Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O łączeniu źródeł mocy elektrycznej w panelach PV drzemiącej słów kilka.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 528
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...to tylko tani panel z Chin!

Co prawda tamtejszy "rząd" dał kasę na rozkręcenie tego biznesu ale do niego nie dokłada. Gdyby nie obrona mizernych rynków (UE, USA itp.) przed racjonalnymi wyrobami z dalekiego wschodu to PV on-grid jest dobrym interesem.

Przy obecnych kosztach inwestycji i projekcie ustawy o OŹE okres zwrotu 6-7 lat jest realny.

A jakaś gwarancja, że przez 6-7 lat się to nie popsuje i sprawność będzie taka sama jak na początku?

• 2 weeks później...

muszę tam wpaść zobaczyć jak będę nad morzem ale swoją drogą jak kto górkę swoją ma to może takie se zmajstrować na jakie 2 cysterny kolejowe i też będzie. :lol2:

Policzmy,

załóżmy 50m sprawność 80% i 50m3 czyli energii jest 50000*9,81*50*0,8 ~= 20MJ ~= 6kWh uuuuuuu malutko, faktycznie trzeba mieć mega wielkie jezioro!

Ale jak kto ma górkę 50m to ma też strumyk.... bobry mu pomogą.

• 3 weeks później...
Znalazłem w sieci takie coś...

Panel PV 230W za 1000zł.

Gdyby za to kupić węgiel to byłoby go 1,66(6) tony co daje 1660 kg.

Energia w nim zawarta to około 4 863 800 000 J.

Gdyby panel 200W pracował po 10 godzin dziennie Z PEŁNĄ MOCĄ (absurd!!!) TO....

Musiałby pracować 2 431 900 dni!!!

Dzieląc przez 365 to daje...6 662 lat....

Wtedy by się to zbilansowało na ZERO

No i to by chyba było na tyle, jak chodzi o grzanie wody prądem z fotowoltaiki...

Adam M.

Wyszedł mi inny rząd wielkości.

1660*29330000*0.75 / (200*10*3600) / 365 = 13.894lat

PS naprawdę taki dobry węgiel tylko tyle kosztuje? ;)

Nie mogę się z tym zgodzić bo żeby ogrzać wodę węglem trzeba kupić kocioł , rury , pompę i inne . Można mieć 10 ton węgla i zimną wodę [ na składach jest dużo węgla , ale ciepłej wody nie ma ] bo nie ma rzeczy które tą wodę wytworzą . Trzeba zatrudnić osobę aby regularnie rozpalała w kotle i spalała odpowiednia ilość węgla i drewna na rozpałkę [ wiec trzeba kupić drewno ] do tego zatrujemy środowisko . Dalej patrząc trzeba mieś duże pomieszczenie na węgiel , drewno i większy pojemnik na popiół .Mógłbym tak wyliczać ale po co . Obecnie grzanie panelami słonecznymi dobrze zrobione przebija wszystko co znamy . Żeby taplać się w gorącej wodzie wystarczy ok 1,5 do 2 kW paneli plus nowoczesna grzałka z trzema poziomami mocy i będzie pracowało samodzielnie bez powyższego . Edytowane przez Wezyr

• 4 weeks później...

Witam,

Mam pytanie do PRAKTYKÓW! Chciałbym zasilić system alarmowy z panelu 30W na Alle można np. kupić:

Bateria Monokrystaliczna o mocy 30W - Moc max: 30 (W) / Liczba ogniw w panelu: 36 / Napięcie systemu: 12 (V) / Napięcie zwarciowe: 21,50 (V) / Prąd zwarciowy: 1,82 (A) / Napięcie max: 18,0 (V) / Prąd max: 1,62 (A) / Wymiary: 576x420x35mm / Waga: 2,9 kg / Max napięcie całego systemu: 1000 Volt.

Parametry są określone w warunkach STC: 1000 W/m2; 25 stopni C; AM 1,5

I teraz zasadnicze pytanie czy to zda egzamin? Jaki będzie zysk z tego panelu przy pochmurnej pogodzie i w zimę?

Pobór prądu przez alarm powiedzmy 200mA w czasie czuwania. Panel będzie podłączony przez regulator do akumulatora 18Ah.

zakladajac w pochmurny dzien w zimie 100W/m2 przez 5 godzin wychodzi ze panel da 15Wh a to przy napieciu 12V daje 1250mAh. Jednak przy zalozeniu ze przetwornica ma sprawnosc 80% a akumulator 60% wychodzi juz tylko 600mAh. Teoretycznie powinno starczc na 3 godziny, ALE NIE STARCZY bo nie ma takich przetwornic i musialbys ja zrobic sam. Wszelakie sklepowe przetwornice wylacza sie juz przy 200-300W/m2.

