Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O łączeniu źródeł mocy elektrycznej w panelach PV drzemiącej słów kilka.

Recommended Posts

No dobra, ale gdzie to kupić? One nie stoją na półce w sklepie, no chyba że ja źle szukam.

Kwasowe czemu nie pożyją długo. Gotowanie, pranie, sprzątanie to w dzień jak leci prąd z solarków, więc zużycie prądu pochodzącego z akumulatorów będzie na poziomie 3-5kWh. To przecież kwestia przyzwyczajeń, a kąsek taki, że uniezależniamy się od zewnętrznych źródeł zasialania domu, jest łakomy.

Zauważ że ja wziąłem do obliczeń CAŁODZIENNE zużycie.

• Odpowiedzi 528
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

gdzie kupic NiFe ? chyba o to pytasz, zatem postaram sie odpowiedziec ale odpowiedz nie jest prosta :

1.NiFe w polsce nie znalazlem, mozna w niemczech, rosji i w USA. Nie chce kupic zatem nie znam konkretnych adresow

2.Pisalem wczesniej o 100W z 1kW przy zachmurzeniu...to dziala dla moich koncepcji a jak kupisz jakis starownik MPPT to on juz od 300W przestanie dzialac ! gdzie kupic lepszy ? Nie wiem, chyba musialbys zrobic bo nie znalazlem producenta, ktory zajalby sie malymi uzyskami.

3.Lakomy kasek jest, ale moim zdaniem na dzisiejsza technologie dostepna w sklepach to musisz podejsc jak Adam....nie oplaca sie.

Mozesz tylko swoimi recami zrobic :( smutne ale niestety prawdziwe.

ALE...to da sie zrobic. trzeba pokombinowac jak adam z przetwornicami na kazdy panel albo z jamims innym ustrojstwem.

temat raczej nie do znalezienia w sklepie a zreszta, bufory to tez tak dzialaja. teraz juz mozna jakowes kupic ale gdy adam zaczynal watek to w sklepie ni w zab nie bylo.

NIE WYDAWAJ SZMALU NA INSTALACJE PV ZE SKLEPU bo sie rozczarujesz. Musimy tu po proztu pokombinowac i zrobic cos samemu.

Ja na razie chce do grzalek, a jak juz to zrobie to prad nie jest wykluczony aczklowiek wydaje mi sie, ze temat na tyle trudny, ze zajme sie nim moze w przyszlosci. Ja uwazam , ze do grzalek ma sens a do pradu juz nie ma sensu.....ale to tez zalezy od moich ograniczen. U mnie solary musza pchac wode przez parenascie metrow i dlatego mysle nad PV bo one w takiej sytuacji moga byc dobre......ale i tak chyba jakiegos solara wrzuce na dach bo on z 1m2 moze wyciagnac duzo wiecej i gdybym kiedys zapragnal wytwarzac prad to nie bede mogl uzywac grzalek z PV :) Do solara jednak podepne popke z odwrotna konwekcja....a chociazby dlatego ze mi sie podoba :D

Chcialbys juz robic ?....wiem, ja tez, ale sie nie da bo inaczej wtopisz.

Czasem teoretyzowanie i eksperymenty sa niezbedne mimo, ze ja tez wole robic a nie gadac i myslec.

p.s. Ja w tym roku musze zrobic bufor i panele...wiecej nie dam rady. mam przeciez prace i rodzine. Wiecej nie obejme zatem tylko tyle i juz, w przyszlym roku nastepne zajecia. Jesli jednak, chcesz zajac sie tematem to ja albo adam albo kotkolwiek inny postara si epomoc, jednak to beda eksperymenty i moze nie wyjsc. Moim zdaniem powinienes kupic JEDEN panel i sie pobawic. Pytac po drodze co i jak i wyciagac wnioski. W ten sposob za pare lat bedziesz miec to czego pragniesz o ile jest to mozliwe.....ale wydaje mi sie ze jest. MOZNA ZASILIS DOM w sposob bardzo niezalezny, jednak wymaga to rozwazenia wielu elementow i NA PEWNO WYMAGA zmniejszenia zuzycia energi. To Zawsze przynosi najlepsze wyniki. Na dzien dzisiejszy moim zdaniem ludziom sie w d...ch poprzewracalo i uzywaja energi bardzo rozrzutnie, nalezy zadbac o to aby zuzywac jej mniej, bo mozna. To bedziesz mial zysk praktyczny prawie od reki, namacalny i w sumie tani. Kup lepsza lodowke, lepsza pralke, wymien oswietlenie.....howk

Edytowane przez Herbatniczek

"Kwasowe czemu nie pożyją długo."

Bo TAK zostały opracowane!

To jest spory biznes.

Kupa luda w tym siedzi i z tego żyje...

I to - na CAŁYM świecie!

Wytwarzanie - dystrybucja - skup - utylizacja i odzysk ołowiu - wytwarzanie...

Leci to w cyklu kilkuletnim.

Przy pracy CYKLICZNEJ na kwasiakach - szybko!

NIKOMU nie zależy, aby aku były WIECZNE.

Niszowo - możesz się w takie pobawić.

Szerzej - nie, bo ból byłby za duży.

SĄ takie aku, ale CELOWO ich cena jest zaporowa.

Nie ma więc zapotrzebowania, co uzasadnia cenę...

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

Akumulatory edisona kupila kiedys fabryka zajmujaca sie olowiowymi....co zrobili ? przestali produkowac edisony !

No ja tu bym nie szukal spisku mimo ze az sie prosi. Po prostu w tamtych czasach nie bylo zapotrzebowania na akumulatory wieczne a bylo zapotrzebowanie na akumulatory wysokopradowe a edisony do takich nie naleza. Teraz zaczynaja powstawiac jak grzyby po deszczu fabryki robiace NiFe...ale sa drogie i to nie tylko dlatego zeby olowiowe sie sprzedawaly ale tez dlatego, ze to po prostu jest drogie...niekiel jest drogi i nic na to nie poradzisz.

duzo wiekszym problemem jest cena benzyny....wiecie ile kosztuje produkcja a ile podatki ?

My tu kombinujemy jak uniknac podatkow ! a nie jak zrobic cos lepiej ....horror normalnie.

za 15 lat taki temat beda przegladac kontrolerzy skarbowi i beda nam jakis domiar doliczac....zly dzien mam...za duzo tych podatkow. niszcza one wszystko co ma sens a na dzisieaj nie ma tanszego zrodla energii niz ropa i dlatego ten podatek taki bo i tak nie podskoczysz...musisz kupic co najtansze nawet z podatkiem ;/

p.s. Ciekawe ile za 15 lat bedzie wynosil podatek od posiadania bufora cielpa :D

Dzis place podatek od smieci w zaleznosci od m2 domu...jakby to m2 generowaly smieci.....jakas paranoja z ta urzedokracja...urzedokracja bo taka mamy. Nie mamy demokracji tylko urzedokracje. UrZednik zawsze sie wyzywi ale niestety naszym kosztem.

Edytowane przez Herbatniczek

No dobra, ale ten kwasiak zasiarczony kosztuje 30zł za 100Ah (nówka trochę drożej)!!! Elektrolit 15zł za 5l.

Poza tym w aucie aku pada zazwyczaj jak go rozładujemy po prostu do zera. A my możemy dbać o prawidłowe ładowanie i rozładowanie. Załóżmy że kwasiak kończy żywot jak już mu się te miedziane płytki rozpadną. Ile pożyje?

Widziałem... wiem, ze maja...

O cenę to nawet nie pytam, bo strach się bać.

Mnie 10 x 46 tpnż potrzebne...

Licząc skromnie wychodzi 960kzł...

Te nawet więcej bo w spec-ubranku stalowym...

ale... piękne są...

Adam M.