Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poziomkowy dziennik - projekt indywidualny z antresolą

Recommended Posts

• 2 weeks później...
Tak z głowy to okolice 45 000 zł. Nie oszczędzałem. Jest oryginalny styrodur Basf. Jak dom szkieletowy to moze plyta bez styropianu w srodku a styropoian na plyte pod podloge? Plyta ma 3 glowne zalety: stabilność posadowienia, akumuluje ciepło (tego brakuje w domu szkieletowym) oraz zapobiega mostkom termicznym (tutaj nie jest to aż tak ważne dla domu szkieletowego).

• 4 weeks później...

Styrodur to 15 cm oryginal BASF 3035CS w dwoch warstwach 10 i 5 cm z przewiazaniem i przesunieciem laczen. Nie kleilem go jedynie piankowalem przepusty pod plyte. Musisz byc baardzo precyzyjny z przepustami - dokladnosc do 1 cm. Pod styrodurem jest folia i na styrodurze tez. Bednarka tez jest - przyspawana do zbrojenia. Musimy ja zakopac ale jeszcze koparka bedzie i tak pracowac na dzialce. Silikaty to grupa silikaty konkretnie zaklad Klucze - kupione w Builderze w dobrej cenie. Dalo sie znalezc taniej ale wtedy transport byl znacznie drozszy. Zakupy w jednej lokalnej hurtownii pozwalaja teraz negocjowac dobre ceny i w dodatku dbaja tam o mnie i jest mila atomsfera :)))

Jak jestes z Kielc to jest bardzo dobra hurtownia - Stan-lux - sa na Allegro. Maja siliakty z Xelli w podobnej cenie jak Klucze - oczywiscie nie porownuj sztuki do sztuki bo z Xelli sa wieksze i jest ich mniej na m2. Xella ma linie pod instalacje i nie wymaga stosowanie pod otworami drutow dodatkowego zbrojenia. Kup tez dobry klej - ja mam Alpol AZ111 Mocna (15 MPa wytrzymalosc) i jest super twardy i mocno trzyma - ekipa chwali.