Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu "Cukiereczek" rozpoczęta w 2012r

Recommended Posts

...z ta stolarką , to przeważnie firmy które je montują rozpoznają teren, inwestora, a następnie pod nieobecność właścicieli szybko je demontują:) pracuję w branży budowlanej i obiło mi się o uszy parę taki przypadków....podobnie z przęsłami ogrodzeniowymi. Jutro jadę po kamerkę i mam nadzieje że zainteresowanie moją budową przez okolicznych deptaków spadnie, jak na razie jestem w plecy z betoniarką:/ "a taka ładna była, amerrrykańska" :)

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...ach szkoda, ale no cóż straty muszą być...

.... a teraz z innej beczki, grzebałem trochę w necie i znalazłem zdjęcia satelitarne mojej budowy wykonane mniej więcej w wakacje 2013 roku:) przyjemnie popatrzeć na efekty swojej pracy z kosmosu:D

GetMap.ashx.jpg to po środku zdjęcia z widoczną sporą ilością piachu to "moje wypociny" :D

Edytowane przez pompiarz1984

Witam

Pompiarz1984, pytanie czy zmieniałeś wysokość ściany kolankowej? Ja zamierzam podnieść ją o 20 cm i ciekaw jestem czy będzie to miało wpływ na jakąś zmianę wizualną budynku. Za dwa tygodnie startujemy z budową a w przyszłym tygodniu niestety czeka mnie wydatek rzędu 20 tys. na utwardzenie 450 m2 drogi dojazdowej. Takie rzeczy najbardziej bolą. Postaram się na bieżąco uzupełniać wpisy.

Podniesienie ściany kolankowej zawsze zmienia pierwotny wygląd budynku. 20 cm to nie dużo , jeden pustak do góry będzie praktycznie niezauważalny. Można to korygować przedłużeniem krokiew. Kiedyś wysłałem zapytanie do mg projekt na ten temat, odpisali że jeden max dwa pustaki do góry można podnosić. Ja osobiście będę podnosił ją o dwa pustaki ale nie więcej. W oryginalnej jest troszkę za niska. Z tą drogą to współczuję, przykra spawa tyle kasy wydać ale 20 000 na 450 m to nie za dużo? Przypuszczam że droga ma szerokość 6 metrów czyli długości 75 metrów? Jeśli tak to wysypanie 40-50 cm gruzu ceglanego (tańszy niż betonowy) w zupełności wystarczy na ciężki sprzęt. Idźmy dalej, 450 metrów kwadratowych razy 40-50 cm daje 180 - 225 metrów sześciennych - ( 1 metr to od 1 do 1,5 tony , to daje odpowiednio 180-270 # 225-337 tony) , to razy 20 - 25 zł za tonę gruzu ceglanego daje max w zaokrągleniu 8 500 zł dorzućmy koparkę do rozgarnięcia 1 500zł = 10 000 zł, jakaś amortyzacja ze 2 000 zł. Po wszystkich zawyżonych wyliczeniach 12 000zł to wszelkie maximum przynajmniej w mojej okolicy( no chyba że kolega zastosuje inny materiał... :) ). Edytowane przez pompiarz1984

• 2 weeks później...

Jednak przygotowania przed samą budową zajmują trochę czasu :).

Pompiarz1984 wracając do drogi też tak pomyślałem gdy otrzymałem wstępne wyceny, ale po dłuższej analizie wyszło, że to normalna cena.

Drogę jaką wykonuje to 150 mb x 3 m szerokości + szerszy wjazd i dosyć spory plac do zawracania przy wjeździe do działki. Wyszło mi około 550 m2.

Ze względu na dobre warunki gruntowe zdecydowałem się na wybranie 25 cm z nawiezieniem kruszywa betonowego łamanego 25 cm + 5 cm kruszywa kolejowego do podsypki torów. Wszystko rozłożone z odpowiednimi spadkami i przewalcowane. Wydaje mi się, że takie wykonanie drogi posłuży na jakiś czas. Po małym rabacie wyszło 19000 zł brutto. Liczę, że w przyszłości (bliżej nieokreślonej) docelowo będzie kostka, więc mam już dobry podkład.

A co do samej budowy domu, prace oficjalne mogę uznać za rozpoczęte :).

• 1 month później...
Jeżeli chodzi o izolację fundamentów to ławy i ok 30 cm bloczków smarowane dwukrotnie izohanem, natomiast same bloczki dwukrotnie dysperbitem. Na zewnątrz styropian EPS 150 aqua i folia kubełkowa. U nas warunki gruntowe są dosyć dobre dlatego tak to zostało wykonane. Mam nadzieje, że w przyszłości nie będzie niespodzianek :).

• 4 months później...
Od rozpoczęcia prac minął ponad miesiąc. Przyznam szczerze w tym czasie stanąłem przed wieloma wyborami :)

Na razie prace idą zgodnie z harmonogramem, a dylematów jest coraz więcej :rolleyes: Wrzucam kilka fotek.

[ATTACH=CONFIG]258721[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]258722[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]258723[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]258724[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]258725[/ATTACH]

Witaj serdecznie

Przeczytałam twoje wpisy i koniecznie mam potrzebe skontaktowania się z Tobą bo właśnie zaczęliśmy z mężem budowę cukiereczka. Czy jest taka możliwość?? chcielismy zapytać parę rzeczy. Z góry dziękuję i czekam na wiadomość [email protected]

• 2 weeks później...
Witam! My właśnie budujemy w Pomorskim dokładnie gmina Potęgowo widać z S6 na dzień dzisiejszy już mieszkamy w naszym słodkim Cukiereczku i jest super :)

Jestesmy zainteresowani projektem cukiereczek ze wzgledu na funkcjonalnosc i prosta bryle :-) i

Mam taka ogromna prosbe do karam1987 o podesłanie kilku zdjec z wnetrza bo niestety nie ma zadnych wizualizacji :( a zauwazylam , ze jestescie w grupie szczesliwcow juz mieszkajacych :-) Bede bardzo wdzieczna. Moj adres email [email protected] Pozdrawiam :-)

• 1 month później...
  • 1 year później...