karolinaciosaniec 10.10.2013 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Jaki koszt jest pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gargamelll 18.10.2013 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Koszt pompy to... tajemnica handlowa Niemniej jednak całość (płotek, dolne źródło, bufor, instalacja etc.) bez podłogówki wyjdzie w okolicach 35 000 zł. Dzisiaj lekko pogrążyłem sąsiada jak przyznał się, że piec gazowy z podłączeniem do solarów i buforem dał 21 000 zł - dodając koszt komina - mamy to samo a gazu póki co nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gargamelll 18.10.2013 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Na budowie praca idzie do przodu - jak pisałem wylewki + tynki zrobione. Ostatnio zrobiono: - GWC wokół domu - w układzie Tichelmana - w sumie ok. 60 metrów rury fi 200 + 4 studzienki rewizyjne - izolacja hydro tarasu na stropie - narazie papa - będzie jeszcze styrodur + wylewka + masy Mapei uszczelniające - wstawiono drzwi - wejściowe (białe), do ogrodu i do garażu (antracyt) - kończy się tynkowanie tynkiem cem-wap wewnątrz pomieszczeń niereprezentacyjnych - kotłownia, spiżarnia, pralnia etc. - wstawiono bramy garażowe Hormann Renomatic - te w promocji - antracyt - kupiliśmy kafelki na garaż - gres typu castorama oraz kafelki Cersanit Atol Turkosowy na podłogę w łazience dzieci - cena to 20 zł za m2 w Praktikerze na wyprzedaży Plany: - w poniedziałek rozpoczynamy ocieplanie - 20 cm grafitowego styropianu z Paneltechu - ProLambda - mamy wybrany kominek - Edelkamin Side 50x50 - znaleźliśmy póki co super wykonawce - bardzo konkretna rozmowa, cena niezła - poza dostępnością czasową - jak ktoś chce to po zainstalowaniu dam namiary - negocjujemy kuchnię - dokładna koncepcja już jest - spróbujemy jeszcze wylać schody wejściowe przed zimą - szanse coraz mniejsze ale nie jest to niemożliwe - po ociepleniu - część z ekipy zostaje i zaczyna ocieplanie poddasza wełną mineralną oraz kartongipsy + kafelkowanie łazienek i później całość wykończeniowych prac - pewnie zostaną u Nas do kwietnia - być może w grudniu ruszy pompa ciepła - zobaczymy jak z kasą ale chciałbym wygrzać i wysuszyć wylewki przed panelami Kilka zdjęć poniżej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gargamelll 27.10.2013 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Ocieplenie idzie pełną parą do przodu (niestety, styropianowi do ideału duużo brakuje - nie trzyma wymiarów). Ekipa używa taśm rozprężnych Soudala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gargamelll 30.11.2013 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 16.11.2013 Ocieplenie zakończone. Niestety nie obyło się bez zgrzytów. Zaczęło się od przedłużającego się terminu dostawy a Paneltech (od nich mam styropian) nie była w stanie powiedzieć kiedy dostarczą. Jak już styropian przyjechał (7 rano w poniedziałek - znienacka) to płyty były więcej niż krzywe - nie trzymały przekątnych, były łódką (nawet 5mm) - niestety reklamacje w Paneltechu to fikcja - mają b.duże tolerancje a rekompensatą były trzy pianki montażowe (takie najtańsze) i notes (lol!!!). Niemniej jednak już skończone - prawie finalny efekt poniżej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gargamelll 30.11.2013 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 28.11.2013 Mamy kominek - Edilkamin Side 50x50 - narożny - szyba bez szprosów podnoszona do góry - pierwsze palenie za nami. Obudowany płytami izolacyjnymi Silca. Pierwsze mocniejsze palenie = smród wypalającej się farby - sugeruję zrobić przed wykończeniówką - u Nas smród było czuć kilka dni. Ocieplenie poddasza idzie do przodu - mamy już całość wełny między krokwiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gargamelll 30.11.2013 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 30.11.2013 Niestety przy okazji ostatnich deszczy zauważyłem, iż dwie ściany podciągają wodę - niby jest pod wylewką na balkonie położona papa ale przez nią przechodzi. Kupiłem dzisiaj Soudal Wasser Stop - wysmarowałem pod oknem i na styku wylewki i ściany - jak ktoś ma taki problem to polecam Wasser Stop - śmierdzi jak szpachlówka samochodowa elastyczna - ma dodane włókna szklane. Zobaczymy jaki będzie efekt. Dodatkowo położyłem folię na balkon i przybiłem do ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gargamelll 01.12.2013 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 (edytowane) 1.12.2013 Kupione panele i reszta kafelek. Promocja -15% w Praktikerze przez weekend się opłaciła. Ceny świetne i transport za grosze bo spore zamówienie. Wybraliśmy na cały dół i na korytarz na piętrze Krono Premium Dąb Garda. Kupiliśmy też kafelki białe do łazienki dzieci - Cersanit Bianca połysk za 36 zł minus 15% - czyli ok. 30 zł )) Kafelki ala drewno mamy z Sanimexu - Serenissima Living Wood Brown - 119 zł - świetna jakość i super wymiar - 15x90cm. Mamy też Blanco Brillo za 64 zł rektyfikowane. Kupiliśmy też wannę z podłokietnikiem Mito 160x70 - 330 zł z syfonem McAlpine - 85 zł a i jeszcze umywalka Kerra KR 157. Krono Premium Dąb Garda: Cersanit Bianca połysk + do tego będzie mozaiki turkusowa "buble": Serenissima Living Brown - super nadruk drewna + faktura (fale) - niebo a ziemia porównując z Woodenticiem: Blanco Brillo - super złamana biel, idealnie błyszczące i płaskie (jak gres) - nie tak jak bianca, która ma "lekki cellulit" - będzie połączona z drewnem Living Brown: Edytowane 1 Grudnia 2013 przez gargamelll Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 18.12.2013 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 bardzo ładny dom. ciekaw jestem relacji z działania tej pompy ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gargamelll 25.12.2013 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Dzięki! Pompa będzie montowana na przełomie stycznia/lutego. Tak więc relacja już wkrótce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gargamelll 29.12.2013 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 27.12.2013 Wrzucam kilka zdjęć z dzisiaj. Pogoda dopisała. Z zewnątrz dom jest ocieplony, bez podbitki, czeka na tynk, który pojawi się w przyszłym roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolinaciosaniec 03.01.2014 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! Ale będziesz miał pięknie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gargamelll 07.02.2014 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Uwaga uwaga! Pompa ciepła za tydzień jest montowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolinaciosaniec 21.02.2014 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Masz już tą pompę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gargamelll 28.02.2014 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Tak, pompa już działa. Odpowietrzamy instalację górnego i dolnego źródła jak i podłogówki. Był jeden problem - jedno łączenie w kotłowni się rozszczelniło i woda kapała. Jest sporo czujników temp i przepływu. Wszystko zrobione porządnie - sporo zaworów - można odciąć każdy element z osobna na czas wymiany (np. pompa, zasobnik etc.). Dość szybko dom się nagrzał - we wszystkich pokojach jest 14 stopni przy zadanej temp 16* z powrotu z podłogówki. W dwa dni uciekły resztki wilgoci i jest 65% - idealnie. Pompa fajna, sterownik z dużymi możliwościami (Carel) - ma RS-485 - chce sobie oprogramować porządną regulacje zależnie od pogody i prognozy pogody z Internetu - mam dom z bardzo dużą inercją więc mogę podnosić przed mrozami temp w drugiej tańszej taryfie. Dodatkowo będzie integracja z Androidem Narazie pompa działa 5 dni więc nic więcej nie mogę powiedzieć. Dzisiaj ekipa była kończyć instalacje - nie byłem na budowie - jutro mam w planach być kilka h więc powiem coś więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gargamelll 03.03.2014 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 W domu 16-17*C. Pompa ustawiona na temperaturę 17*C na powrocie z podłogówki. W dzień grzeje płotem energetycznym a w nocy jak łapie mróz ziemią. Ziema ciepła - ok. 3-4*C pomimo pracy pompy w nocy. Ekipa szybka sprawna, kontaktowy majster i szef. Konkretne odpowiedzi na moje pytania - bez powielania mitów krążących po forum... Polecam firmę GHS Tomasz Krakowski - Ruda Śląska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 04.03.2014 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 W dzień grzeje płotem energetycznym a w nocy jak łapie mróz ziemią. Ziema ciepła - ok. 3-4*C pomimo pracy pompy w nocy.tego Mógłbyś coś więcej na temat systemu jako całości ? O płocie już kiedyś czytałem / słyszałem, ale jesteś pierwszą osobą która ma to zainstalowane i mogę zapytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gargamelll 04.03.2014 22:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Opiszę moje wrażenia i pokażę temperatury - nie dam rady teraz. Zrobie jutro/pojutrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gargamelll 04.03.2014 23:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 tego Mógłbyś coś więcej na temat systemu jako całości ? O płocie już kiedyś czytałem / słyszałem, ale jesteś pierwszą osobą która ma to zainstalowane i mogę zapytać. Jeszcze jedno - koncepcja płotu jest u mnie we wcześniejszych postach w dzienniku. 1-2 strony wstecz - tam mniej więcej opisałem. Dodatkowo: http://www.ghs-polska.pl/pompy-ciep%C5%82a-gdh/p%C5%82ot-energetyczny-gdh.html http://www.ghs-polska.pl/images/kolektor_hybrydowy_GHS.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marlur 05.03.2014 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Witam.Bardzo interesująca instalacja...w miarę możliwości proszę o szczegóły takie jak moc pompy,przebieg i czas wykonania instalacji,prognozowane zurzycie energi na co/cwu.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts