Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O łączeniu źródeł mocy elektrycznej w panelach PV drzemiącej słów kilka.

Recommended Posts

Mi tam by wystarczylo 10kWh. Juz nawet raz kombinowalem czy by nie zrobic niklowych puszeczek i ponabijac jedne niooh a drugie fe3o4....ale jakos werwy mi braklo i odlozylem problem na pozniej, szczegolnie, ze jakos nie wiem do konca ktore tlenki lepsze ( jedni pisza ze NiOOH a inni ze Ni(OH)2 ).

Ale jesli by trzeba tak jak mi te 10 no moze 15kWh to chyba by sie dalo jakies NiFe poskladac.

A tobie po co trzeba takiej dziwnej ilosci ? tpnż to jakas niezrozumiala dla mnie jednostka :( Mniemam ze duzo bo 960k to niemalo :)

• Odpowiedzi 528
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To z tej linki na polskie przepisane

550Ah NiFe/1,2V

Maja pakiety 46 szt razem.

No to... 10 potrzebnych.

Transport - chyba ... wagonem...

Ja potrzebuję bateryjki +288V 0 -288V do UPSa 24kW/3f.

Zabawka do pracy ciągłej.

Samodzielna budowa DOBREGO akumulatora NiFe nie jest trudna.

Ale...

Pudełko potrzebne.

Niemałe... jak ma być te 550Ah czy podobnie.

Te tlenki niklu bywają na różnych stopniach utlenienia w zależności od momentu i stopnia naładowania.

SAME jedne w drugie przechodzą.

Adam M.

Białe gu... go przykrywa...

Czekam aż zlezie i zaczynam kończyć...

Policzyłem.

Z podstawą razem i wymiennikiem spaliny-woda ma blisko tonę....

Jak ja , biedny miś, to do piwnicy zwlokę?...

Po kawałku i na raty trzeba...

Adam M.

Ja potrzebuję bateryjki +288V 0 -288V do UPSa 24kW/3f.

Trochę dużo, całe osiedle chcesz zasilać? Taki falownik to się trochę grzeje przy takich prądach. Nie lepiej by było mocniejsze odbiorniki prądu przerobić na prąd stały? Grzałka w pralce, płyta indukcyjna, czajnik, piekarnik. Żarówki....

Jak już założysz wątek "Jak to się robi - akumulator niklowo żelazowy" to pochwal się! :)

Nie lepiej by było mocniejsze odbiorniki prądu przerobić na prąd stały? Grzałka w pralce, płyta indukcyjna, czajnik, piekarnik. Żarówki.
..

Grzałki ,czajnik,piekarnik,i żarówki to nie trzeba zbytnio przerabiać.

Jak już założysz wątek "Jak to się robi - akumulator niklowo żelazowy" to pochwal się! :)

Ja czekam na założenie wątku-,,jak to się robi- akumulacja energii w postaci paliwa chemicznego'' bardziej prawdopodobna szansa na sukces za mniejsze pewnie pieniążki.

pozdrawiam.

Edytowane przez tomraider

A może spróbować kontaktu z ludźmi, którzy zajmują się restaurowaniem starych lokomotyw, miłośnikami kolei, jakieś stowarzyszenia- bardzo możliwe, że mają kontakty w pkp. Może jakieś aku dałoby się wyciągnąć na początek? Albo założyć stowarzyszenie dot. badań nad ww i posiłkować się dotacjami- gdybam, ale jakby zgłębić temat. Sporo jest kasy dawane na badania.

Niestety mimo ze technologia ma ponad 100 lat na temat akumulatorów zasadowych jest wielkie G . jestem zainteresowany wykonem takowego o pojemności 60 amperogodzin i sprawdzeniu w działaniu = później można zrobić więcej szt i połączyć w zależności od potrzeb . Jeżeli cokolwiek wiecie co i jak śmiało dawajcie na forum . Materiały na elektrody to nie problem mogę spróbowac z starych bębnów pralek [ nierdzewka ] można wyprostować , dociąć itp . Tylko jak to się robi , pierwsze instrukcje , zdjęcia , rysunki , wielkość płyt , odległości [ ogólne wymiary ] itp .Trzeba uczciwie przyznać że ta technologia została skrzętnie schowana wręcz ukryta i dlatego tak ciężko cokolwiek znaleźć . Nie wiem jakie duże będzie gazowanie i jakie warunki trzeba spełnić dla bezpiecznego używania nawet tej 60 Ah .

Jutro cos napisze o ilepodtrzymasz chec...bo mi sie nie chce na darmo. Tam nierdzewki nie ma nic. sam nikiel i wodorotlenki i tlenki i jakies opilki. Calosc do plastykowego pudla i zalac zasada.

Jak chcesz robic to moze najpierw sprawdz cene niklu :) Nie mozna tam dac nic oprocz niklu bo reszte inaczej zje czas i bedzie do kitu.

Myślę że nierdzewka będzie Ok bo w tamtych czasach jej nie było , poza tym dobrze pracuje w HHO i nic się nie dzieje więc powinna spokojnie wytrzymać grube lata . Elektrody niklowe będą zbyt drogie aby domowym sposobem to zrobić = chociaż facet zrobił taki akumulator ponad 100 lat temu wiec teraz pewnie będzie łatwiej .

Myślę że nierdzewka będzie Ok bo w tamtych czasach jej nie było , poza tym dobrze pracuje w HHO i nic się nie dzieje więc powinna spokojnie wytrzymać grube lata . Elektrody niklowe będą zbyt drogie aby domowym sposobem to zrobić = chociaż facet zrobił taki akumulator ponad 100 lat temu wiec teraz pewnie będzie łatwiej .

Czy ty wiesz co to jest szereg elektrochemiczny?

Moim zdaniem gdyby dalo sie to zrobic z nierdzewki czy innej kwasowki, to by nie kosztowalo tyle i bylo latwo dostepne.

Tam po prostu plynie prad i nierdzewka najnormalniej w swiecie zardzewieje :D Kwasowka tez, ale wolniej.

Ta nierdzewka bedzie dzialac jako elektroda w zasadzie....moim zdaniem nie ma szans na przetrwanie ale moze ktos zna jakies inne materialy poza niklem ? no i oczywiscie przewodzace i tansze od polimerow przewodzacych i niklu :D

Pełna technologia takich akumulatorów jest mi znana w najdrobniejszych szczegółach i od dawna...

Nic tu nie muszę wymyślać.

Zrobienie jednej celi o dowolnej pojemności to żaden problem.

Problemem jest zrobienie partii 500 cel!

Powinny być w miarę możliwości - identyczne.

Źle się łączy różne akumulatory, choć ja umiem, bo to robię od dawna.

Jedna cela aku NiFe to tylko 1,2V

Za mało, aby cokolwiek sensownego zrobić.

Musi być bateria, i raczej takich samych.

Problemem jest logistyka.

Trzeba by przez długi czas mieć dostęp do powtarzalnych elementów.

Choćby - pudełek.

Na jednorazowy zakup na razie mnie nie stać.

Idealnie by było dopasować się do jakiegoś pudełka, które jest wytwarzane ciągle i od lat i jeszcze przez następne lata...

Na razie powtarzalne są śrubki (zawsze takie same) i zasada potasowa...:(

Adam M.

60Ah robić nie trzeba jak da się upolować 100Ah.

Czasem się trafiają i dadzą się regenerować.

A.M.