Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł peletowy, który wybrać?

bobpoz

Recommended Posts

Byłem dzisiaj u dystrybutora i widziałem w akcji kocioł firmy KAMEN robiony pod Dębicą, z palnikiem firmy Pellas. Trójdrożny ciąg. Drugi i trzeci ciąg z pionowymi płomienicami w których są zawirowywacze. Temperatura spalin na wyjściu z pieca 90-100 stopni. Maksymalna po dwutygodniowym nie czyszczeniu płomienic 130. Na wyjściu z pieca zamontowano termometr. Gościu mówił, że próbowali eksperymentalnie dodać następnie płomienice, czyli dwa dodatkowe ciągi, ale niestety temperatura spalin była za niska i pojawiły się skropliny w kominie. Co prawda czyszczenie tych płomienic nie jest tak proste jak w Ecofire, tylko trzeba raz na 1-2 tygodnie 4 rury przelecieć wyciorkiem.

Palnik montowany w drzwiczkach. Dodatkowy ruszt żeliwny do ewentualnego drewna. Ruszt działa jako rodzaj deflektora, a rozgrzewając się do czerwoności dopala spaliny.

Mam coś takiego w ofercie: http://karoka.eu/kategoria,26/kotly-tilgner

można poczytać, dostępny w wersji niskiej, kocioł wtedy jest dłuższy ( głęboki ) ale wysokość prawie połowę wysokości zasobnika na pellet, duży zasobnik na paliwo.

Czekałem na niego koło roku zanim dotarł do mnie, wszystko szło na bieżąco za zachodnią granicę.

• 1 year później...
Jestem użytkownikiem kotła Ecovarmu. Jak mogę w czymś pomóc to proszę pytać.

Pozdrawiam

Marcin

Witam,

tak się składa, że właśnie u mnie w kotłowni wystartował kociołek Ecovarm Ecofire PES.

Jeśli nadal oferujesz pomoc to chętnie skorzystam. Chodzi głównie o ustawienie do jakich doszedłeś bo ja na razie użytkuje go na ustawieniach producenta, czyli można powiedzieć, że nic nie zmieniałem. Będę wdzięczny też za twoje opinie o kotle, czy miałeś jakieś problemy z nim i ogólnie jak się sprawuje. Oczywiście informacje o zużyciu peletu też będą pomocne. Czekam i pozdrawiam.:stirthepot::stirthepot::stirthepot:

• 1 year później...

Nie będę oryginalny jak powtórzę pytanie , jaki kocioł wybrać ?

1) ecofire PE 14KW ecovarmu

2) Daspell GL 12KW wrzutkowe podawanie i palnik revo

3)Red Compact 14KW

Nie ukrywam , że moim liderem był ten Red po wpisach Puławiaka , ale jak dla mnie jest tam za mały zbiornik na pellet ,no i gwarancja 2 lata ???

Ten daspell jest dla mnie ciekawą opcją