Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Materiał - trudny WYBÓR

Recommended Posts

Witam,

Stoje przed wyborem mateiralu do budowy sciany konstrukcyjne zew. domku pow uz. 120m/kw z uzytkowym poddaszem

Zastanawiam sie nad tymi opcjami:

ytong 25+styrpian 15cm

silka 25+styropian 15cm

silka 18+styropian 25cm

ktory material bedze najlepszy jezeli chodzi o izolacje cieplną a jednocześnie korzystniejszy??

hmmm no sam widzisz

generalnie domek bedzie w spokojnej okolicy wiec probelmu z hałasem nie bedzie.

w kwestii akumulacji ciepła chciałbym zeby było cieplo bo wiadomo gaz nie bedzie taniał

wazne ab latwo pozniej zamocowac styropian a slyszalam ze montaz ocieplenia ponad 20cm nie jest taka prosta a kolki kosztuja duzo wiecej

jak Ty uwazasz??

Pod względem cieplnym to silikat 18 i 25cm styropianu. Za to trudno brudzować z ścianach o tej grubości.

Z tym bruzdowaniem w 18cm murze to nie ma co demonizować. Rurkę fi 50-60 mozna jeszcze spokojnie w takiej ścianie schować. Gorzej jest z fi 110, ale to tez dotyczy głównie poziomego chowania i na dłuższych odcinkach. Z chowaniem w pionie mysle, że nie powinno byc przeciwskazań. Jesli sie dobrze zaprojektuje instalacje to w ogóle nie trzeba będzie takich bruzd w ścianie robić.

Prawda jest, że silka to materiał cholernie twardy i nawet nie każdy wykonawca chce sie z nim bawic bo bruzduje i wykuwa się w nim ciężej, zwłaszcza jak fachowiec ma kiepski sprzęt, a poza tym nawet na etapie SSO jest to mało wdzięczny materiał dla wykonawcy bo do cięcia musza używać specjalnych tarcz, które ponoc tanie nie sa i na długo tez nie starczają. Po sąsiedzku mam budowe własnei z silikatów i byłam świadkiem jak majster siarczysta mowa wypowiadal się o twardości silikatów i o tych tarczach własnie :D

Kolego, ja startuję z budową za 3 miechy.

Generalnie koszt muru z całością SSO jest śmieszny, z czegokolwiek by nie był, więc cena je jest tak bardzo istotna, chić oczywiście zawsze jest: (jak zaczniesz wszystko podliczasz to sam zobaczysz)

- Silikat najlepiej wytłumia hałą

- Zdrowy materiał

- Wymaga dobrego ocieplenia, ale jak się go ma, to bardzo długo trzyma ciepło (działa jak termos, dłużej się nagrzea a potem oddaje)

- Dziwnym zbiegiem okoliczności większość domów pasywnych i energooszczędnych (mój też) są z silki

- Dla mnie bardzo ważne: silka nie wciąga wilgoci, więc w przypadku podchodzenia wody (a ja mam taki teren) wpije znacznie mniej niż inne materiały, dla itonga czy BK jakakolwiek woda to problem

- Nie wiem czy istotne, ale bardzo długo trzeba żeby się spalił.

Jak zaczynałem planować 2 lata temu, to tylko BK, potem dlaczego nie ytong, był etap lany z betonu, termalica, a skończyłem na silce ;)

Powodznka i to forum to jednocześnie błogosławieństwo i przekleństwo, każdy chwali co inego ;)

Jak zaczynałem planować 2 lata temu, to tylko BK, potem dlaczego nie ytong, był etap lany z betonu, termalica, a skończyłem na silce ;)

Powodznka i to forum to jednocześnie błogosławieństwo i przekleństwo, każdy chwali co inego ;)

Hmm, ciekawe, 2 lata się zastanawiałeś pomiędzy: BK, Ytong, Termalica?? W tym czasie nie zauważyłeś, że te wszystkie materiały to właśnie beton komórkowy?

Z tym bruzdowaniem w 18cm murze to nie ma co demonizować. Rurkę fi 50-60 mozna jeszcze spokojnie w takiej ścianie schować. Gorzej jest z fi 110, ale to tez dotyczy głównie poziomego chowania i na dłuższych odcinkach. Z chowaniem w pionie mysle, że nie powinno byc przeciwskazań. Jesli sie dobrze zaprojektuje instalacje to w ogóle nie trzeba będzie takich bruzd w ścianie robić.

Nie chodzi o demonizowane, tylko przestrzeganie zaleceń producenta.

Z ostatnim zdaniem zgadzam soę w 100%

Brałem też pod uwagę Maxa, ale przynajmniej według mnie silka jest najlepszym rozwiązaniem.

Zresztą, kolego - ten temat nie ma końca, każdy pisze co innego, co zresztą widać.

Rzuć monetą

"a przypadkiem nie z Ytong albo keramzytobeton??"

Ytong jest dobry bo jest dobry i tani ;)

Na zachodzie jakoś bardzo dżo albo szkieletowe albo właśnie z silikatów, zresztą w moim regionie bardzo dużo już obecnie idzie z sillki, choć dominuje max.