Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu "Cukiereczek" rozpoczęta w 2012r

Recommended Posts

Witam wszystkich zainteresowanych budową domu "Cukiereczek" z biura projektowego mg projekt.

galleries_mirror,index,id,17239.html.jpg galleries_mirror,index,id,17241.html.jpg galleries_mirror,index,id,17243.html.jpg galleries_mirror,index,id,17245.html.jpg images.jpg

Pragnę poinformować że targnąłem się sam na zbudowanie tego domu wbrew opiniom mojej rodziny i znajomych, że absolutnie nie dam rady.

Zacząłem na początku roku 2012 zaraz po otrzymaniu warunków zabudowy.

Jest to wersja odbicia lustrzanego. Jeśli chodzi o zmiany to były tylko w konstrukcji budynku min zmiana terivy na płytę (żelbet bardziej za mną przemawia, choć dużo więcej jest z nim roboty).

ps zapraszam wszystkich do zamieszczania w tym temacie postów odnośnie tego projektu, pochwal się realizacją Twojego Cukiereczka.

Edytowane przez pompiarz1984

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Prace rozpoczęły się od wyznaczenia terenu i wykopania ogrodzenia od strony działek sąsiadujących

2012-05-29-041.jpg

a następnie zdjęcie humusu . ( zdjęcie humusu wykonała koparko ładowarka szwagra za bro:] ja w tym czasie skręcałem grilla:] )

2012-07-18-233.jpg 2012-07-18-235.jpg

Z wykopem pod ogrodzenie walczyłem 4 dni i kolejne dwa ustawiałem słupki:]

Nadmiar ziemi z ogrodzenia jak i z domu został wykorzystany na wyrównanie działki.

Po tym wszystkim czekając na pozwolenie starałem się ogarnąć dojazd do budowy i tu miałem dużą pomoc z pomarańczową taczuszką:)

Malutka Architekt i Kierowniczka budowy zdecydowały dorzucić Swoje trzy grosze do budowy Cukiereczka:2012-07-19-249.jpg 2012-07-19-255.jpg

ostatecznie udało nam się ogarnąć drogę:), po której bez problemu mogły wjechać gruchy i pompa.

Przyszło pozwolenie i ruszyłem do boju, sam walczyłem z wykopaniem ław 15 dni

(3 godzinki po pracy i dwie całe niedziele - oczywiście prace zaczynałem po porannej mszy św. pracę w niedzielę mam nadzieję że Bug mi wybaczy, w końcu to dla rodzinki:) ).

P1080630.jpg Zdjęcie0057 - Kopia - Kopia.jpg Zdjęcie0059 - Kopia - Kopia.jpg

...teraz musiałem ułożyć belki w środku, ze względu na długie ściany sam bym tego nie ogarnął. Poprosiłem kumpli z pracy , oczywiście za browarka z milą chęcią wpadli na plac budowy i było po problemie, zostało wyśrodkowanie zbrojenia i połączenie narożników zakładami po 70 cm . Belki układałem na bloczkach betonowych.

P1080647.jpg P1080649.jpg

P1090011 - Kopia.jpg P1090008.jpg P1090013 - Kopia - Kopia (2).jpg

... no i stało się , ławy zalane ( od razu mogę polecić dla budujących w Wiązownie i okolicach betoniarnie REDEK z miejscowości Jatne, super chłopaki i cena dobra jestem zadowolony w 100% :) ) , oczywiście po tym etapie nastąpiło okrężne w gronie rodzinnym (wywnioskowałem że ławy to mały pikuś, ciekawe "kiedy będziemy pić za strop", oczywiście z powątpiewaniem, nie dałem się sprowokować dla mnie to dodatkowa motywacja :] ) później jeszcze dokopałem dwie stopy pod słupy i podstawę pod komin wentylacyjny .

P1090001 - Kopia - Kopia.jpg

Nadchodziła zima, spadł pierwszy śnieg. Zbliżał się sylwester i koniec roku 2012.

Przez okres zimy od czasu do czasu wpadałem na plac budowy aż tu pewnego dnia jak przyjechałem na budowę stwierdziłem brak betoniarki:/ kto by pomyślał w koło sąsiedzi a tu proszę...oczywiście zgłosiłem to na policje no ale cóż jak kamień w wodę, mam nauczkę żeby nie zostawiać niczego wartościowego na budowie. Miałem w planie zakup blaszaka ale w obecnej sytuacji do wożenia gratów jestem zmuszony zakupić przyczepę albo troszkę coś większego np VW LT.

Mój wybór padnie chyba na VW, będzie woził graty w zimę odśnieżał (po odpowiedniej modyfikacji) od czasu do czasu podrzuci jakieś materiały budowlane a i cena zakupu takiego auta nie jest duża:) np coś takiego

T3576849_1.jpg

niestety spóźniłem się z tym, sprzedany:/ będzie drugi:]

T3576849_1.jpg

Nadszedł marzec 2013, zamówiłem bloczki (super operator hds, oczywiście od REDKA, powkładał palety tam gdzie chciałem, zaoszczędził mi dużo pracy z noszeniem) i piach. Miałem nadzieję że pogoda już nie będzie taka sroga. Myliłem się, mróz , śnieg, zima pełną gęba:/ no cóż....

P1090347.jpg P1090343.jpg

Aktualnie czekam do kwietnia i ruszam do przodu z bloczkami:)

cdn

... na projekt tego domu złożono mi oferty między 35 a 50 tys za stan surowy z więźbą. Ta suma może nie jest fortuną i ktoś kto patrzy z boku wolałby zapłacić tą kasę i mieć problem z głowy analizując inne czynniki i niedogodności budowania samemu ale jest też Bardzo dużo zalet wykonania projektu w pojedynkę ( dokładność, tzw ułożenie budynku , OGROMNA SATYSFAKCJA, zdobyta wiedza, powód do "paru zimnych", doskonała kondycja systematycznie filtrowanych nerek ;] ). Pozostały koszt budowy pozostaje bez zmian jak z budynkiem stawianym przez ekipę , nikt Ci nie da dodatkowego upustu na materiale za to że sam sobie cegiełki układasz :) W kosztorysie szacuje się wartość na 380 tys netto, prognozuję zaoszczędzić 45% a wiadomo jak to już jest z tymi prognozami, są Bardzo zmienne i chaotyczne szczególnie te długoterminowe....

Podsumowując , ciężko sprecyzować te wszystkie pozycje, ja jak na razie ograniczam się do SSO.

Pozdrawiam.

Myślę, że kalkulacja 45% oszczędności z robocizny to "trochę" za dużo. A na materiałach nie warto oszczędzać, bo się zemszczą z czasem, piszę to jako osoba, która dom już wybudowała i mieszka.

myslę że kalkulacja oszczędności do przyjęcia:cool: nawet bym ja podciągnął jeszcze w górę!

nie jest tak że materiał to połowa kosztów ?

( nie wliczam instalacji i wykończeniówki - bo tam jest hard core max! )

myslę że kalkulacja oszczędności do przyjęcia:cool: nawet bym ja podciągnął jeszcze w górę!

nie jest tak że materiał to połowa kosztów ?

( nie wliczam instalacji - bo tam jest hard core )

w jakim sensie hardcore? robocizna kosztuje az tyle w stosunku do materialow czy odwrotnie ?

Tomek - spróbuj oddać do wyceny cokolwiek:

- sufitu podwieszane

- podłogówkę

- elektrykę

- dach

ile kosztują materiały?

- CD UD płyty na m2? robocizna - strzelam: 30zł/m2

- pex styro folia? robocizna - jakieś kolejne 2,5 dychy

- kable spinka puszki? robocizna za punk? ... nie mam pojęcia

- blacha dachówka obróbki ? robocizna to 3 dychy za m2 ?

mnie raz kolesie wycenili dokończenie komina - 2,5 metra ( bo przez moment "nie chciało mi się " )

cena za robociznę: 1,5 koła!

... i znów mi się zachciało:cool:

Myślę, że kalkulacja 45% oszczędności z robocizny to "trochę" za dużo. A na materiałach nie warto oszczędzać, bo się zemszczą z czasem, piszę to jako osoba, która dom już wybudowała i mieszka.

....w żadnym wypadku nie zamierzam oszczędzać na materiałach, :no: ,ale też nie zamierzam ulegać presji przereklamowanych bubli, w końcu domek będzie dla siebie :cool: . Jeśli chodzi o ta wartość 45 % to już na tym etapie wiem że na 100% jest to realistyczna i osiągalna wizja ( każdy na swój sposób postrzega definicję pojęcia "być samo-robem" , tzn jeden bardziej drugi mniej się w to angażuje co przekłada się na w/w %, w moim przypadku np elewacja, glazura,elektryka, karton gipsy, kominy, inst wodno kanalizacyjna, więźba, tarasy i wiele innych pierdół będzie leżało w moim zakresie ale wylewki, tynki, montaż stolarki, blacho-dachówka zlecę ekipie).

Pomijając te wszystkie liczby jeszcze raz podkreślę, że budowa tego domu to nie przez to, że nie stać mnie na ekipę (w końcu bym uciułał :p ) ale priorytetem w tym wszystkim jest dokładność realizacji i przede wszystkim przygoda życia, niektórzy nazywają to misją, pasją i nawet jak bym na tym stracił pod względem materialnym, mój budżet by przekroczył wynajęcie ekipy to i tak zdecydował bym się zostać SAMOROBEM :cool::cool::cool: ps ekipa murarska 30 tys, świadomość tego, że coś samemu stworzysz podziwiając to, pijąc zimnego browarka w świetle zachodzącego słońca , BEZCENNE :cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool:

Miałem jedną ekipę na budowie, montowali wiązary... Najgorzej wydane pieniądze.

Drogie materiały? Nie zamierzam sponsorować kampanii reklamowych...

Myśleć, myśleć i jeszcze raz myśleć, a da się zrobić lepiej niż w reklamówce.

Domy nie są tylko dla bogatych.

A jak się puszki sprzeda to będzie na urządzenie ogrodu:P