Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu "Cukiereczek" rozpoczęta w 2012r

Recommended Posts

Witam!

Jak miło odnaleźć "Cukierkowiczów":)

Tak właśnie się zastanawiałem z tymi wykuszami, aż żal nie wykorzystać tego miejsca.

Z oknem w kotłowni podobnie zamierzam je zamienić na drzwi, będzie lepszy dostęp do środka.

Czekamy na zdjęcia:)

Pozdrawiam.

Edytowane przez pompiarz1984

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 months później...

Witam wszystkich

Jestem nowy na forum dotyczącym budowy projektu cukiereczek.

Mam pytanie czy ktoś buduje dom w województwie pomorskim? My jesteśmy już na etapie zmian adaptacyjnych projektu i jeszcze w tym miesiącu składamy o pozwolenie na budowie. Na wiosnę mamy zamiar ostro ruszyć z budową, także bardzo chętnie obejrzałbym jakiś bardziej zaawansowany etap budowy.

Pozdrawiam

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam!

Karam1987 trochę prywaty ale czy istnieje jakakolwiek szansa przyjechania i obejrzenia domu aby móc pogadać ogólnie o budowie tego projektu. My będziemy budować niedaleko Kolbud. Jeśli nie będzie to problemem to proszę o informację na maila [email protected]. Za odpowiedź będziemy bardzo wdzięczni. Pozdrawiam serdecznie

• 2 months później...

....po tak długiej nieobecności na forum nareszcie mam trochę wolnego czasu żeby uzupełnić troszkę Mój dziennik budowy:)

Po nadejściu wiosny j/w prace rozpoczęte zostały w połowie czerwca od zabezpieczenia ławy, położenia izolacji no i naturalnie pierwszego bloczka:D

2013-06-15-688.jpg

Czas mijał, pogoda sprzyjała a bloczków przybywało:) 2013-06-29-778.jpg2013-06-30-814.jpg2013-08-04-1035.jpg

......i tak sobie je murowałem od poniedziałku do piątku przez dwa miesiące po pracy do końca sierpnia, po czym musiałem zrobić troszkę przerwy i uczcić narodziny Córeczki:) (w między czasie udało mi się zakupić 20 wywrotek po 10 metrów, piachu kopalnianego do zasypki w okazyjnej cenie stówki za brykę:) )Po dojściu do siebie :D na budowę wróciłem w październiku :D i zacząłem od zabezpieczenia bloczków dysperbitem. Przyszedł czas na kolejny etap, mianowicie zbijanie wieńca. Trwało to trzy tygodnie, troszkę długo ale akurat miałem urwanie głowy w pracy no i chciał nie chciał to się prace z wieńcem przeciągneły ale jak to mówią co się odwlecze to nie uciecze no i..... przyszedł czas betonowania:)DSC_1102.jpg

Po tym wszystkim nastały Święta no i Sylwester:) Mamy styczeń 2014 a za oknem wiosna:) Trzeba działać dalej- w planie ułożenie styropianu, zasypanie piachem , ułożenie rur, wylanie chudego:) Na zimę nie ma co czekać:D

.... troszkę fotek ściany fundamentowej....oraz zakupionego eps-u.

2013-07-20-920.jpgDSC_1139.jpgDSC_1208.jpg

2012-07-20-370.jpg

......XPS lepszy no ale cena jest powalająca ( różnicy 2 koła), EPS myślę że wystarczy, ma gorsze właściwości hydro-izolacyjne no ale u mnie nie ma ciężkiego terenu:) a za różnicę sprawię sobie nową piłę bo starą zajeździłem u szwagra w lesie :/

Nawiązując do tych pił spalinowych to nigdy nie kupię żadnej podróby :/ Eurotec popracował może w sumie około 30 godzin i padł. Miałem okazję popracować stihlm ms 261 - rewelacja , do prac na budowie i lekkiej wycinki w lesie idealna :) także tylko stihl a konkretnie wybór padnie na ms 361 MS361.jpg Podobno kocur :)

• 3 weeks później...

Piękną mamy zimę:) , oby krotko trwała :/

Korzystając z okazji cenowej postanowiłem kupić troszkę porothermu :) z rabatu starczyło mi akurat na piłę no i dobre piwko :D

2014-01-28-1512.jpg2014-01-28-1516.jpg

W trakcie nadchodzących mrozów byłem zmuszony z przyczyn technicznych oddać moja brykę na złom ale za to przybył następca, też z pod znaku VW:D niezniszczalny TD (nabyty za trzy klocki , odpala nawet przy - 20 od strzałą, sam jestem pod wrażeniem , zero rdzy, normalnie rodzynek:) Mam nadzieje że do końca budowy posłuży :) ) :D

2014-01-28-1517.jpg

Teraz pozostaje tylko czekać na ocieplenie ..... no i ruszać dalej z kolejnym etapem:) już nie mogę się doczekać:]......cdn

• 3 weeks później...

c.d. ... Zima minęła, słońce świeci, normalnie Wiosna:) no i działam dalej - Szwagier z koparką wpadł na budowę poprzerzucać co nieco:)

2014-02-17-1559.jpg 2014-02-17-1551.jpg 2014-02-17-1550.jpg

Teraz tylko wyrównać, zagęścić, ułożyć rury kanalizacyjne i można lać chudziaka:) a później przyjdzie magiczny etap murowania ścian kondygnacji ( Cukiereczek będzie nabierał kształtów :D )

...jeśli o mnie chodzi:)...bez:) ale na etapie wykończenia domu będę musiał zajrzeć do banku:/ Mógłbym ciągnąć to dalej bez kredytu ale etap wykończenia wymaga szybkiej realizacji z powodów atmosferycznych no i złodziejskich. Zamontować stolarkę - szkoda okien, położyć tynki - trzeba grzać itd , odwlekanie , sezonowanie ma sens ale w stanie surowym, tak uważam:) Edytowane przez pompiarz1984

• 2 weeks później...