Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wiadomo, że silka jest zimniejsza, dlatego na mur z silki nie dajesz tyle samo styropianu co na mur z Ytonga-to chyba jasne, ale dzięki temu że taki mur jest cieńszy możesz dac więcej styropianu więc łacznie taka ściana będzie cieplejsza. Poza tym silka duzo lepiej akumuluje ciepło, mniej chłonie wilgoć -zwłąszcza wazne gdy ktoś, tak jak ja, chce postawic stan surowy i troche odczekac zanim będzie kontynuowac prace. Silka jest duzo cichsza i pewnie taka ściana będzie też tańsza, bo jednak Ytong do tanich nie należy. Silka ma wady ale dla wykonawców. Duzo chętniej pracują z Ytongiem lub BK bo jest lekki, łatwo sie tnie, itd. Zauwazyłam, że Silka wśród wykonawców, zwłaszcza "papraków", ma wrogów. Po prostu nie lubią tego materiału.
https://forum.murator.pl/topic/177265-materia%C5%82-trudny-wyb%C3%B3r/page/2/#findComment-5838221

Aha, jeszcze odnoszac sie do kwestii dostępności kołków do styropianu 25cm. to ja bym z nabyciem takich kołków nie miała najmnijeszych problemów bo bym ich wcale nie kupowała. Z tego co się orientuje to większośc klejów do styropianu mają atesty do 12m wysokości. Nie wiem co zamierzasz budować ale podejrzewam że budynek niższy niz 12m, chyba że się myle :) ) więc kołki powinny byc Ci niepotrzebne a takie kołki w styropianie to idealne mostki termiczne, a chyba nie o to chodzi by ocieplac a za chwilę dziurawić to ocieplenie kołkami za które dodatkowo zapłaciłeś a już o włożonym wysiłku w zdobycie ich nie wspominając
https://forum.murator.pl/topic/177265-materia%C5%82-trudny-wyb%C3%B3r/page/2/#findComment-5838241