Gdzie widzialem przetwornice co jakos dziwnie badaly napiecia i pracowaly nawet przy malym naslonecznieniu ale tylko ze sprawnoscia 50% i tylko dla mocno przewymiarowanego panela.

Musialbys zatem kupic taka przetwornice i panel o mocy co najmniej 500W.

Rozwaz lepiej polaczenie panela PV razem z wiatraczkiem bo gdy slonca malo to zwykle wiatru wiecej. dodaj tez wiekszy akumulator tak zeby mozna bylo usrednic popbor z 3 dni...wtedy ci pewnie to jakos sie zbilansuje. Najpiej NiCd bo nie padnie gdy sie rozladuje mocno a w zimie to zwykle kwasiaki maja pojemnosc o 50% nizsza i rozladowac mozna niezbyt wiele. Jesli Nicd to ze 30Ah powinno starczyc.

Edytowane przez Herbatniczek

zakladajac w pochmurny dzien w zimie 100W/m2 przez 5 godzin wychodzi ze panel da 15Wh a to przy napieciu 12V daje 1250mAh. Jednak przy zalozeniu ze przetwornica ma sprawnosc 80% a akumulator 60% wychodzi juz tylko 600mAh. Teoretycznie powinno starczc na 3 godziny, ALE NIE STARCZY bo nie ma takich przetwornic i musialbys ja zrobic sam. Wszelakie sklepowe przetwornice wylacza sie juz przy 200-300W/m2.

Gdzie widzialem przetwornice co jakos dziwnie badaly napiecia i pracowaly nawet przy malym naslonecznieniu ale tylko ze sprawnoscia 50% i tylko dla mocno przewymiarowanego panela.

Musialbys zatem kupic taka przetwornice i panel o mocy co najmniej 500W.

Rozwaz lepiej polaczenie panela PV razem z wiatraczkiem bo gdy slonca malo to zwykle wiatru wiecej. dodaj tez wiekszy akumulator tak zeby mozna bylo usrednic popbor z 3 dni...wtedy ci pewnie to jakos sie zbilansuje.

OK. Nie wiem tylko o jakiej przetwornicy piszesz? Mi chodzi o regulator 12V który będzie bezpośrednio ładował akumulator.

Co powinno starczyć na 3h?

Edytowane przez fenix2

OK. Nie wiem tylko o jakiej przetwornicy piszesz? Mi chodzi o regulator 12V który będzie bezpośrednio ładował akumulator.

Co powinno starczyć na 3h?

Przetwornica to wiem co to jest, regulator nie wiem ale jesli to ma byc tylko jakos zwykly regulator napiecia to nie zadziala ni w zab.

Co na 3 godziny ? ano energii.

panel 30W daje w pochmurny zimowy dzien 3W a po przetwornicy i akumulatorze okolo 1.2W.

Ty potrzebujesz 12V*0.2A=2.4W zatem nie starczy nawet na prace....za maly panel.

Teraz jasniej ?

Edytowane przez Herbatniczek

Przetwornica to wiem co to jest, regulator nie wiem ale jesli to ma byc tylko jakos zwykly regulator napiecia to nie zadziala ni w zab.

Co na 3 godziny ? ano energii.

panel 30W daje w pochmurny zimowy dzien 3W a po przetwornicy i akumulatorze okolo 1.2W.

Ty potrzebujesz 12V*0.2A=2.4W zatem nie starczy nawet na prace....za maly panel.

Teraz jasniej ?

Zadaniem regulatora jest utrzymywanie na wyjściu stałego napięcia powiedzmy około 12.5V i ładowanie akumulatora. Bo jak wiadomo panel daje napięcie max 18V. A pobór prądu regulatora jest około 5mA więc nie wiem dlaczego według ciebie ma to nie działać.

Przetwornica ma większe straty bo przetwarza jedno napięcia na inne. Np. 18V z paneli na 230V zmiennego.

http://www.4sun.eu/pl/p/Regulatory-ladowania-Lumiax-5A/86

Jakby dawał 3W czyli 0,25A to było troszkę za mało.

1. te 5ma to prad pobierany z akumulatora gdy nie ma sloneczka

2. "...5.Odłączanie odbiornika gdy napięcie znacznie spada..." czyli pewnie sie wylaczy i nie wiadomo kiedy :)

3. nie pisze nawet ze mppt lub pwm zatem to chyba faktycznie zwykly regulator a wtedy jego sprawnosc wyjdzie przy malych mocach slabiutko. Szacuje ze ponizej 25%

4.Mowimy o sprawnosci pobierania energii z panela a nie o sprawnosci przetwarzania urzadzenia a to wielka roznica.

5.w zimie w pochmurny dzien panel30W nie da wiecej jak 3W a to i tak jest optymistyczne zalozenie bo moze byc zasniezony i wtedy kiszka.

• 3 months później...