fotohobby 13.03.2013 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Dostałem dziś wycenę mojego dachu. Chciałem wycenić w Koramic Cosmo 11 czarna angoba, a jeden ze składów dodatkowo przysłał wycenę na Bogen Reform 11, pisząc ze to ta sama dachówka, produkowana w tym samym zakładzie.Na jednej i drugiej dachówce jest zresztą wytłoczona nazwa dawnej firmy Jungmeier Wycena na Bogena to 11,5 tyś, na Koramica 13,5 tyś.Mam pytania skąd róznica z cenie, czy ma ona odniesienie do jakości ?Czy Bogen to "drugi sort" ? Aktualnie rozważam dachówki Koramic Cosmo 11, Nelskamp R10, Tondach Stodo 12.Nelskamp jest chyba najlepiej wykonany, ale nieco zbyt wyrazisty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ganbu 14.03.2013 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Bogen został przejęty przez Koramica. Jeszcze przez jakiś czas pozwalają im produkować pod swoją nazwą ale chyba już niedługo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.03.2013 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Oglądałem te dachówki... Z zewnątrz żadnych różnic.Różnica w cenie spora, ale tylko dla dachówki podstawowej. Gąsiory, skrajne czasem i pare zl droższe w Bogenie. W sumie dla mojego dachu 1.5 tyś zl.W takim razie.... Po co przepłacać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 20.03.2013 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Podzielisz się informacją skąd te wyceny? Może być na priv. Też jestem zainteresowany m.in. tą dachówką, a buduję chyba niedaleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.03.2013 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Handlobud, Wodzisław Śląski. Jedna z lepszych hurtowni w okolicach Rybnika. Jakie jeszcze dachówki Cię zainteresowały ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.03.2013 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Dzięki.Interesują mnie (jeszcze nie jestem zdecydowany): Tondach Stodo, Roben Piemont i właśnie ten Koramic. Myślałem wcześniej o dachówce płaskiej, ale po głębszym zastanowieniu odpadła. A z tych trzech to coraz bardziej skłaniam się w stronę Cosmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paroofka 29.07.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Cosmo Koramica wygląda świetnie na domach, które nie mają jakiegoś super nowoczesnego stylu (chociaż w sumie te dachówki są na tyle kanciaste, że czemu nie... . Jak się pojedzie w Alpy austriackie to tam połowa domów jest kryta właśnie czerwoną dachówką reńską właśnie tego typu. U mnie to był drugi wybór... Padło na bardziej klasyczną karpiówkę, ale też tej samej firmy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natassza 02.08.2013 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Witam wszystkich zainteresowanych dachówką reńską Jestem posiadaczką takowej a dokładnie REFORM-11 firmy Bogener-Dachziegel kolor antracyt glazura. Dachówka jest już na składzie budowlanym - będziemy ją kłaść pod koniec sierpnia. Jeżeli ktoś będzie zainteresowany to mogę podesłać zdjęcia Czy ktoś z Was ma już taką dachówkę na swoim dachu ? Bo wiem, że nie jest zbyt popularna ale mnie się bardzo podoba, stąd decyzja o zakupie. Jeśli tak to proszę o opinie i zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.08.2013 22:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 U mnie leży Bogener Reform na dachu drugi miesiąc. Z dachówek reńskich oglądałem Tondach Stodo, Nelskamp10 i Erlus Reforma Stodo było za mało wyraziste, R10 za duża i za bardzo kanciasta, Bogen był pomiędzy nimi. Erlus podobnie, w kształcie jak Bogen, z ładniejszą angobą i w najbardziej odpowiadającym mi kolorze, ale najdroższy... A że efap patrzenia na dach trwa miesiąc, jestem zadowolony, ze mnie Erlus nie skusił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 07.09.2014 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Piękne te dachówki. Mnie również zachwyciły kształtem. Rozważałam Tondach Stodo, Cosmo Koramica i właśnie ostatnio wpadła mi w oko Bogen Reform 11. Pojawił się cudny szary kolor - łupkowo szary angobowany i to jest dla mnie strzał w dychę pod względem estetycznym. Od posiadaczy dachówki tej firmy prosiłabym o spostrzeżenia i uwagi związane z użytkowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.09.2014 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Po prostu leży sobie na dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 07.09.2014 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Czyli zachowuje się planowo i przewidywalnie. O to mi chodziło, dzięki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miss_piggy 25.03.2015 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Witam, jestem na dość trudnym etapie a mianowicie wyboru dachówki. Jak już coś wybrałam to na drugi dzień wstaję i zmieniam zdanie. Dzisiaj postanowiłam nie przepłacać i chciałabym kupić Bogen Reform 11. Widzę, że już jakiś czas masz tę dachówkę na dachu i chciałam zapytać czy dalej jesteś z niej zadowolony? Czytając to forum natknęłam się na zdjęcie gdzie ktoś dostał dachówki wyglądające na różnoodcieniowe. Czy tutaj też był taki efekt? U mnie leży Bogener Reform na dachu drugi miesiąc. Z dachówek reńskich oglądałem Tondach Stodo, Nelskamp10 i Erlus Reforma Stodo było za mało wyraziste, R10 za duża i za bardzo kanciasta, Bogen był pomiędzy nimi. Erlus podobnie, w kształcie jak Bogen, z ładniejszą angobą i w najbardziej odpowiadającym mi kolorze, ale najdroższy... A że efap patrzenia na dach trwa miesiąc, jestem zadowolony, ze mnie Erlus nie skusił [ATTACH=CONFIG]204164[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]204165[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]204169[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miss_piggy 15.09.2015 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Zdecydowałam się na Bogen Reform i taki efekt mamy. Jestem zadowolona. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
questa 06.11.2015 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Ja rowniez wybralam bogen reform 11 łupkowo-szara angoba, PIEKNA. Juz na dachu. Rowniutka - dekarze zadowoleni. Piekny kolor. Super cena (kupowalam w MSM u p. Mariusza Ulmana - najtaniej we Wrocku). Dachowka przychodzi z zakladu z Niemiec. Swietnie opakowana. Napisze dla potomnych: idealnie do tego koloru pasuja rynny Lindab 44 (to jest 9007), wahalam sie bo drozsze niz mi lokalny zaklad blacharski proponowal ale tylko w kolorze RAL 7016. o tego wyobrazam sobie ogrodzenie z lupka i drewna eh...to jeszcze przede mna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 17.03.2016 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Może więcej opinii na temat dachówki Bogen Reform 11?Ktoś podzieli się kolejnymi doświadczeniami? Ja rozważam zakup czarnej anbogi lub antracytu glazurowanego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszysiaczek84 18.03.2016 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Może więcej opinii na temat dachówki Bogen Reform 11? Ktoś podzieli się kolejnymi doświadczeniami? Ja rozważam zakup czarnej anbogi lub antracytu glazurowanego... Powiem Ci, że byliśmy z żoną zdecydowani na Reform 11 Angobę Czarną ale jak zobaczyłem że w słońcu robi się brązowa to mi przeszło. Rozumiem, że każda dachówka zachowuje się inaczej w zależności od oświetlenia ale ten efekt jak dla mnie jest wykluczający użycie tej dachówki...co innego antracyt glazurowany, dziś widziałem na jednym z domów w Smardzowie i powiem Ci, że efekt super, wygląda bardzo ładnie pod warunkiem że chcesz mieć ciemny dach. Jutro wybieram się obejrzeć na Osobowicach szary łupek z nadzieją, że tego właśnie koloru szukam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SJ413 19.03.2016 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Antracyt glazurowany - jeszcze w trakcie układania w lutym 2015. kszysiaczek84, ze Smardzowa w kierunku Wrc. wiem gdzie są 3 takie dachy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts