczywista-instalacja-kolektorow-slonecznych-do-c-w-u/ wynika, ze moje wyliczenia moga byc prawdziwe..u mnie sa dlugie rurki do bufora i dlatego wynik gorszy...ale wcale nie duzo. Jesli dam 3 kolektory to sprawnosc rosnie do prawie 36%...jednak dosc duze straty sa na rurkach Edytowane 2 Kwietnia 2013 przez Herbatniczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 02.04.2013 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Zbiornik do CWU tylko - set litrów, tak 200-300 może. Pewnie że na ścianę! Ale ja jestem zwolennikiem AKUMULACJI na zimę. Uważam, że ceny energii zwariują bo jest to świetny towar którym można opodatkować społeczeństwo. Mniej więcej jak teraz benzyna. Więc za 5-10 lat będzie armagedon! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herbatniczek 02.04.2013 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 (edytowane) poprawilem...grrr..nie mysle czasem.Jesli zasilam solara woda z bufora to moge zalozyc ze zawsze przecisne przez niego wode o temp 20C i na koniec dnia tez...zatem jesli dobrze zrobie sterownik, to moge nie wliczac energii straconej na ochlodzenie solara. Niestety doszukalem sie ze sprawnosc solarow nie jest 80% ale tylko 45....zatem wtedy wynik wychodzi mi jako 38,6%...jest to juz chyba idealne i sterownik musi dzialac poprawnie (ale dlaczego by mial dzialac niepoprawnie ?) bo inaczej sprawnosc bedzie prawie zerowa. Czy ktos ma tu wyniki swojej instalacji ? Podzieli sie danymi ? Edytowane 2 Kwietnia 2013 przez Herbatniczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 02.04.2013 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Sterownik: Ponad solarami zbiornik 140l albo i 2 i solary grzeją płaszczem zawartość grawitacyjnie. Jeśli temperatura większa niż X to włączamy pompę i przepompowywujemy te 140l do bufora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herbatniczek 02.04.2013 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Sterownik: Ponad solarami zbiornik 140l albo i 2 i solary grzeją płaszczem zawartość grawitacyjnie. Jeśli temperatura większa niż X to włączamy pompę i przepompowywujemy te 140l do bufora. Tu będzie najmniej strat ! i chyba tylko tak ma sens przy uzytkowaniu bufora. Ale to tez policze bo dojda straty w zbiorniku...choc w lato na stryszku temperaturka jest taka ze strat zero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.04.2013 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 (edytowane) Jak projektujesz TAKI układ - to pewnie TAK będzie działał i MASZ RACJĘ! Ale da się to zrobić lepiej... Uogólnianie na wszystkie systemy przewidywanych Twoich osiągnięć to błąd. Adam M. Dopisuję, bo zaraz mnie tu obsobaczą, ze nie piszę - czemu tak uważam... Zobacz "Jaśkowe wynalazki". Bez słoneczka słoneczne ciepełko zbiera. A.M. Edytowane 2 Kwietnia 2013 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 02.04.2013 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Ale da się to zrobić lepiej... Jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herbatniczek 02.04.2013 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 przyłączam się do pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.04.2013 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Jaśkowe wynalazki to ciekawa lektórka. Stosowanie solara CIECZOWEGO to realnie - ograniczenie jego wykorzystania do miesięcy najcieplejszych. Czyli? Do CWU. Starczy i jeszcze zostaje tej energii. Zwykle baniak 500 litrów bywa za mały... Solar POWIETRZNO-CIECZOWY to wykorzystanie tej energii w okresach przejściowych a także, sporadycznie - zimą. Jak naprawdę DOBRZE zrobiony - to nie sporadycznie a CZĘSTO. Bardzo łatwo się grzeje suche powietrze do 30stC. Nawet w pochmurny dzień. A przecież chcemy POWIETRZE wnętrz dogrzać do około 20-22stC. Ustawienie pionowo na ścianie. Baniaczek POŚREDNI na strychu ponad solarem i ta część (cieczowa) w grawitacji. Urobek z baniaczka, porcjami - do bufora. (sterownik solarny, czyli termometr okienkowy) No i można sobie z wielkością poszaleć... 20% wykorzystania z potencjalnych 100m2 to 20kW. (Ale to chyba trzeba by go nogami i w pośpiechu składać z najgorszych materiałów) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herbatniczek 02.04.2013 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Czyli sugerujesz kolektor powietrzny. Ma on wiele zalet i go rozwaze. My jednak zastanawialismy sie jak zmniejszyc straty aby sprawnosc miec najwieksza....no i powiedziales zeby zrobic jak i herakles doradzil czyli tak samo Co do kolektora powietrznego to jego sprawnosc istotnie zalezy od temp zewnetrznej o ile nie zastosujemy rur prozniowych i w zimie sprawnosc moze spasc ponizej 20% lekka reka....ale to musze przemyslec bo powietrzny mnie nigdy nie zainteresowal na powaznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.04.2013 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Nie czytasz ze zrozumieniem tekstu... POWIETRZNO-CIECZOWY Jest różnica... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 02.04.2013 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Adamie, bardzo bacznie zwracałem uwagę na ilość słonecznych dni tej zimy właśnie ze względu na myśli o puszkowcu. Ile ich było? 5? Nie więcej! Cała kurde piepszona zima jest pochmurna.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.04.2013 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Co Wy z tymi puszkowcami?Dobre są, ale to tylko powietrzne!Pół porcji! Faktycznie, ta zima była bardzo gówniata, jak chodzi o nasłonecznienie.Pamiętam i inne! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herbatniczek 02.04.2013 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Nie wiem jak dzialaja powietrzno-cieczowe. Przybliz moze nieco koncepcje abym mogl i to rozeznac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 02.04.2013 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 no tak jak powietrzny i cieczowy! Jak słońce daje na tyle żeby podgrzać wodę to woda, jak słabiej to wyciąga co się da grzejąc powietrze. Idea dobra, konstrukcja trochę bardziej skomplikowana. Słońca zimą brak!!! Ja też pamiętam wiele zim. Zazwyczaj tak jest. W górach więcej słońca zawsze, ale ja jestem chyba coś koło 150m npm więc chyba nic z tego nie będzie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts