Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dolne źródło - wprowadzenie do budynku - pod ławą, czy przez ścianę fundamentową?

Pascalt

Recommended Posts

Witam,

pytanie w zasadzie jak w tytule. Spód ławy na głębokości 110cm pod powierzchnią gruntu. Rozdzielacz będę chciał zrobić w kotłowni (ze względu na niższy koszt i brak dostrzeganych przeze mnie zalet rozdzielacza w studzience).

Wydaje mi się, że lepiej pod ławą (mniej wiercenia, cieplejszy grunt). Jeśli się mylę, proszę o opinie.

Pozdrawiam.

Witam,

pytanie w zasadzie jak w tytule. Spód ławy na głębokości 110cm pod powierzchnią gruntu. Rozdzielacz będę chciał zrobić w kotłowni (ze względu na niższy koszt i brak dostrzeganych przeze mnie zalet rozdzielacza w studzience).

Wydaje mi się, że lepiej pod ławą (mniej wiercenia, cieplejszy grunt). Jeśli się mylę, proszę o opinie.

Pozdrawiam.

Z tego co czytałem na łamach FM , to raczej przez fundament .Pod ławą nie zalecają ze względu na osiadanie budynku

Pod ławą cieplej, a jednak to wychładzanie na tak małej głębokości (w strefie przemarzania) może znacznie wpłynąć na sprawność dolnego źródła.

A co do ew. uszkodzenia - zawsze można przepust pod fundamentem dać w rurze kanalizacyjnej fi160 1metr po jednej dla pary sondowej (3 takie przepusty dla 3 odwiertów). Wtedy chyba najbezpieczniej, najoptymalniej, najefektywniej i najtaniej, a i przestrzeń do osiadania budynku jest (rura kanalizacyjna może się śmiało odkształcać - jest dużo luzu, a budynek 10cm w dół nie pójdzie, żeby zniszczyć sondy).

Ale może czegoś nie dostrzegam...

chładzanie na tak małej głębokości Ale może czegoś nie dostrzegam...

Jeśli się boisz wychładzania na długości 1m, to zaizoluj rury, przewiert robisz np. 0.5-0.7 metra pod ziemią. Nie wpłynie on na parametry dz. Co do uszkodzenia, to będziesz zamrażał i rozmrażał grunt pod ławą - może być wysadzinowy i może przy odrobinie pecha uszkodzić budynek. Może nie uszkodzi, któż to wie. Pod ławą nic nie powinno być. Druga sprawa to uszkodzenie rur przez ciśnienie pod ławą, które też może ale nie musi się pojawić. Skoro zalecenia są przez fundament a nie pod ławą, to z czegoś musi to wynikać. Inna sprawa, że ja mam pod ławą, i na razie u mnie jest ok, ale gdybym robił przepust dziś, to bym więcej popracował nad przebiciem się przez fundament.