Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Minimalna szerokość wykopu na kolektor poziomu

marekbo

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym ułożyć kolektor poziomy (dom 70m2), jaka jest minimalna szerokość wykopu?, czy minikoparka typu bobcat poradzi sobie?, nie chcę "normalnej" kopary ponieważ ostatnia zrobiła zrobiła mi niezłą demolkę. Nie zdecydowałem się jeszcze czy będę miał pompę ciepła na wejściu do rekuperatora czy do ogrzewania wody, ale chcę zakopać już kolektory korzystając z okazji. Wody gruntowe są wysoko, na 1m jest już woda.

Dać rury Pe32 czy 40?,

Zależy od kolektora. Przy liniowym, meandrycznym to na grubość rury, przy spiralnym to co najmniej 2x promień gięcia rury.

Pe40 zawsze będzie lepsze, zawsze też droższe, ale w niektórych przypadkach "lepszość" może być na tyle mała, że nie warto z niej skorzystać. Z czego zrobić, z pe 32 czy 40 to zależy od kolektora i wymaganych przepływów.

Mam działkę 25m x 75m myślę o zastosowaniu glikolowego GWC, dowiedziałem się że łyżki do minikoparek zaczynając się już od 20cm, może kolektor liniowy?, zależy mi żeby wykopy były wąskie (koparka wykopie, ale sam zasypie). Wyczytałem że 200m powinno starczyć. Wody gruntowe są wysokoooo

mam zapotrzebowanie na ciepło 3.5 kW + CWU. Na działce mokra glina, wody wysoko i jakieś 250 metrów kwadratowych wolnej przestrzeni. Myśleć w ogóle o kolektorze poziomym? Pionowy za drogi, nie opłaci mi się, przy poziomym zdecydowałbym się na rozkopanie działki po zrobieniu SSO, żeby ewentualnie podpiąć kiedyś pompę ciepła. Pod pompę 6 kW wystarczy tyle?