Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drewniany stela? pod regipsy

Recommended Posts

andrzej michał,

jak najbardziej dobry pomysł.

Unikniesz wielu problemów które niesie montaż stelaży metalowego:

- jeżeli położysz opóźniacz pary (paroizolację) na krokwiach - nie będziesz musiał przebijać folii wieszakami, a następnie oklejać te miejsca,

- jeżeli położysz opóźniacz pary (paroizolację) na stelaży - nie będziesz musiał przyklejać taśmy dwustronnie klejącej dla montażu folii.

Stosując stelaż drewniany masz dużo mniej roboty - oszczędzasz czas i pieniądze.

A tak przy okazji - za drewno suche uzaje się drewno o wilgotności poniżej 18%. Zatem masz drewno bardzo suche.

Na konstrukcję dachu zastosuj drewno suszone komorowo - nie będzie się skręcać, a tym samym płyty nie powinne pękać.

Płyty pękają gdyż większość, na konstrukcję dachu, stosuje mokre drewno, które wysycha już po montażu, kurcząc i skręcając się powodując pękanie płyt g/k.

Drewno jest ok ale jak dotąd jeszcze nie spotkałem dwóch łat drewnianych by trzymały jednakowy wymiar, płaszczyznę itp. Profile metalowe trzymają, nie spotkałem dwóch różnych tego samego rodzaju. Stąd wynikaja choćby problemy z uzykaniem jednolitej płaszczyzny na drewnianych łatach.

Jeśli chodzi o dziurawienie wieszakami folii paroizolacyjnej przymocowanej do krokwii to jakoś mi się nie zdarzyło. Zazwyczaj zabudowując poddasza płytami stosuje się uchwyty ES które przykręca się do spodnu krokwi, nie ma więc mowy o jej dziurawieniu. Jeśli zachodzi potrzeba zastosowania wieszaka obrotowego na drucie równiez drut mozna przykręcić do spodu krokwii.

Czy przyklejanie folii do profilii metalowych za pomocą taśmy dwustronnej jest o wiele trudniejsze niż jej mocowanie na stelazu z drewnianych łat? Przecie najczęściej się to robi za pomocą zszywacza. Nie spotkałem się z rozwiązaniem stosowania łat i kontr łat pod płyty na sufitach. Być może mało widziałem.

Pozostanę zwolennikiem konstrukcji metalowej.