Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Szykuje sie do wylewki podlogi na stropie i musze polozyc rury do grzejnikow. Chce to podpiac do rozdzielacza. Na parterze mam typowy rozdzielacz do grzejnikow z zaworkami odcinajacymi bez regulacji przplywu i elektrozaworow. Na pietrze chcialbym zainstalowac w pomieszczeniach regulatory elektroniczne sterujace silownikami. I tu rodzi sie moje pytanie czy moge zastosowac rozdzielacz do podlogowki z przeplywomierzami i elektrozaworami. Czy przeplywomierze nie ogranicza przeplywu na tyle ze grzejnik nie bedzie mogl osiagnac swojej nominalnej sprawnosci.
https://forum.murator.pl/topic/177240-rozdzielacz-do-podlogowki-jako-rozdzielacz-do-grzejnikow/

pójdziesz do sklepu, weźniesz w łapę rozdzielacz, popatrzysz na rotametry - zaręczam ci że jak będą takie do 5l/min to jak uda ci się puścić to na maksa to z takim grzejnikiem w pokoju nie zaśniesz. Jak będą takie do 2l/min to jak puścisz na 1-1,5l/min to będzie super i nie, rotametry wprowadzają mniejszy spadek ciśnienia niż grzejnikowe wkładki termostatyczne

Nie wiem skąd piszesz, ale jak kto ma dostęp do producenta rozdzielaczy, to zrobią takie belki jakie chcesz.

Edytowane przez gentoonx
  • 6 months później...

I tu się mylicie - rozdzielacze do podłogówki są dostosowane do niskich temperatur max 55/60 C

A grzejniki do wyższych - szczególnie rotametry nie radzą sobie z wysokimi temperaturami - jakiego producenta by nie były...

I tu się mylicie - rozdzielacze do podłogówki są dostosowane do niskich temperatur max 55/60 C

A grzejniki do wyższych - szczególnie rotametry nie radzą sobie z wysokimi temperaturami - jakiego producenta by nie były...

My się nie mylimy, to ty błądzisz.

Nikt nie wsadza rozdzielacza do instalacji sprzed 20lat na żeliwniakach, która lata na parametrach zasilania 75 czy 90stC, a jak kto buduje w domku instalację CO na takie parametry to kiep i jego sprawa (rozdzielacze przemysłowe to osobny temat). To po pierwsze

Po drugie, mam klienta ktory nie sluchał instalatora i uparcie wymusił na nim grzejniki z gównianego projektu - efekt jest taki, że Viessmann Vitogas 100 w zime w mrozy powyżej -10stC musi zapieprzać na 80stC a powyżej -15stC klient wlacza w domu 5 olejaków po 2kW każdy. Instalacja na rozdzielaczach z rotametrami takimi jak np w Techniprojekcie i nic się z rotametrami nie dzieje

więc nie wypisuj bzdur o różnych rozdzielaczach do CO i OP, zresztą dawno już pytałem producenta o różnice to wiem.

• 2 weeks później...
My się nie mylimy, to ty błądzisz.

Po drugie, mam klienta ktory nie sluchał instalatora i uparcie wymusił na nim grzejniki z gównianego projektu - efekt jest taki, że Viessmann Vitogas 100 w zime w mrozy powyżej -10stC musi zapieprzać na 80stC a powyżej -15stC klient wlacza w domu 5 olejaków po 2kW każdy. Instalacja na rozdzielaczach z rotametrami takimi jak np w Techniprojekcie i nic się z rotametrami nie dzieje

więc nie wypisuj bzdur o różnych rozdzielaczach do CO i OP, zresztą dawno już pytałem producenta o różnice to wiem.

Hmm... Ciekawe nie ma to jak ułańska fantazja polskiego instalatora) tylko nie chwal się w Techniprocie bo gwarancje już straciłeś - sprawdź sobie w parametrach pracy tych rozdzielaczy...

Nie polecaj też takich działań na forum bo są one niezgodne z zaleceniami producentów...