majkaw25 20.04.2004 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 Czy ktoś może wie jak wygląda w tej chwili sprawa pociągnięcia wody do działki? Bo jesli chodzi o prąd elektrownia ciągnie na swój koszt a inwestor płaci tylko za przyłącze. Czy z wodą jest podobnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw 20.04.2004 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 Prąd i gaz to nośniki energii - płacisz za rozbudowę sieci i budowę przyłącza ryczałtową opłatę wyliczaną na zasadach określonych w ustawie. Woda nie podpada pod tą ustawę, bo to nie energia. W przypadku wody zwykle pokrywasz pełne koszty budowy przyłącza i jeszcze czasem musisz dorzucić składkę na budowę sieci. W każdej gminie jest trochę inaczej - u mnie np. podobno to gmina finansuje budowę sieci i dzięki temu wodociągi nie pobierają tej opłaty na rozbudowę sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bruner 21.04.2004 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 wlasnie teraz konczymy budowe wodociągu teoretycznie pociągniecie wodociagu na terenach przeznaczonych pod budownictwo jednorodzinne nalezy do gminy ale tylko w przypadku jezeli gmina ma na ten cel kase a zregoly nie ma tak więc 25000,-na 5 inwestorow poszlo do ziemi jak bysmy chcieli czekac na gmine to moze w 2015 by polozyli niestety takie zycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel P. 21.04.2004 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Slaw ma rację w przypadku wody płacisz za wszystko. U mnie woda z hydroforu z czasem nie nadawała się nawet do prania - tak zażelaziona. Miejski wodociąg mam około 15 metrów od domu - po drugiej stronie jezdni, więc - uważam w czym problem - podłączam się! A wyglądało to tak: Zacząłem procedurę w lipcu 2002 - miejską wodę miałem w kranie w czerwcu 2003, koszt około 7.000zł (tylko wodociąg, bez kanalizacji) Najgorsze to sprawy "papierkowe" - trwało to miesiącami, szczególnie ZUD i MPWiK. Słowem nie polecam nikomu o słabych nerwach - no ale w końcu mam wodę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kafelka 21.04.2004 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Nie jestem pewna, czy energetyka płaci za rozbudowę sieci. U mnie jest taka sytuacja. Słup z prądem znajduje się praktycznie na granicy mojej działki. Ponieważ działkę mam podłużną, a wjazd i dojazd do tzw. zagrody (dom z zabudowaniami i ogrodzeniem) znajduje się z innej strony, odległość od owego słupa do budynku wyniesie jakieś 120 m. ZE twierdzi, że linię mam rozbudować na własny koszt, oni skrzynkę umieszczą na słupie i tym sposobem doprowadzą prąd do granicy działki. Co o tym sądzicie i jaki byłby orientacyjny koszt rozbudowy sieci na 120 m odcinku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kafelka 21.04.2004 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 I jeszcze jedno, Slaw, proszę podaj jaka ustawa reguluje te sprawy. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw 21.04.2004 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Jeżeli będziesz zużywać za mało energii, żeby koszt rozbudowy sieci zwrócił się w rozsądnym czasie to Z.E. ma prawo odmówić rozbudowy sieci na swój koszt. Pomóc może Tobie Art. 8: Dz.U. 1997 Nr 54 poz. 348USTAWA z dnia 10 kwietnia 1997 r. Prawo energetyczne Mam jeszcze namiar na jakieś rozporządzenie: Dz. U. nr 86 poz. 957 z 2000r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keraj 21.04.2004 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Witam! Dzisiaj zaplacilem za wodociag i przylacze - mam wode !! 85m wodociagu PVC fi 90 + hydrant + przylacze PE fi 32 ok. 15m + formalnosci - "na gotowo" = 8200PLN. W umowie z wodociagami bedzie klauzula, ze przez pewien okres wodociag jest moj a wiec sasiedzi musza miec moja zgode na podlaczenie sie do rurki ... co sie wiaze oczywiscie ze zwrotem czesci kosztow. Do Kafelki - obawiam sie , ze niewiele zdzialasz ... faktycznie ZE doprowadza energie do granicy dzialki i tam najczesciej stoi ZK czyli granica odpowiedzialnosci - to co dalej to juz na koszt inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras74 01.05.2004 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2004 A jak macie zrealizowane podłączenie wody w budynku? Czy macie jakąś studzienkę, czy rurę przykręca się do ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras74 04.05.2004 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 Hallo !!!Czy nikt nie podłączał wody do domku??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 06.05.2004 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 Ja wprowadzę rurę do garażu i tam zrobię wodomierz. Ale garaż jest 5 metrów od drogi. Jest jakaś odległość (19 metrów , czy 22 ???) której nie można przekroczyć bez studzienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts