Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kocioł? MODERATOR?

neo_131

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Właśnie jestem na etapie wyboru kotła. Mam nowy dom wybudowany z pustak suporex 24, ocieplony od zewnątrz styropianem 15cm. Powierzchnia użytkowa to 60m2 parter+30m2 garaż i ktłownia i poddasze 66m2 czyli w sumie 126mieszkalne i 30 garaż z kotłownią też ogrzewane. Mam zamiar na dole dodatkowo założyć podłogowe ogrzewanie.

Palić głównie będę drewnem i węglem. Zastanawiam się nad kotłem z Hajnówki firmy Moderator. Jest to model Vento 15KW.

http://www.moderator.com.pl/pl/koty-uniwersalne-unica/unica-vento

Nie wiem czy mi te 15KW wystarczy czy lepiej większy, z tego co czytałm to za duży tez nie może być.

Prosszę o opinie na temat mojego wyboru. Może powinienem kupić kocioł innnej firmy??

Wrzucę dodatkowo rzut poddasz i partru jak możecie to zerknijcie i doradźcie mi jaki piec

dziękuję z góry i pozdrawiam

parter.jpg

poddasze.jpg

pomoże

to nowy dom więc musisz policzyć OZC

zrób to dobrze - nie żałuj 500zł na to

wyjdzie Ci że potrzebujesz na moje niezbyt dobrze widzące oko 9KW licząc z garażem i kotłownia

jeśli juz musi być węgiel to szukaj kotła o mocy 10-12KW maksymalnie, do tego dobry palnik abyś mógł spalić nie tylko najlepszej jakości eko ale równiez np miał lub mieszanki z pelletem czy ziarnami zbóż. i dobre sterowanie byś nie musiał tkwić sezon cały w kotłowni

15KW to za dużo dla Ciebie i bedziesz tracił kasę niepotrzebnie, raz na zakup droższego kotła a potem co sezon ze względu na mniejszą sprawność procesu spalania palac w niskich zakresach mocy

LICZ OZC

potem dopiero wybieraj kocioł

chociaz na Twoim miejscu wybrałbym inne źródło

timon, sam sobie przeczysz, raz każesz liczyc OZC a za chwile autorytatywnie stwierdzasz (nie znając domu, zapotrzebowania cwu itp) że 15kW to zdecydowanie za dużo...

doradzasz sterownik (pewnie z dmuchawą) a ni znasz warunków, komina itp, ja dzięki takim doradcom jestem uboższy o jakiś1000zł za wypasione sterowanie z pidem i wentylatorem, których nie używam bo najlepszy dla mnie jest miarkownik analogowy na naturalnym ciągu komina

zgadzam się, ze OZC warto zrobić tylko solidnie, bo prócz info i powierzchni, matreiale na ścianach jest jeszcze kilka istotnych do rozważenia (wszelkie mostki, ocieplenie poddasza, okna zwykłe i dachowe, drzwi, grunt lub piwnica itp itd), a OZC przyda się także w doborze podłogówki lub grzejników

neo, a tak właściwie po co chcesz ogrzewać garaż? kotłownia sama się ogrzeje, jeżeli połączona z garażem to jego też, jeżeli nie to nie ma sensu pakować kasy w jego ogrzewanie, jeżeli nie przebywasz tam w miarę na stałe (warsztat itp), auta też zbytnio tego nie lubią, zresztą mam garaż nieogrzewany w dokładnie tych samych warunkach klimatycznych ;) i nie widzę potrzeby jego ogrzewania (choć kiedyś asekuracyjnie pexa pod grzejnik zrobiłem)

no i czemu akurat moderator? masz pod nosem metal-fach z kotłami, w czym moderator jest lepszy? ten moderator wygląda jak uboższy brat/kopia defro optima komfort plus (który użytkuję), konstrukcja idealna nie jest

nie przeczę tylko zakładam a to różnica

przeczytaj co kolega napisał- NOWY DOM

Oznacza to zapotrzebowanie na ciepło ponizej lub w okolicy 60W/m2- chyba ze mu ewidentnie fuszerę ekipy odwaliły

a potem co ja napisałem "na moje niezbyt dobrze widzące oko"

policzyłem wiec szacunkowo a jak zrobi OZC dostanie dokładny wynik ktory bedzie niższy zapewne niż moje szacunki

doradzam kocioł z podajnikiem poniewaz jak juz się bawić chce w węgiel to nich ma urządzenie wymagające mniej obsługi w codziennym użytkowaniu

kocioł zasypowy to konieczność częstszych wizyt w kotłowni i niższa sprawność więc wyższe koszty eksploatacji

tyle, że podajnik to uzależnienie się od konkretnego paliwa i raczej nie jest to drewno, którym kolega chce palić, a którego w okolicy jak się postarać to niemało i niedrogo, kocioł zasypowy mimo ż idealnym urządzeniem grzewczym nie jest to niewątpliwie ma swoje zalety, ja tam bynajmniej w kotłowni nie mieszkam z powodu takowego posiadania, a do kotłowni muszę schodzić co 2-4 dni chyba że mam nieprzymuszoną ochotę na częstszą wizytację ;)

palić na pewno będę w większości drewnem ponieważ mam 15h lasu :) węgiel to tylko może od czasu do czasu przy większych mrozach.

w dach mam 2 okna i dach jest myślę że dobrze ocieplony: dachóka , papa,deskowanie,wełna 15+5 folia płyta.

garaż chce ogrzewać też ponieważ nad nim jest duży pokój i myślę że od podłogi będzie trochę 'ciągnęło'

co do komina to mam systemowy fi 200 8,5m.

moderator ponieważ w okolicy najbardziej znany z najlepsza opinią. zaś metal-fa... ma wprost przeciwna opinię

jest jeszcze gość który robi kotły w miejscowości SIDRA i ze słyszenia też ma dobra opinię.

nie wiem o którym fachmanie z Sidry mówisz, jeżeli o Józku K. to raczej bym ci odradzał, o MF ja akurat w okolicy dobrze słyszałem, moderatory były dobre ale kiedyś, kilkanaście lat temu

co do ocieplenia to nie chcę cię martwić ale 15+5 cm wełny to wcale nie jest tak dobrze, owszem jakieś minimum jest ale jak sobie to trzeba było zrobić 25-30cm, okna dachowe to zło konieczne, sam mam trzy, dwa muszę mieć, ale jedno wciąż mi chodzi po głowie do usunięcia, teraz na bank bym go nie robił

błędem jest ogrzewanie garażu ze względu na pokój nad nim, dajesz na suficie garażu i ścianie od strony domu z 10cm styropianu, możesz też dać z 6-cm w pokoju pod jastrychem na stropie

Witam Wszystkich Użytkowników Forum.

Podłączę się do tematu. Jestem na etapie szukania kotła na węgiel- drzewo. Zastanawiam się nad Zębcem Wenus 30. Może ktoś coś napisać na temat tego kotła , może jest coś ciekawszego? Ciekawie też wygląda Kocioł firmy DREW-MET MJ-1 NM. A i jeszcze jedno, w jaki sposób wykombinować regulację temperatur przez pompy. Bo są mi potrzebne trzy- do podłogówki, do grzejników i do bojlera. W tym MJ jest sterownik na tylko dwie pompy. Mam nadzieję że zrozumieją Panowie o co mi chodzi ;)

zrezygnuj z grzejników, zrób podłogówkę po całości, zaoszczędzisz na klamotach hydraulicznych, pozbędziesz się kłopotów z dwoma różnie pracującymi układami, tym samym zostaną Ci tylko dwie pompy (i znowu oszczędność w zakupie i zużyciu energii)