Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak dawno nas tu nie było, że nie wiem od czego zacząć, a postępy są znaczące, czyżby we wrześniu moglibyśmy się wprowadzić? :yes:

Kuchnia zamówiona, więc czekamy, sprzęt AGD, po wielomiesięcznym poszukiwaniu - wybrany, ufff.

Ooo, to może pokażemy skończoną cegłę - prawie, bo ciągle bez fugi :)

cegła.jpgcegła2.jpg

2014-06-14 11.41.52.jpg

• Odpowiedzi 172
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bardzo przyjemne wnętrze. Cegła jak dla mnie jest ponadczasowa, a w wysokich pomieszczeniach wygląda jakoś tak wyjątkowo. Podoba mi się połączenie jasnych ścian, cegły i ciemnych okien. Widzę, że na ścianie testujecie kolory :)
Cegła sprawiła, że całe pomieszczenie zrobiło się bardzo przytulne :) Na ścianie testowaliśmy Duluxa, niestety kolory ze wzorników zupełnie odbiegają od rzeczywistości. Mamy kupioną farbę polarne niebo do pokoju syna i morską falę do pralni... jestem ciekawa jak wypadną te niebieskie kolory (już nie szalałam z testerami) :)
Z farbą i kolorem jest trudno - zawsze trochę inaczej wygląda na dużej powierzchni, a poza tym bardzo zależy od światła w konkretnym pomieszczeniu. Na szczęście przemalować nie jest aż tak trudno :)
  • 3 weeks później...

Kilka nowych zdjęć. Łazienka na dole, łazienka u góry oraz nasza łazienka.

Warto zwrócić uwagę na staranność i dokładność kafelkowania i płytkowania. Człowiek od wykończeń jest super! :)

2014-08-15 18.57.20.jpg2014-08-15 18.52.47.jpg2014-08-15 18.53.35.jpg2014-08-15 18.53.44.jpg2014-08-15 18.53.28.jpg

Edytowane przez gargamelll
Pięknie, a co to za roślinki w rogu? Z tyłu jakieś trawy? Napisz proszę, co to za gatunek. Kosteczka szara, prosto i pięknie:rolleyes:

Dziękujemy, a trawa to miskant Variegatus + jałowiec pośredni "Saybrook Gold" i wrzosy, a z tyłu jaśminowce :)

Bardzo wysmakowane łazienki - piękna jest ta turkusowa mozaika, co to?

Czy spec od kafli jeździ po kraju czy tylko lokalnie robi? Bo jeśli miałby ochotę na pracę pod Grodziskiem Maz. to byłabym bardzo wdzięczna za namiary . :)

Swietnie to zaczyna wszystko wyglądać - łazienki igła! Od razu mam prośbę o nazwy ceramiki - miska WC i podwójna umywalka w Waszej łazience, umywalka w łazience z niebieską mozaiką. I gratuluje Pana od płytek - uważam, że dobre polozenie płytek to połowa sukcesu, bo oglądałam łazienki z bardzo drogimi płytkami, a ułożone niechlujne i cały efekt był nijaki. Super!!

Pan od płytek, to nasz fachowiec od całej wykończeniówki, stara się jak może ;) właśnie maluje nam ściany!

Miska WC w naszej łazience to FIT ROCA, natomiast umywalka, wraz z szafką to Elita, model Kwadro, a umywalka w niebieskiej łazience to Koło Traffic.

Gargamell, na każdej budowie zdarzają się niespodziewane niespodzianki. Przykładaowo u mnie, anemostat jest za blisko szafki i wystaje z sufitu. Przez to szafka górna otwiera się tylko troszeczkę :)

Pierwszy pokój pomalowany i z położonymi panelami :wiggle:

Przymierzamy listwy przypodłogowe - niestety taka listwa demaskuje nawet najmniejsze nierówności ściany - na szczęście jest trochę elastyczna i przy klejeniu trzeba będzie dobrze docisnąć.

Wysoka ścianka kolankowa i okna na niej to była póki co dobra decyzja. Siedząc na podłodze albo krześle okno jest na dobrej wysokości :)

2014-08-23 17.36.10.jpg2014-08-23 17.36.34.jpg

Gargamell, na każdej budowie zdarzają się niespodziewane niespodzianki. Przykładaowo u mnie, anemostat jest za blisko szafki i wystaje z sufitu. Przez to szafka górna otwiera się tylko troszeczkę :)

U nas takich wpadek jest masa...

Anemostat w meblach kuchennych - właśnie myślimy jak to rozwiązać.

Opaska DIN drzwi powoduje że się szuflada w łazience nie chce otworzyć.

Nie było kabla do sterowania rekuperatorem.

Nie było kabla do manipulatora z alarmu.

Zły był zaciąg powietrza do kominka.

Rura odkurzacza została zastawiona kominkiem - kabel sterujący nie był zwarty - po odkopaniu kabla okazał się uszkodzony więc kuliśmy wylewkę :)

Dwa razy wymiennik od pompy ciepła był nieszczelny.

Rura od odkurzacza centralnego nie zmieściła się w wylewce - pomogła opalarka - zbrojenie z drutu i mocny beton.

Rura spustowa z rynien została zasypana i zgubiona - to był przepust pod płytą fundamentową na drugą stroną do zbiornika z deszczówką.

Mieliśmy na zerze w instalacji elektrycznej 130V.

Ekipa od ocieplenia obcięła uziomy ze zbrojenia.

Spleśniały Nam deski na strychu - niestety musiałem szybko kupić drewno i po dwóch tygodniach przybić - już są suche - teraz musze je zeszlifować i pomalować.

i cała masa innych :))) - wymieniłem na szybko z głowy...

a powiedz robiłeś coś specjalnego jak spleśniały krokwie?

czy tylko wietrzenie i same wyschły w końcu

u nas niestety tak samo się stało :bash: jak wylewka wysychała zimą to krokwie cała wilgoć przejęły :(

a powiedz robiłeś coś specjalnego jak spleśniały krokwie?

czy tylko wietrzenie i same wyschły w końcu

u nas niestety tak samo się stało :bash: jak wylewka wysychała zimą to krokwie cała wilgoć przejęły :(

U mnie krokwie są suche. Ja deski kładłem po ociepleniu poddasza (była folia jako paroizolacja). Jedynie miejscowo jętki trochę podciągnęły ale delikatnie. Nic temu nie będzie - przynajmniej u mnie.

Skoro u Ciebie krokie śpleśniały to już chyba trzeba się temu przyjrzeć dokładniej. Uważaj na siniznę drewna - tutaj poczytaj (na dole jest dłuższy post co i jak): http://www.forumbudowlane.pl/vt/18390/0/usuwanie-sinicy-z-drewna

Zdjęcia sinizny znajdziesz na google - to po prostu sine/czarne plamy na drewnie - jakby grzyb w środku.