Adarkar 13.03.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Szykuje sie do wylewki podlogi na stropie i musze polozyc rury do grzejnikow. Chce to podpiac do rozdzielacza. Na parterze mam typowy rozdzielacz do grzejnikow z zaworkami odcinajacymi bez regulacji przplywu i elektrozaworow. Na pietrze chcialbym zainstalowac w pomieszczeniach regulatory elektroniczne sterujace silownikami. I tu rodzi sie moje pytanie czy moge zastosowac rozdzielacz do podlogowki z przeplywomierzami i elektrozaworami. Czy przeplywomierze nie ogranicza przeplywu na tyle ze grzejnik nie bedzie mogl osiagnac swojej nominalnej sprawnosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 14.03.2013 00:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 (edytowane) pójdziesz do sklepu, weźniesz w łapę rozdzielacz, popatrzysz na rotametry - zaręczam ci że jak będą takie do 5l/min to jak uda ci się puścić to na maksa to z takim grzejnikiem w pokoju nie zaśniesz. Jak będą takie do 2l/min to jak puścisz na 1-1,5l/min to będzie super i nie, rotametry wprowadzają mniejszy spadek ciśnienia niż grzejnikowe wkładki termostatyczne Nie wiem skąd piszesz, ale jak kto ma dostęp do producenta rozdzielaczy, to zrobią takie belki jakie chcesz. Edytowane 14 Marca 2013 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 14.03.2013 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 przepływy dla podłogówki są 4 x większe niż dla grzejników -Każdy rozdzielacz od podłogówki jest dobry do grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lsn 10.10.2013 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 I tu się mylicie - rozdzielacze do podłogówki są dostosowane do niskich temperatur max 55/60 CA grzejniki do wyższych - szczególnie rotametry nie radzą sobie z wysokimi temperaturami - jakiego producenta by nie były... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 10.10.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 I tu się mylicie - rozdzielacze do podłogówki są dostosowane do niskich temperatur max 55/60 C A grzejniki do wyższych - szczególnie rotametry nie radzą sobie z wysokimi temperaturami - jakiego producenta by nie były... My się nie mylimy, to ty błądzisz. Nikt nie wsadza rozdzielacza do instalacji sprzed 20lat na żeliwniakach, która lata na parametrach zasilania 75 czy 90stC, a jak kto buduje w domku instalację CO na takie parametry to kiep i jego sprawa (rozdzielacze przemysłowe to osobny temat). To po pierwsze Po drugie, mam klienta ktory nie sluchał instalatora i uparcie wymusił na nim grzejniki z gównianego projektu - efekt jest taki, że Viessmann Vitogas 100 w zime w mrozy powyżej -10stC musi zapieprzać na 80stC a powyżej -15stC klient wlacza w domu 5 olejaków po 2kW każdy. Instalacja na rozdzielaczach z rotametrami takimi jak np w Techniprojekcie i nic się z rotametrami nie dzieje więc nie wypisuj bzdur o różnych rozdzielaczach do CO i OP, zresztą dawno już pytałem producenta o różnice to wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lsn 21.10.2013 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 My się nie mylimy, to ty błądzisz. Po drugie, mam klienta ktory nie sluchał instalatora i uparcie wymusił na nim grzejniki z gównianego projektu - efekt jest taki, że Viessmann Vitogas 100 w zime w mrozy powyżej -10stC musi zapieprzać na 80stC a powyżej -15stC klient wlacza w domu 5 olejaków po 2kW każdy. Instalacja na rozdzielaczach z rotametrami takimi jak np w Techniprojekcie i nic się z rotametrami nie dzieje więc nie wypisuj bzdur o różnych rozdzielaczach do CO i OP, zresztą dawno już pytałem producenta o różnice to wiem. Hmm... Ciekawe nie ma to jak ułańska fantazja polskiego instalatora) tylko nie chwal się w Techniprocie bo gwarancje już straciłeś - sprawdź sobie w parametrach pracy tych rozdzielaczy... Nie polecaj też takich działań na forum bo są one niezgodne z zaleceniami producentów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts