Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Krzaczek SKP z podajnikiem slimakowym + ster. SK-9000 - jakie optymalne ustawienia?

groser81

Recommended Posts

wiem, że marketowe ekogroszki to średni pomysł, ale wciąż szukam jakiegoś pewnego dostawcy z Lublina lub okolic, w ostatnim, roku różnie to bywało z jakością, z żadnej nie byłem zadowolony, jeśli chodzi o zakup, ekogroszek zawsze był mokry i słabo się palił :(

szukałem coś na temat uszczelnienia korony, z tego co wyczytałem to można sobie również krzywdę tym zrobić co będzie wynikiem grzania się ślimaka podającego ekogroszek, nadal szukam jeszcze jakiś informacji

Dobry groszek II z Wesołej kupisz w Parczewie skład u Sobianka. Polecam sam palę , popiołu mało i wartość opałowa wysoka ponad 29

Witam.

Mam problemy z doborem ustawień w sterowaniu SK-9000 przy kotle SKP z podajnikiem ślimakowym i palnikiem retortowym. Nie jestem zaprawionym w boju palaczem, to mój pierwszy sezon.

Groszek się nie dopala, kocioł się szybko wychladza, zadana temperatura nie utrzymuje się długo.

Dom jest nowy - 193m2.

Pustak ceramiczny Porotherm + styropian 12 cm.

Fundamenty nieocieplone, podmurowka 5 cm styropianu (nie wiem co mnie podkusilo z ta podmurowka, mogłem dac na całości 12?)

Poddasze uzytkowe, wełna w skosach 20 cm, na suficie 25cm.

Okna PVC z 3-ema szybami-przy oknach dużych balkonowych fachowcy od styropianu chyba się nie spisali, ponieważ wieje chłodem.

Na dole pod wylewką 9 cm styropianu, na stropie 3 cm.

Instalacja: grzejniki panelowe Purmo - 12szt., 2 drabinki łazienkowe i ok. 26m2 ogrzewania podłogowego.

Temperatura wahała się do tej pory od 21 do 24 stopni, zazwyczaj 22.

Kocioł Krzaczek SKP 25kW z podajnikiem ślimakowym, z palnikiem retortowym + sterownik SK-9000

Ustawienia:

1. Temp. zadana: 61°

2. Praca podajnika: 10s.

3. Przerwa podawania: 45s.

4. Moc dmuchawy: 65%

5. Przedmuch: 2 min.

6. Czas przedmuchu: 25sek..

7. Moc przedmuchu: 40%

8. Podajnik w podtrzymaniu: 9min.

9. Przerwa pompy CO: 2min.

10. Priorytet CWU: Nie

11. Histereza: 1°

Zawór 4-drozny ustawiony na 6-w skali 1-9 (gdzie 1: to cała gorąca woda idzie na grzejniki, a 9 na piec)

Przesłona dmuchawy w 2/3 przysłonięta.

Podajnik zasypany zostal wczoraj groszkiem 29kJ - niestety mokrym.

Zna ktoś te kotły lub sterowniki?

Chcialbym potrafić dobrać optymalne ustawienia.

Ile powinno się w przybliżeniu spalać groszku dobowo w takim domu jak moj?

Czy 25 kg na dobę przy temp. zew. -5 do 0° i 15 kg od 0 do 10 °C to wynik dobry?

Czy można jeszcze jakoś zaoszczędzić dobowe spalanie węgla, np. poprzez większe zautomatyzowanie ukladu (czujnik zewnętrzny pogodowy, siłownię zaworu 4d, "pokojowka" lub wymiana sterownika na inny?

Serdecznie pozdrawiam! Smile

Witam serdecznie może ktoś pomoże w doborze ustawień mam piec z podajnikiem slimakowym i sterownikiem sk9000 i za Chiny nie mogę go dobrze ustawić.z eko groszku robi sie żużel i spieczonego kawałki piec nie trzyma zadanej temperatury np.ja mu 55 a on 45-50. Moje ustawienia to podawanie 7s przerwa w podawaniu 60 S. Moc dmuchawy 45% przedmuch co 3 min przez 12 sek moc przedmuchu 45 . Dom jest ocieplony ma ok 100 m2 mieszkalnej i poddasze ok 50 m .

P.s. W jaki sposób sprawdzic moc posiadanego kotła?

Odnośnie uszczelniania korony ; po zdjęciu korony należy wyczyścić rowek ze starego przyschniętego silikonu nieraz trzeba go wykuwać np gwoździem i co ważne przed założeniem od nowa korony z nowym silikonem koniecznie oczyścić odkurzaczem komorę doprowadzającą powietrze do palnika ( miejsce styku korony z pionowymi nacięciami )

przy paleniu miałem 2 x na sezon , a przy groszku 1 x na sezon będą tam ze 3- 4 garście ubitego popiołu

kupiłem regulator pokojowy temperatury (bezprzewodowy) firmy Salus

z czystym sumieniem mogę go polecić, koszt 162zł

zmieniłem ustawienia pieca na:

zadana temp: 55C

czas podania: 10s

przerwa w podaniu: 62s

nadmuch: 47%

podanie w podtrzymaniu: 8min

przerwa pompy C.O. 20min

praca regulatora w trybie NO (Normal Open)

temp na reg. w domu 22C, temp nocna (czyli eko) 19,5

zużycie ekogroszku spadło z 50kg na dobę do 21kg przy obecnych temperaturach

regulator działa na zasadzie: jeżeli temp w domu jest w normie uruchamia pompę C.O. co 20min przez 10s

jeżeli spadnie to uruchamia normalną pracę pieca, aż temp w domu osiągnie zadaną w domu

ekogroszek kupiłem firmy PIEKLORZ (wartość opałowa 26, cena 880zł tona) nawet daje radę, ale chętnie bym spróbował tego co pisze miron11

Witam serdecznie może ktoś pomoże w doborze ustawień mam piec z podajnikiem slimakowym i sterownikiem sk9000 i za Chiny nie mogę go dobrze ustawić.z eko groszku robi sie żużel i spieczonego kawałki piec nie trzyma zadanej temperatury np.ja mu 55 a on 45-50. Moje ustawienia to podawanie 7s przerwa w podawaniu 60 S. Moc dmuchawy 45% przedmuch co 3 min przez 12 sek moc przedmuchu 45 . Dom jest ocieplony ma ok 100 m2 mieszkalnej i poddasze ok 50 m .

P.s. W jaki sposób sprawdzic moc posiadanego kotła?

za duży nadmuch do parametrów

czy masz tam palnik żeliwny czy okrągłą "fajkę"

przerwa pompy C.O. 20min

regulator działa na zasadzie: jeżeli temp w domu jest w normie uruchamia pompę C.O. co 20min przez 10s

jeżeli spadnie to uruchamia normalną pracę pieca, aż temp w domu osiągnie zadaną w domu

ekogroszek kupiłem firmy PIEKLORZ (wartość opałowa 26, cena 880zł tona) nawet daje radę, ale chętnie bym spróbował tego co pisze miron11

Ostatnio spróbowałem groszku II z Silesi wartość opałowa 26000 - nie jest najgorszy w paleniu ale cos za cos . Zuzycie troche wzrosło i niestety wiecej popiołu. Na składzie gdzie kupowałem Wesołą ta Silesia jest po 680 luzem a w worku po 19 zł .

• 2 weeks później...

przerwa pompy C.O. 20min

Witam

Możesz mi podpowiedzieć jak połączyłeś SK-900 z Regulatorem pokojowym ?

U mnie przy zastosowaniu Twoich ustawień pompa chodzi w zadanych odstępach ale jak spadnie temperatura to nie załącza pompki w stałą pracę.

gelo70 mój sterownik to SK-9000 a nie SK-900

połączyłem go z regulatorem bezprzewodowym SALUS, czujka bezprzewodowa odbierająca sygnał z regulatora wpięta jest do sterownika kablem "chinche" natomiast regulator jest oczywiście w pokoju. W sterowniku SK-9000 należy ustawić typ regulatora na NC lub NO (ja ustawiłem na NO) i wszystko działa jak opisałem

gelo70 mój sterownik to SK-9000 a nie SK-900

połączyłem go z regulatorem bezprzewodowym SALUS, czujka bezprzewodowa odbierająca sygnał z regulatora wpięta jest do sterownika kablem "chinche" natomiast regulator jest oczywiście w pokoju. W sterowniku SK-9000 należy ustawić typ regulatora na NC lub NO (ja ustawiłem na NO) i wszystko działa jak opisałem

Dziękuję za odpowiedź , mój sterownik to też SK-9000. Po dwóch dniach walki z połączeniem sterownika z regulatorem u mnie też wszystko dział. Prawdopodobnie miałem przebicie na "cinchu". U mnie sterownik działa na NC .

Pozdrawiam