andrzej michał 20.04.2004 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 zamierzam dać stelaż pod regisy z suchego drewna (10 % wilgotności)co o tym sądzicie czy to dobry pomysłandrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 21.04.2004 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 zamierzam dać stelaż pod regisy z suchego drewna (10 % wilgotności) co o tym sądzicie czy to dobry pomysł andrzej mojm daniem beznadziejny pomysl nie po to wymyslono stelaze metalowe zeby stosowac drewno. tak na marginesie 10% to wcale nie jest takie suche drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 21.04.2004 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Chyba lepiej jak sobie dasz luz z tym drewnem. Kiedyś się zastanawiałem czy tak nie zrobic, pytałem...i nie dostałem żadnej pozytywnej odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 21.04.2004 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 andrzej michał,jak najbardziej dobry pomysł.Unikniesz wielu problemów które niesie montaż stelaży metalowego:- jeżeli położysz opóźniacz pary (paroizolację) na krokwiach - nie będziesz musiał przebijać folii wieszakami, a następnie oklejać te miejsca,- jeżeli położysz opóźniacz pary (paroizolację) na stelaży - nie będziesz musiał przyklejać taśmy dwustronnie klejącej dla montażu folii.Stosując stelaż drewniany masz dużo mniej roboty - oszczędzasz czas i pieniądze. A tak przy okazji - za drewno suche uzaje się drewno o wilgotności poniżej 18%. Zatem masz drewno bardzo suche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 21.04.2004 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Kolega W. Nitka ma rację, a i akustycznie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekW 21.04.2004 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Pytanie do p. Wojciecha: w projekcie mam ruszt drewniany i to mi się podoba ale co zrobić żeby regipsy nie popękały o czym ostrzegali doświadczeni w innym wątku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 21.04.2004 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Na konstrukcję dachu zastosuj drewno suszone komorowo - nie będzie się skręcać, a tym samym płyty nie powinne pękać.Płyty pękają gdyż większość, na konstrukcję dachu, stosuje mokre drewno, które wysycha już po montażu, kurcząc i skręcając się powodując pękanie płyt g/k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 21.04.2004 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Jeśli tak mówi p. Wojciech Nitka, to nie pozostaje mi nic innego, tylko uznać, że drewno też jest dobre. Ja jednak już tego u siebie nie zastosuję, bo mam profile stalowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agawa 21.04.2004 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Stelaz drewniany tak samo dobry jak i metalowy. Przy okazji można wykorzystać drewno które często kupowane jest na wyrost. A przy okazji -drewno o wil. 18% to drewno powietrznosuche(12-18%), za drewno suche uznaje się drewno o wil. 8-12%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel.k2 21.04.2004 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Drewno jest ok ale jak dotąd jeszcze nie spotkałem dwóch łat drewnianych by trzymały jednakowy wymiar, płaszczyznę itp. Profile metalowe trzymają, nie spotkałem dwóch różnych tego samego rodzaju. Stąd wynikaja choćby problemy z uzykaniem jednolitej płaszczyzny na drewnianych łatach. Jeśli chodzi o dziurawienie wieszakami folii paroizolacyjnej przymocowanej do krokwii to jakoś mi się nie zdarzyło. Zazwyczaj zabudowując poddasza płytami stosuje się uchwyty ES które przykręca się do spodnu krokwi, nie ma więc mowy o jej dziurawieniu. Jeśli zachodzi potrzeba zastosowania wieszaka obrotowego na drucie równiez drut mozna przykręcić do spodu krokwii. Czy przyklejanie folii do profilii metalowych za pomocą taśmy dwustronnej jest o wiele trudniejsze niż jej mocowanie na stelazu z drewnianych łat? Przecie najczęściej się to robi za pomocą zszywacza. Nie spotkałem się z rozwiązaniem stosowania łat i kontr łat pod płyty na sufitach. Być może mało widziałem.Pozostanę zwolennikiem konstrukcji metalowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts