Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Krzaczek SKP z podajnikiem slimakowym + ster. SK-9000 - jakie optymalne ustawienia?

groser81

Recommended Posts

Witam.

Mam problemy z doborem ustawień w sterowaniu SK-9000 przy kotle SKP z podajnikiem ślimakowym i palnikiem retortowym. Nie jestem zaprawionym w boju palaczem, to mój pierwszy sezon.

Groszek się nie dopala, kocioł się szybko wychladza, zadana temperatura nie utrzymuje się długo.

Dom jest nowy - 193m2.

Pustak ceramiczny Porotherm + styropian 12 cm.

Fundamenty nieocieplone, podmurowka 5 cm styropianu (nie wiem co mnie podkusilo z ta podmurowka, mogłem dac na całości 12?)

Poddasze uzytkowe, wełna w skosach 20 cm, na suficie 25cm.

Okna PVC z 3-ema szybami-przy oknach dużych balkonowych fachowcy od styropianu chyba się nie spisali, ponieważ wieje chłodem.

Na dole pod wylewką 9 cm styropianu, na stropie 3 cm.

Instalacja: grzejniki panelowe Purmo - 12szt., 2 drabinki łazienkowe i ok. 26m2 ogrzewania podłogowego.

Temperatura wahała się do tej pory od 21 do 24 stopni, zazwyczaj 22.

Kocioł Krzaczek SKP 25kW z podajnikiem ślimakowym, z palnikiem retortowym + sterownik SK-9000

Ustawienia:

1. Temp. zadana: 61°

2. Praca podajnika: 10s.

3. Przerwa podawania: 45s.

4. Moc dmuchawy: 65%

5. Przedmuch: 2 min.

6. Czas przedmuchu: 25sek..

7. Moc przedmuchu: 40%

8. Podajnik w podtrzymaniu: 9min.

9. Przerwa pompy CO: 2min.

10. Priorytet CWU: Nie

11. Histereza: 1°

Zawór 4-drozny ustawiony na 6-w skali 1-9 (gdzie 1: to cała gorąca woda idzie na grzejniki, a 9 na piec)

Przesłona dmuchawy w 2/3 przysłonięta.

Podajnik zasypany zostal wczoraj groszkiem 29kJ - niestety mokrym.

Zna ktoś te kotły lub sterowniki?

Chcialbym potrafić dobrać optymalne ustawienia.

Ile powinno się w przybliżeniu spalać groszku dobowo w takim domu jak moj?

Czy 25 kg na dobę przy temp. zew. -5 do 0° i 15 kg od 0 do 10 °C to wynik dobry?

Czy można jeszcze jakoś zaoszczędzić dobowe spalanie węgla, np. poprzez większe zautomatyzowanie ukladu (czujnik zewnętrzny pogodowy, siłownię zaworu 4d, "pokojowka" lub wymiana sterownika na inny?

Serdecznie pozdrawiam! Smile

nie mam takiego ale w zależności od zastosowanego palnika należy wykonac pewne dodatkowe czynności w tym uszczelnienie korony.

jeśli masz okrągły to "zwykła fajka" jeśli prostokątny zeliwny z otworem przez który wychodzi opał zaokrąglonym z jednej strony to ekoenergia, nie pamiętam ale chyba montują tez prostokatny żeliwny ewmara - musze zobaczyć fotkę

zrób zdjęcie palnika, tego jak się pali i popiołu

napiszę Ci wtedy co zmienic by było lepiej

Witam.

Dziś zrobię formę i pokażę jak to i mnie wygląda.

Z mojego punktu widzenia, choć jestem laikiem, węgiel nie jest równomiernie rozprowadzany i spalany w palniku, po prostu z jednej strony spala się lepiej, z drugiej gorzej. Może jakieś czyszczenie by pomogło?

• 7 months później...

u mnie jest 2 razy gorzej, piec spala mi 25kg w 12h, spróbuję jeszcze na takich ustawieniach jak groser81 będę zadowolony jak zejdę do 25kg na dobę

piec również 25kw (Krzaczka)

sterownik SK9000

pustak ceramiczny Porotherm + styropian 15 cm

dom o pow. 210m2

okna PVC z 3-ema szybami

grzejniki Buderus

1. Temp. zadana: 52°

2. Praca podajnika: 10s.

3. Przerwa podawania: 30s.

4. Moc dmuchawy: 50%

5. Przedmuch: 2 min.

6. Czas przedmuchu: 45sek..

7. Moc przedmuchu: 65%

8. Podajnik w podtrzymaniu: 6min.

9. Przerwa pompy CO: 5min.

10. Priorytet CWU: Nie

11. Histereza: 3°

o co chodzi z tym palnikiem ekoenergia i uszczelnieniem korony? może ktoś to objaśnić?

Edytowane przez kalosz007

jeśli masz palnik prostokątny żeliwny w swoim kotle to wymaga on uszczelnienia przed rozpaleniem w kotle- taka konstrukcja ktora niestety nie jest szczelna. brak tegoż uszczelnienia powoduje wydmuchiwanie powietrza każdą nieszczelnością i wiatr hula po całej komorze kotła zamiast tylko wydobywać się poprzez otwory nadmuchowe

wrzuć zdjęcia palnika będzie wiadomo co masz zrobić

IMAG0217.jpgIMAG0220.jpgIMAG0218.jpg

pierwsze zdjęcie - piec w podtrzymaniu

drugie zdjęcie - piec w czasie pracy

trzecie zdjęcie - piec z zasobnikiem

palnik mam prostokątny żeliwny, piec bardzo szybko traci temperaturę - z 52stopni w 3-4 min spada do 49stopni i uruchamia się normalna praca pieca, więc zaczyna mu podawać ekogroszek

na czym polega to uszczelnienie korony? powinienem wezwać hydraulika, który mi montował ten piec rok temu, aby poprawił robotę?

w poprzednim sezonie spaliłem ponad 8 ton ekogroszku, ale nie miałem jeszcze elewacji

w sieci jest mnóstwo o uszczelnianiu korony tego i podobnych mu palników

jak nie znajdziesz to napiszę parę słów ale nie powinieneś mieć problemu

jak dobrze pamiętam to albo tu albo na forum info-ogrzewanie wrzucałem ostatnio fotki z tego procederu

ze zdjęć to źle nie wygląda

jakie jest dobowe żużycie opału, jaki węgiel, jakie temperatury w domu i jaki sposób sterowania tą temperaturą- zawór n-drogowy czy termostaty na grzejnikach może?

przy nowym domu idzie zawsze więcej potem w kolejnych sezonach spalanie powinno spaść

wszystko jednak zależy od potrzeb budynku i pewnego poziomu już się przeskoczyć nie da

ostatnio próbowałem 3 rodzai ekogroszku z leroy merlin o wartościach 23, 25, 27

przy każdym było identycznie - 50kg na dobę, różniły się tylko zawartością popiołu

na grzejnikach nie mam głowic termostatycznych (mam takie małe ręczne gałki do odkręcania i zakręcania wody)

temperatura w domu to około 20,5-21 stopni

wczoraj kupiłem regulator temperatury pokojowy (bezprzewodowy) firmy SALUS, dzisiaj będę go podłączał, podobno pozwala to na oszczędności 30-40%

mam w sterowniku opcję NC i NO - ustawię go na NO ma on działać w ten sposób że jak w pokoju będzie 21 Stopni to uśpi pompę i piec szybciej nagrzeje wodę, która już nie będzie krążyła i przejdzie w stan podtrzymania

mam nadzieje że to pozwoli mi na jakieś oszczędności bo jak nie to ogrzewanie znowu dojdzie do poziomu 6-7 ton tej zimy

o jaośći groszków marketowych możesz poczytać na wątku kolegi SUSPENSER-a

Ranking paliw typu ekogroszek

tam opisuje co testuje i ile to warte jest

obawiam się że kiepski węgiel to przyczyna wysokości spalania

spróbuj kupić porządnego eko i wsyp worek na próbę

nie wierz w to że regulator pokojowy da Ci aż tyle oszczędności- będzie to może z 5-10% i trochę niższe zużycie pradu ze zwględu na pompę CO pracującą cyklicznie

wiem, że marketowe ekogroszki to średni pomysł, ale wciąż szukam jakiegoś pewnego dostawcy z Lublina lub okolic, w ostatnim, roku różnie to bywało z jakością, z żadnej nie byłem zadowolony, jeśli chodzi o zakup, ekogroszek zawsze był mokry i słabo się palił :(

szukałem coś na temat uszczelnienia korony, z tego co wyczytałem to można sobie również krzywdę tym zrobić co będzie wynikiem grzania się ślimaka podającego ekogroszek, nadal szukam jeszcze jakiś informacji

grzanie ślimaka następuje w fazie podtrzymania- im ona dłuższa tym mocniej się grzeje

sebsa dobrze zauważył

obniżenie mocy pomoże

mokry opał potrzebuje więcej czasu na palniku- najpierw musi wilgoć odparować a potem dopiero właściwe spalanie a na to potrzeba więcej energii

jak opał mokry to sugeruję otwierać worki i wysypać zawartość celem dosuszenia- pomoże na pewno

więcej jutro jak się poziom krwi w alkoholu podniesie do przyzwoitego poziomu

palnik uszczelnić obowiązkowo

słabo szukałeś ostatnio sam wrzucałem fotki jak to robić

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221107-Piec-na-ekogroszek-i-zbyt-nisko-schodz%C4%85cy-%C5%BCar&p=6225303#post6225303

niezależnie od palnika ekoenergia/ewmar/brucer zasada uszczelniania jest taka sama

Twój palnik to ekoenergia

ewmara i stary brucer mają prostoatne korony - u Ciebie jest z jednej strony zaokraglona- to podstawowa rónica wizualna

poza tym palniki różnią się odrobinę mocami i ilością otworów napowietrzajacych

wczoraj zabrałem się za uszczelnianie mojego palnika w piecu

niestety poległem, korona i palnik ani drgną, dosłownie zero luzu, rozmawiałem z hydraulikiem, który mi montował, mówił, że on nigdy nic tam nie uszczelniał, ja jednak chcę to zrobić tylko jak ściągnąć tą koronę?

dodatkowo przesyłam fotkę

18112013316.jpg18112013315.jpg18112013311.jpg