Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przyłącza mediów

Recommended Posts

Prąd i gaz to nośniki energii - płacisz za rozbudowę sieci i budowę przyłącza ryczałtową opłatę wyliczaną na zasadach określonych w ustawie.

Woda nie podpada pod tą ustawę, bo to nie energia. W przypadku wody zwykle pokrywasz pełne koszty budowy przyłącza i jeszcze czasem musisz dorzucić składkę na budowę sieci. W każdej gminie jest trochę inaczej - u mnie np. podobno to gmina finansuje budowę sieci i dzięki temu wodociągi nie pobierają tej opłaty na rozbudowę sieci.

wlasnie teraz konczymy budowe wodociągu

teoretycznie pociągniecie wodociagu na terenach przeznaczonych

pod budownictwo jednorodzinne nalezy do gminy

ale tylko w przypadku jezeli gmina ma na ten cel kase

a zregoly nie ma

tak więc 25000,-na 5 inwestorow poszlo do ziemi

jak bysmy chcieli czekac na gmine to moze w 2015 by polozyli

niestety takie zycie :( :(

Slaw ma rację w przypadku wody płacisz za wszystko.

U mnie woda z hydroforu z czasem nie nadawała się nawet do prania - tak zażelaziona. Miejski wodociąg mam około 15 metrów od domu - po drugiej stronie jezdni, więc - uważam w czym problem - podłączam się!

A wyglądało to tak:

Zacząłem procedurę w lipcu 2002 - miejską wodę miałem w kranie w czerwcu 2003, koszt około 7.000zł (tylko wodociąg, bez kanalizacji)

Najgorsze to sprawy "papierkowe" - trwało to miesiącami, szczególnie ZUD i MPWiK. Słowem nie polecam nikomu o słabych nerwach - no ale w końcu mam wodę! :)

Nie jestem pewna, czy energetyka płaci za rozbudowę sieci. :x

U mnie jest taka sytuacja. Słup z prądem znajduje się praktycznie na granicy mojej działki. Ponieważ działkę mam podłużną, a wjazd i dojazd do tzw. zagrody (dom z zabudowaniami i ogrodzeniem) znajduje się z innej strony, odległość od owego słupa do budynku wyniesie jakieś 120 m.

ZE twierdzi, że linię mam rozbudować na własny koszt, oni skrzynkę umieszczą na słupie i tym sposobem doprowadzą prąd do granicy działki.

Co o tym sądzicie i jaki byłby orientacyjny koszt rozbudowy sieci na 120 m odcinku ?

Jeżeli będziesz zużywać za mało energii, żeby koszt rozbudowy sieci zwrócił się w rozsądnym czasie to Z.E. ma prawo odmówić rozbudowy sieci na swój koszt. Pomóc może Tobie Art. 8:

Dz.U. 1997 Nr 54 poz. 348

USTAWA z dnia 10 kwietnia 1997 r.

Prawo energetyczne

Mam jeszcze namiar na jakieś rozporządzenie: Dz. U. nr 86 poz. 957 z 2000r

Witam!

Dzisiaj zaplacilem za wodociag i przylacze - mam wode !!

85m wodociagu PVC fi 90 + hydrant + przylacze PE fi 32 ok. 15m + formalnosci - "na gotowo" = 8200PLN. W umowie z wodociagami bedzie klauzula, ze przez pewien okres wodociag jest moj a wiec sasiedzi musza miec moja zgode na podlaczenie sie do rurki ... co sie wiaze oczywiscie ze zwrotem czesci kosztow.:)

Do Kafelki - obawiam sie , ze niewiele zdzialasz ... faktycznie ZE doprowadza energie do granicy dzialki i tam najczesciej stoi ZK czyli granica odpowiedzialnosci - to co dalej to juz na koszt inwestora.

• 2 weeks później...