Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koramic Cosmo 11, a Bogen Reform 11. To samo ?

fotohobby

Recommended Posts

Dostałem dziś wycenę mojego dachu. Chciałem wycenić w Koramic Cosmo 11 czarna angoba, a jeden ze składów dodatkowo przysłał wycenę na Bogen Reform 11, pisząc ze to ta sama dachówka, produkowana w tym samym zakładzie.

Na jednej i drugiej dachówce jest zresztą wytłoczona nazwa dawnej firmy Jungmeier

Wycena na Bogena to 11,5 tyś, na Koramica 13,5 tyś.

Mam pytania skąd róznica z cenie, czy ma ona odniesienie do jakości ?

Czy Bogen to "drugi sort" ?

Aktualnie rozważam dachówki Koramic Cosmo 11, Nelskamp R10, Tondach Stodo 12.

Nelskamp jest chyba najlepiej wykonany, ale nieco zbyt wyrazisty.

• 4 months później...
Cosmo Koramica wygląda świetnie na domach, które nie mają jakiegoś super nowoczesnego stylu (chociaż w sumie te dachówki są na tyle kanciaste, że czemu nie... :). Jak się pojedzie w Alpy austriackie to tam połowa domów jest kryta właśnie czerwoną dachówką reńską właśnie tego typu. U mnie to był drugi wybór... Padło na bardziej klasyczną karpiówkę, ale też tej samej firmy...

Witam wszystkich zainteresowanych dachówką reńską :)

Jestem posiadaczką takowej a dokładnie REFORM-11 firmy Bogener-Dachziegel kolor antracyt glazura.

Dachówka jest już na składzie budowlanym - będziemy ją kłaść pod koniec sierpnia.

Jeżeli ktoś będzie zainteresowany to mogę podesłać zdjęcia :)

Czy ktoś z Was ma już taką dachówkę na swoim dachu ? Bo wiem, że nie jest zbyt popularna ale mnie się bardzo podoba, stąd decyzja o zakupie.

Jeśli tak to proszę o opinie i zdjęcia ;)

U mnie leży Bogener Reform na dachu drugi miesiąc. Z dachówek reńskich oglądałem Tondach Stodo, Nelskamp10 i Erlus Reforma

Stodo było za mało wyraziste, R10 za duża i za bardzo kanciasta, Bogen był pomiędzy nimi.

Erlus podobnie, w kształcie jak Bogen, z ładniejszą angobą i w najbardziej odpowiadającym mi kolorze, ale najdroższy...

A że efap patrzenia na dach trwa miesiąc, jestem zadowolony, ze mnie Erlus nie skusił:)

image.jpg

image.jpg

image.jpg

• 1 year później...

Piękne te dachówki. Mnie również zachwyciły kształtem. Rozważałam Tondach Stodo, Cosmo Koramica i właśnie ostatnio wpadła mi w oko Bogen Reform 11. Pojawił się cudny szary kolor - łupkowo szary angobowany i to jest dla mnie strzał w dychę pod względem estetycznym.

lupkowo_szary2.jpg

Od posiadaczy dachówki tej firmy prosiłabym o spostrzeżenia i uwagi związane z użytkowaniem.

• 6 months później...

Witam, jestem na dość trudnym etapie a mianowicie wyboru dachówki. Jak już coś wybrałam to na drugi dzień wstaję i zmieniam zdanie. Dzisiaj postanowiłam nie przepłacać i chciałabym kupić Bogen Reform 11. Widzę, że już jakiś czas masz tę dachówkę na dachu i chciałam zapytać czy dalej jesteś z niej zadowolony? Czytając to forum natknęłam się na zdjęcie gdzie ktoś dostał dachówki wyglądające na różnoodcieniowe. Czy tutaj też był taki efekt?

U mnie leży Bogener Reform na dachu drugi miesiąc. Z dachówek reńskich oglądałem Tondach Stodo, Nelskamp10 i Erlus Reforma

Stodo było za mało wyraziste, R10 za duża i za bardzo kanciasta, Bogen był pomiędzy nimi.

Erlus podobnie, w kształcie jak Bogen, z ładniejszą angobą i w najbardziej odpowiadającym mi kolorze, ale najdroższy...

A że efap patrzenia na dach trwa miesiąc, jestem zadowolony, ze mnie Erlus nie skusił:)

[ATTACH=CONFIG]204164[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]204165[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]204169[/ATTACH]

• 5 months później...
  • 1 month później...

Ja rowniez wybralam bogen reform 11 łupkowo-szara angoba, PIEKNA. Juz na dachu. Rowniutka - dekarze zadowoleni. Piekny kolor. Super cena (kupowalam w MSM u p. Mariusza Ulmana - najtaniej we Wrocku). Dachowka przychodzi z zakladu z Niemiec. Swietnie opakowana. Napisze dla potomnych: idealnie do tego koloru pasuja rynny Lindab 44 (to jest 9007), wahalam sie bo drozsze niz mi lokalny zaklad blacharski proponowal ale tylko w kolorze RAL 7016.

o tego wyobrazam sobie ogrodzenie z lupka i drewna eh...to jeszcze przede mna :-)

• 4 months później...
Może więcej opinii na temat dachówki Bogen Reform 11?

Ktoś podzieli się kolejnymi doświadczeniami?

Ja rozważam zakup czarnej anbogi lub antracytu glazurowanego...

Powiem Ci, że byliśmy z żoną zdecydowani na Reform 11 Angobę Czarną ale jak zobaczyłem że w słońcu robi się brązowa to mi przeszło. Rozumiem, że każda dachówka zachowuje się inaczej w zależności od oświetlenia ale ten efekt jak dla mnie jest wykluczający użycie tej dachówki...co innego antracyt glazurowany, dziś widziałem na jednym z domów w Smardzowie i powiem Ci, że efekt super, wygląda bardzo ładnie pod warunkiem że chcesz mieć ciemny dach. Jutro wybieram się obejrzeć na Osobowicach szary łupek z nadzieją, że tego właśnie koloru szukam :)