adam_mk 14.03.2013 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 "Ten przezemnie opisany kręcił prąd głównie z..." Trawy i gałęzi też musiał dodawać. Ta biochemia tego wymaga. Aromatyczny problem, ale i z nim miałem kontakt. Dawno gadali - Pecunia non olet... Przepostaciowywanie energii dostępnej pod samymi nogami i powszechnie... To jest to, co tygrysy lubią najbardziej... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 14.03.2013 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Ale jak chcesz to jedno ogniwo odłączyć? To nie jest największy problem, chyba ważniejszym jest pytanie jak włączać, wyłączać i regulować ( być może zmieniać konfigurację) wydajność prądową wszystkich ogniw na podobnym poziomie, w połączeniu szeregowym najsłabsze ogniwo decyduje wydajności innych. Następnym pytaniem jest czy zmianami konfiguracji można by reagować na zmienne zapotrzebowanie chwilowe czy czasowe odbiorników, skoro tego prądu jest raz tak mało a czasem krótko tak dużo , to może też pobierać go w różny sposób a nie zawsze tak samo np. do ładowania akku. Liczę na wypowiedż Adama mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 14.03.2013 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Przepostaciowywanie energii dostępnej pod samymi nogami i powszechnie... To jest to, co tygrysy lubią najbardziej...Adam M. Myśle że można popełnić jaki wątek o domowym wytwarzaniu i akumulowaniu energii w postaci chemicznej np.C2H5OH , takiego samograja nakarmionego skoszoną trawą i odpadami ,podgrzanego solarem, którego owoce spożytkowałby agregat ciepło i prądotwórczy . Mam nadzieję że Adam mk zajmie się tym wkrótce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.03.2013 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Uważasz, że może być przydatne?Budowanie domu jest bardziej złożone jak budowanie biogazowni.Tyle, że dom to buduje się raz a z biogazownią jest tak, że raz uruchomiona wymaga stałego doglądania i karmienia jakimi odpadkami...No, ale...Nie wszyscy w miastach się budują... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 14.03.2013 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Można sobie wyobrazić matrycę paneli dynamicznie łączoną do potrzeb kluczami polowymi dla optymalizowania pobieranej mocy. Dojdzie jakiś sterownik kluczy. Parę pomiarów C-Mos. Ciekawa koncepcja, ale chyba za bardzo rozbudowane i podatne na usterki by się to zrobiło. Im prostsze tym lepsze. Czytałem wczoraj Twój wykład i doszedłem do podobnych wniosków. Podobnym przykładem są ładowarki akumulatorków. Te najprostsze pozwalają na naładowanie 2 lub 4 ogniw jednocześnie. Wszystko działa dobrze, gdy akumulatorki są podobnej pojemności i w podobnym stanie. Jednak już naładowanie jednego akumulatorka jest tu problemem. Kiedyś kupiłem ładowarkę z 4 odrębnymi kanałami, z których każdy ma swój własny mikroprocesor i problem zniknął. Mogę ładować 1, 2, 3 lub 4 ogniwa. Nie muszę się martwić, że są naładowane w różnym stopniu. Podobnie powinno być to rozwiązane tutaj. Nawet dosyć skomplikowany układ sterowania da się zaszyć w jednym chipie, który może komunikować się z jednostką nadrzędną. Przy produkcji milionów takich wyspecjalizowanych chipów ich koszt staje się śmiesznie mały nawet w porównaniu z kosztem pojedynczego ogniwa PV. Zyskujemy jednak nową funkcjonalność, np. informację o konieczności oczyszczenia paneli z liści. Nie straszne staje się też częściowe zasłonięcie paneli przez śnieg. Taki system sam się skonfiguruje w zależności od sytuacji. Oczywiście uzupełnieniem takiego układu powinien być elastyczny falownik, który tę zmienną w czasie energię zamieni na bardziej "zjadliwą" postać, np. 230V, 50Hz . Pomysł z wykorzystaniem paneli PV do grzania jest "do bani". Wystarczy porównać go z alternatywnym rozwiązaniem z termicznymi kolektorami cieczowymi lub powietrznymi (pomijając skrajne przypadki, np. grzanie przy pomocy paneli PV wody w odległości 1000m). Przy tej samej ilości dostarczonej energii kolektory termiczne zajmą mniejszą powierzchnię i będą tańsze w wykonaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 14.03.2013 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Uważasz, że może być przydatne?. Słoneczko hojnie nas obdarza za free , natura bez strat potrafi to wykorzystać i zakumulować w biologicznej czy chemicznej postaci, czy nie najwyższy czas podpatrzeć i spróbować ją naśladować.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.03.2013 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Ale przecież to wszystko zrobiono już po wielokroć! Nie upowszechnia się wielu rozwiązań, bo kasy w nich nie ma... Zyski są wyłącznie po stronie tych, co się upocili przy składaniu jakiejś instalacji. Spróbujesz zrobić coś innego jak sąsiedzi to się okaże, że nie ma na to przepisów i norm. A jak nie ma to najwygodniej jest - zakazać! Róbcie tak, jak wszyscy i... płaćcie... Tymczasem olbrzymie ilości darmowej energii w różnej postaci leżą pod naszymi nogami. Ludzie są wygodni... Powiesz im - jak ją podnieść - to cię obsobaczą, że im tego gratis nie zrobisz i nie dostarczysz. Sami za robotę i czasem kilka eksperymentów zabierać się nie chcą... Mam jednak trochę satysfakcji z tego, że znajdują się i tacy, którzy "tymi ręcami" coś sobie zrobią i działa im dobrze! Lecą rozważania na forum - jak zbudować dom za 200, 300, 400 tysięcy. Nikt nie rozważa tu budowania za 10, 20 czy 30 tysięcy, zupełnie JAKBY TO BYŁO NIEMOŻLIWE. Słoma czy glina, którą mają wokół siebie i pod nogami jest "be". A doskonalszego materiału w żadnym markecie nie dostaną! Ruszymy bardziej obrazoburcze tematy (pozyskiwania tymi ręcami darmowej energii) to zaraz znajdzie się ktoś, kto nam zasugeruje wizytę u specjalisty od przestrzeni pomiędzy uszami... Potem doda, żebyśmy się na instalacji powiesili (jak duża) lub sobie ją wsadzili (jak mniejsza).. Nie było już tak? :lol: Ale mnie to nie przeszkadza... Możemy się pobawić w takie rozważania! Może być zabawnie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 14.03.2013 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Nikt nie rozważa tu budowania za 10, 20 czy 30 tysięcy, zupełnie JAKBY TO BYŁO NIEMOŻLIWE. Słoma czy glina, którą mają wokół siebie i pod nogami jest "be". A doskonalszego materiału w żadnym markecie nie dostaną! . Oczywiście że można zbudować dobry dom za 30 tyś, ale większość nie ma na to czasu bo muszą zarabiać pieniądze by kupić rzeczy których nie potrzebują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.03.2013 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Jeszcze kilka takich tekstów to obu nas zbanują! Tu są reklamy, teksty sponsorowane o cudownych materiałach dostępnych z upustem i opis technologii z materiałów dostępnych w marketach... Dodatkowo - leci kryptoreklama cud materiałów, komponentów i usług... Legalna zamiera po podniesieniu ceny za profil płatny... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 14.03.2013 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Dodatkowo - leci kryptoreklama cud materiałów, komponentów i usług... Legalna zamiera po podniesieniu ceny za profil płatny... . W ekonomi nie ma przypadków, podniesienie ceny za płatny profil nie jest przypadkowe i nie ma na celu zwiększenie dochodu z opłat za ten profil choć tak to intuicyjnie wygląda. Wystarczy się nad tym zastanowić, żaden tam spisek , prosta ekonomiczna kalkulacja ,góra FM dobrze wie ,,jak kaczki wodę piją'' i nic w tym dziwnego ani złego ........ Adamie jak juz dostaniesz swoje elastyczne wiodkie panele to jak je połączysz i jak zamierzasz dobrać się do ,,miodu'' jakie oferują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 14.03.2013 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Witam. Fajny temat, będę poczytywał, bo nic mądrzejszego od Was nie napiszę. Do głowy wpadł mi jednak sposób połączenia paneli- taka analogia do robionych efektownych np. 8x8x8 cube z LED. Odwrócenie układu- czyli zamiast LED damy PV i to razem do odpowiedniego sterownika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wezyr 14.03.2013 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Wiem ze całość powstała prze ze mnie ,ale dalej muszę się nie zgodzić . Pierw proponuję sprawdzić ten temat [Elektrownia słoneczna 1,4kW i przeróbka bojlera.] działa czy nie działa . Ja zmieniłbym układ grzałek i dałbym 2 lub 3 szt na 48 V plus czujnik oświetlenia . Zachmurzone pracuje jedna mniej dołącza druga itp . Technologia to przyszłość i wodnych bym już nie kupował nawet tych próżniowych . Pytanie czy wodny bez słońca działa ? Foto tak nawet w zimie pomijam fakt ile produkuje ale jednak .Nie ma tak że oświetlony daje tylko 20 % - on daje prawie tyle ile piszą , a teraz w zimie więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 14.03.2013 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Nie wygląda to na dyskusję ale na stwierdzenie : TO NIE DZIALA Ale nie będę się zniechęcał. Wszak to ja rozpoczałem i czuję się wywołany do tablicy . Wiem ze całość powstała prze ze mnie ,ale dalej muszę się nie zgodzićj Nasuwa się pytanie kto był przyczyną powstania tego wątku, a komu się wydaje że się świat wokół niego kręci. Chciałem już przestać ale to jest silniejsze ode mnie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.03.2013 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Wolno się nie zgadzać.Ale rzeczywistości przez to nie zmienisz. Bilans energii pozyskiwanej różnymi sposobami wyraźnie pokazuje, że pobieranie ciepła ze Słoneczka wprost zamiast prądu do robienia ciepła jest i sprawniejsze i tańsze i prostsze.A że za pomocą możliwych do kupienia komponentów tego DOBRZE zrobić nie możesz to tworzysz teorie nie do obronienia. Gęstość energii padającej ze Słoneczka na 1m2 to około 1000W.NIE ZALEŻY ona od pory roku i temperatury zaokiennej. Dorabianie do domu takich instalacji na sens taki sobie...Dużo sensu ma zbudowanie domu do instalowania takich instalacji. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.03.2013 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 "Nasuwa się pytanie kto był przyczyną powstania tego wątku..." Poczytałem w jednym czasie a w kilku wątkach o tym problemie. Te same argumenty, ten sam cel, podobne błędy rozumowania i brak praktycznej znajomości zagadnienia... No, to... zrobiłem ten wątek... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herbatniczek 14.03.2013 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Zrobiłeś Adamie. I Dobrze !Nie chiałeś ze mna dyskutowac...masz prawo ! Jednak jestem zawiedziny tym, że nie byłeś w stanie zniżyć się do mojego poziomu i rozważyć mojej koncepcji a tylko autorytatywnie powiedzialeś nie....szkoda.Na razie będę sobie czytał i gdzieś tam pewnie poruszycie problem to może uzyskam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.03.2013 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 kszhuTy to na serio piszesz? Zgłoś chęć utylizacji!Jeszcze Ci trochę dopłacą...54 tony TAKIEGO nośnika energii!!!To WARTO dla tego specjalny kociołek dorobić!!!A opakowanie - tak jak piszesz. Na magazyn letniego ciepełka na zimowe dni. A ja tu łażę jak pies koło jatki wokół baniaczka 33m3...A jemu tam pod nosem leży... Życie nie jest sprawiedliwe... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.03.2013 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 "Zrobiłeś Adamie. I Dobrze !Nie chiałeś ze mna dyskutowac...masz prawo !" To nie tak...Są pewne twierdzenia tak wiele razy już sprawdzane, że dowodzenie ich prawdziwości po raz tysiącpierwszy jest mało twórcze...A tylko dlatego, że ktoś nie doczytał...Obracamy tu w kółko wiedzą najprostszą z prostych!Samymi podstawami fizyki!Poza zakres wiadomości szkoły średniej to forum nie wychodzi...A i tak co rusz znajduje się jakiś pacjent, co głosi, że perpetuum pierwszego rodzaju skonstruował...Albo zimną fuzję sobie kupuje (w Grecji?)... Świat wokół nas jest jaki jest...PRAWIE WSZYSCY znają go tylko w "warunkach normalnych".A potem zabierają się do budowy czegoś, co ma DZIAŁAĆ W WARUNKACH SKRAJNIE INNYCH (np. domu)Przykre to, ale nawet zwykłej wody ludzie nie znają...Mają jej w sobie ponad 80%. Piją od urodzenia. Widują codziennie ale... NIE ZNAJĄ jej właściwości!!!Przecież gdyby znali, to nie popełnialiby tak kardynalnych błędów w budowie domów! Wszyscy gadają tu o energii.A tak naprawdę to mało kto ma blade pojęcie CZYM jest ta energia!Poznają ją zwykle po...fakturach do zapłacenia za jej dostarczenie! HerbatniczekPostaw problem i omówmy go jednoznacznym językiem pojęć fizyki!Bez mniemania i wydawania się.Sam zobaczysz, że tu trudnych dylematów nie ma.Są za to trudne do przyjęcia rozwiązania. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.03.2013 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 kszhu A cóż to za specyfik, co się palić z nadwyżkę tlenu nie chce? Beczułka jest...Właściciela nie ma!A ukraść nie mogę, bom z zawodu uczciwy i KW Policji mnie pilnuje...Że też se człek taki zasr... zawód wybrał... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 14.03.2013 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 jakiego oleju? Może PALIWA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts