Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O łączeniu źródeł mocy elektrycznej w panelach PV drzemiącej słów kilka.

Recommended Posts

Przeczytałem te tematy, które sugerowałeś, widziałem realizacje i nie wątpię, że działa więc w tym sensie to sens ma:)

Tyle, że jak liczę te m3, które musiałbym zmieścić w domu, żeby przetrwać zimę to ekonomicznie jakoś mi to nie wychodzi - coś jak trzymanie auta w pokoju (zwą to garażem wbudowanym).

Postawienie w ziemi albo i w ogrodzie i ocieplenie nie pożre cennych m2 podłogi.

Zle to rozumujesz, cennych metrów podłogi nie zabierze bo dom ma być taki jak ma być jak ma mieć 200 to niech bedzie 200 ale na okolo bufora. szybciej się zwróci pare m2 ścian nić ciepły trawnik a pod nim 2m izolacji z styro lub czegoś tam, Bufor umieszczony w centralnym miejscu w domu powoduje że nie mamy strat energi do gruntu rzedu 16kwh a energię tą stracimy w do grzania domu. Jedyne co to może się okazać że zrobi się za ciepło. No i nie bedzie potrzeby już posiadania bufora 100m3, a może starczyć ok 30-40, a to się w domku zmieści bez problemu.

• Odpowiedzi 528
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To nie do końca - tak!

Stwórca się walnoł, jak ten świat robił...

W pośpiechu działał...

Im większa powierzchnia ocieplenia tym większe straty są.

Jak baniaczek jest centralnie wewnątrz- straty są zyskami termicznymi bryły.

Jak na zewnątrz - są stratami bezpowrotnymi.

Adam M.

Wszystko to jasne i zrozumiałe ale domek 200m2 plus do 20m2 na bufor to domek 220m2. Nie mówiąc już o parterówce w której relacja powierzchni bufora do użytkowej netto będzie jeszcze gorsza. Tak lekko licząc po 3.000zł/m2 wychodzi, że wykrajamy z domku 30.000zł - za tyle to ja mam ogrzewanie na 30lat a gdzie jeszcze koszt bufora.

Dlatego wolałbym na nim się wybudować biorąc pod uwagę nawet straty do ziemi czy innego GWC:)

jak to policzyłeś bofor fi200 h1000 to ok 4m2 z izolacją poj 31,4m3

dwa pietra to już masz 6m, zakopiesz dno 1 m z izolacją 0,5m musisz zrobić 3,5 wieżyczkę. no izilacaja z 1m

ale można przecież inaczej max wysokoć ma być 8m bufor a to, R wychodzi tylko 2,24m czyli obniżamy o 2m, zajmujemy 0,0576m2 wiecej pow dla bufora.

przy parterówce było by to ok h=5m a wiec R=5m ok 20m2.

Ale jest też jeszcze jedna zaleta takiego bufora - basen bezcenne

Bufor budowany i zaplanowany już w projekcie domu będzie chyba tańszy. Żeby oszacować ile kosztuje to ja bym wziął i policzył cenę materiału i pomnożył razy dwa na wykonanie. Do budowy domu dodajesz pełno kosztów, które nie są związane z buforem i tam ich wliczać nie należy....wszak dom chcesz mieć i tak. Należy policzyć o ile będzie droższy jeśli gdzieś scianę przesuniesz o 10cm i będziesz miał nadal tą samą powierzchnię....to będzie tańsze niż podzielenie ceny domu przez m2.

To, co chcesz zrobić nazywa się KALORYMETR...

:lol:

W szkole łebki tym katują... (jak dobra szkoła)

Adam M.

No masz... znowu ameryki nie odkylem ;) ale to wiem bom przecie do szkoły chodził :D

Zastanawiałem się (miałem nadzieję, że ktoś robił już podobnie i poradzi) czy wziąść też pod uwagę Cw izolacji bo ona też się podgrzeje a zatem weźmie energię. Nie chciało mi się liczyć ile tego będzie ale chyba policzę bo to może być też parę W.

Całeczki dawno już nie liczyłem i dlatego to lenistwo :(

Edytowane przez Herbatniczek

Możesz rozwinąć krytykę ciepłego trawnika? Taka cysterna zakopana w jakim betonowym bunkrze, a naokoło jakiś perlit, czy wylać tej pianki polirucośtam. Jak policzyć te straty?

Podaj wymiary to jakos policzymy :)...dlugość średnica, grubość izolacji i czy będzie obudowane (zabezpieczone wodą)....etc

no i oczywiste jest, że najlepiej będzie gdy trawnik sie nie ociepli albo ociepli nieznacznie bo inaczej straty moga byc za duże....jak ja kiedyś liczyłem (ale prostopadłościan) to gruboś izolacji wychodziła okolo 1m nie mniej.

Trawnik jak trawnik, ale taki ciepły podjazd przydaje się. Może warto zakopać trochę za duży zbiornik i trochę za słabo go zaizolować.

Bogatemu nie zabronisz :)

a na poważnie to lepiej ogrzewać tylko wtedy kiedy trzeba a nie przez cały rok.

Możesz rozwinąć krytykę ciepłego trawnika? Taka cysterna zakopana w jakim betonowym bunkrze, a naokoło jakiś perlit, czy wylać tej pianki polirucośtam. Jak policzyć te straty?

jest to ekonomiczne nie opłacalny bo straty są za duże izolacja za droga, ale jak wsadzisz tak baniak do domu zamiast strat masz zyski