Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Manipulator, sterownik czy panel w Jednym? jest?

Recommended Posts

Jest jakieś 1 zintegrowane urządzenie do starowania kilkoma funkcjami z panelem na ścianę?

O co mi chodzi - mam w 1 miejscu kable na ścianie od sterowania rekuperatorem, bramą, furtką, drzwi garażowe, wideofon. Od biedy dam w tym miejscu sterownik oryginalny od rekuperatora, obok jakiś panel do widofonu z podpięta do niego bramą, furtką, 2 z brama garażu - prosty na przyciski i koniec.

Jednak czy jest coś co nie zabija ceną i może sterować tym z 1 pulpitu na ścianie? Chciałem jeszcze dołożyć 3 obwody oświetlenia (droga, podjazd, las). Ideał coś sterowanego dotykowo. No i czy to ten sam panel będzie "sterował" a raczej wywoływał pożądane funkcje - akcje czy jeszcze muszę coś dokupić i znowu jakiś kablem gdzieś przeciągnąć?

Zależy gdzie masz to umiejscowione. Jak na środku pokoju to będzie kłopot. Trzeba by się podkuć, wstawić skzynkę pod to i przykryć panelem z androidem. Ale ja bym ci radził dać tam terownik PLC w małej skrzyneczce i czymś to zamaskować, a resztę będziesz miał w telefonie i tableci przy sobie. Z doświadczenia ci powiem, że nie będzie ci się chciało wstawać do żadnego panelu.

Taki sterownik lub jeden z kilku do wyboru

A tak wygląda w drugim mieszkaniu działanie. Panel widać w oddali nad blatem kuchennym i nie mam siły do niego podchodzić.

Satel INT-KSG lub Paradox TM50

Taki Satel będę miał do alarmu, zaslania itp ale wideofonu chyba z tego nie zrobię, za to paradox jeśli tam mogę podłączyć wideofon to strzał w 10. Wieczorem o tym poczytać.

P.s. XTEA szukam czegoś co będzie wisieć w przedpokoju- komunikacji. Do wiatrolapu sie z tym nie pchalem bo wideofon, rekuperator lepiej mieć bliżej nosa. Z kolei do salonu tez tego nie chcialem bo to żadna ozdobą i zawsze jak w lato jestem przed domem to mogę wejść w obuwia do wiatrolapu i sięgnęła panel w komunikacji (jest blisko drzwi wiatrolapu). Specjalnie szukam coś na ścianę aby było na dłużej, na stałe. A tak zmiany komórki, systemu i znowu jakieś zabawy. Ładowanie baterii, odpalanie wifi w iPadzie. Jak jusz to bym szukał coś na pilota i podpisał pod satel, ale mi na tym wideofonie i rekuperstorze zależy i pilot odpada.

Taki Satel będę miał do alarmu, zaslania itp ale wideofonu chyba z tego nie zrobię, za to paradox jeśli tam mogę podłączyć wideofon to strzał w 10. Wieczorem o tym poczytać.

Do żadnego systetmu niepodłączysz taniego wideofonu. Ceny wideodomofonów umozliwiających integrację zaczynają się od 4 tys w górę.

• 2 weeks później...