adam_mk 13.03.2013 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 kalioFajna fotka, ale...Ileż tu widać... zamiatania...Masakra! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herbatniczek 13.03.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 .... Herbatniczek ILE daje 100kW panel schowany w piwnicy? Zapakowany? Zrozum... Panel MOŻE (w specyficznych sytuacjach) dawać tyle, ile na nim napisali... Adam M. Tak zgadza sie, ale czy przytoczony przeze mnie link nie jest konkretnym przypadkiem ? Konkretnym eksperymentem na ktorym możemy się oprzeć ? Powiedz jasno : uważasz że te dane są nieprawdziwe ? a może że są prawdziwe ale jak ja zrobię to samo to będę miał inne ....ale wtedy powiedz dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 13.03.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 No właśnie obecne panele PV wykorzystują tą właśnie korpuskularną naturę światła, jednakże w fazie udanych eksperymentów są inne rodzaje paneli, to panele, których działanie tłumaczylibyśmy właśnie falowym charakterem światła. Są to nano anteny które po prostu łapią fale, jak radio (budowałem kiedyś w młodości radyjko, które działało na falach długich bez baterii dokładnie na tej samej zasadzie). Anteny są tak skonstruowane, że łapią wszystkie fale, od podczerwieni po ultrafiolet, czyli..... działają w NOCY. Ile będzie kosztować ich produkcja przemysłowa, myślę, że drogo.... http://www.srodowisko.pl/MainLibrary/42x800x600x41095x0/baterie-sloneczne-dzialajace-rowniez-noca.jpeghttp://www.srodowisko.pl/wiadomosci-i-komunikaty/baterie-sloneczne-dzialajace-rowniez-noca-44258-10 Natomiast to co oferują dzisiejsze panele to zgadzam się z Adamem, będą działać w Afryce, na obszarach bez chmurek. U nas, niet. Panele wodne mogą natomiast latem zebrać bardzo dużo tego ciepła i warto pomyśleć nad jego schowaniu na zimę (50-100m3 wody). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herbatniczek 13.03.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 U nas w polsce wybudowano też komercyjna elektrownie tu macie link.....ale pamietajcie. Ja nie chce sprzedawać prądu. Chcę rozważyć tylko ile kWh rocznie bedziemy mieć z prostego układupanel+inwerter+grzałka http://gramwzielone.pl/energia-sloneczna/4640/wierzchoslawice-wyniki-przerosly-oczekiwania-farma-pv-bedzie-jeszcze-wieksza Co do magazynowania prądu to wiem ze problem istnieje i skutecznie uniemozliwia sensowne zastosowania...podobnie jak i magazynowanie ciepla na zimę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.03.2013 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Przytoczyłeś dane "wyłącznego przedstawiciela" jakichś producentów.Nawet tam piszą, że wynik trzeba pomniejszyć o 8-10% przy montażu dachowym i o 25% przy słabej jakości komponentach. A co do tej elektrowni...Podaj, proszę, jakie dotacje ma do tego, że jest...Ona nie jest - bo prąd robi, tylko, że opłaca się brać dopłaty. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 13.03.2013 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 A może by tak zamieszkać lub kupić dzialkę pod linią WN i zbudwać elektrownie indukcyjną. Wszem i wobec wiadomo ile nasze elektronie gubia prądu na liniach wystarczy tylko łapać taką energie i robić z prądem co dusza zapragnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 13.03.2013 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 kalio Fajna fotka, ale... Ileż tu widać... zamiatania... Masakra! Adam M. Brawo Adam - fajny kij w mrowisko wetknąłeś Tylko że to dział "Wymiana doświadczeń" i niestety jak w każdym temacie tutaj wypowiadają się raczej osoby beż żadnego doświadczenia w założonej kwestii. Nie będę dyskutował, powiem jedno - jak się przeprowadzę do Tunezji, to pójdę za radą Herbatniczka. Do tej pory wolę herbatniczki chrupać na śniadanko najlepiej czekoladowe coby mi choć troszeczkę o Afryce przypominały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herbatniczek 13.03.2013 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Zatem ja może poproszę abyście podali ile kWh wyprodukuje mi rocznie system na dachu w polsce w sytuacji gdy jest to : panel 2kW nachylony 45% + inwerter Bez zastanawiania się czy to opłacalne jest czy też nie. Te dane są chyba znane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 13.03.2013 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Co do magazynowania prądu to wiem ze problem istnieje i skutecznie uniemozliwia sensowne zastosowania...podobnie jak i magazynowanie ciepla na zimę Magazynowanie ciepła na zimę nie jest wcale problematyczne. Istnieje wiele ciekawych instalacji tego typu. Do największych należą zalane jaskinie, które są grzane solarami (wodnymi) i w zimę ogrzewa się wodą z nich domy. Natomiast z prądem faktycznie problem może być, ale nie zapominajmy o czystej newtonowskiej mechanice. Z innej beczki. W moim odczuciu od dzisiejszych PV bardziej sprawny byłby układ: solar wodny + woda ze studni, zimy strumyk -> silnik stirlinga -> prądnica. Tyle że hałaśliwy. Jeszcze z tanich możliwości wykorzystania słońca to zaproponowałbym zwykły silnik spalinowy zasilany holzgazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 13.03.2013 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Zatem ja może poproszę abyście podali ile kWh wyprodukuje mi rocznie system na dachu w polsce w sytuacji gdy jest to : panel 2kW nachylony 45% + inwerter Bez zastanawiania się czy to opłacalne jest czy też nie. Te dane są chyba znane ? Policz to sam, dlaczego mamy za Ciebie liczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herbatniczek 13.03.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 ja to cały czas licze i pisze ile wychodzi...pomyślałem, że jeśli ktoś z was napisze to zaczniemy dyskutować o faktach. wyprodukje okolo 2MWh (z błędem nie przekraczającym 10%) zgadzacie się z tym ? czy nie ? bo od tego zależy moj dalszy wywód koncepcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.03.2013 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Z danych tabelarycznych odlicz ze 30%Potem to, czego nie będziesz mógł zagospodarować.I - wyjdzie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.03.2013 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Żebyś naprawdę ten problem zobaczył to...Przelicz to może na wiaderka węgla.Typowego, katalogowego, z tabel... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 13.03.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Ale jak to policzyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.03.2013 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Z tabel...1W to 1kWh rocznie...(tak jest w niektórych).Wymnóż sobie... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herbatniczek 13.03.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 (edytowane) Zatem niech będzie - nie zgadzacie się na 2MWh ale zgadzacie się na 1,4 MWh ? Poszukam potem danych dokładnych...ale teraz zacznijmy od czegoś. ooo. znalazłemhttp://www.cire.pl/pliki/2/Nowak-Stachel1.pdftutaj jest tekst. Zobaczcie czy się zgadzacie z tamtymi danymi. Od nich będzie można rozpocząć. Jest tam wynik dla paneli PV oraz dla paneli solarnych. Dane tam mowią o wynikach następujacych solar 7,6 m2 - 2MWhpanel pv 1,1kW - 850kWh Czy możemy to przyjąć jako odnośnik do rozważań ? Edytowane 13 Marca 2013 przez Herbatniczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.03.2013 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Tak długo - nie, dopóki nie nauczysz się czytać TAKICH opracowań.Znaczy - czytać ZE ZROZUMIENIEM. Spierasz się z nami i bronisz własnych przekonań jak Kordecki Częstochowy...Usiłujesz nas przekonać o poprawności Twojego rozumowania na bazie OBCYCH Tobie działań i eksperymentów.ONI mieli CO badać i ZA CO badać.Ty skazany jesteś na stosowanie tego, co w łapy wpadnie...Sugeruję - zrób możliwie niskonakładowy eksperyment.Kup panel, dołącz go do jakiego odbiornika i rejestruj uzyski.Rok Ci zajmie, ale nie zrujnuje...POTEM będziesz WIEDZIAŁ lepiej jak my.Wiedział z własnej praktyki a nie z tabel. A tak na marginesie...Mam dach 400m2.Pokryję go fotowoltaiką...Trochę to potrwa, ale wiem po co i wiem jak.WCALE nie liczę na uzysk rzędu 60kW.6kW będę miał, o czym wiem.A jak "wyskoczy" te 60kW to mam co z tym zrobić. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herbatniczek 13.03.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Chwilka...Sugerujesz zatem, że inne panele dadzą inna energię ? Bo inaczej nie rozumiem. Co chcesz powiedziec przez to, że...Usiłujesz nas przekonać o poprawności Twojego rozumowania na bazie OBCYCH Tobie działań i eksperymentów. ONI mieli CO badać i ZA CO badać....zakładamy, że i my mamy za co. Rozważamy teoretycznie ile energi uzyskamy. Jeśli uważasz ze będzie inaczej to to wykaż a nie mow tylko ze inaczej. p.s nie chce nikogo przekonywac tylko prowadze dyskusje i podaje argumenty. Tak chyba powinno byc czyz nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herbatniczek 13.03.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 A dlaczego w tej gorącej dyskusji wykluczacie sprzedaż energii? Przecież to już przesądzone a ostateczna ustawa o OZE to tylko kwestia czasu (miesięcy a nie lat). Po to aby najpierw ustalić ile tej energii jest. Jak widzisz zdania są podzielone dlatego robimy małe kroczki aby ustalić co jest a co nam sie wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herbatniczek 13.03.2013 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 (edytowane) Adam zasugerował, że dane będą poprawne tylko dla sprzętu jaki jest podany w artykule. Sprubujmy zatem na początku założyć, że mamy dokładnie takie same panele a poźniej rozważymy straty lub zyski z zastosowania innego sprzetu. Wtedy mamy z 7,6m2 Paneli solarnych 2MW i aby mieć tyle samo z paneli PV musimy załozyć ich więcej czyli (2000/850)*1,1kW = 2,6 kW Teraz chyba moża się zgodzić z tym, że 7,6m2 paneli solarnych na dachu da tyle samo ciepła do bufora co panele PV o łącznej mocy 2,6 KW podłączone poprzez falownik do grzałek ? Jeśli tak, to sprubujmy rozważyć co się stanie gdy zmienimy Panele na inne, falowniki na inne etc......ale po kolei. Najpierw ustalmy czy zgadzamy się z tymi założeniami Edytowane 13 Marca 2013 przez Herbatniczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts