tomek_211 15.03.2013 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Witam serdecznieCzy może ktoś mi powiedzieć jaka jest różnica pomiędzy bambusem skręcanym i prasowanym? Który będzie bardziej się nadawał do domku? Planuję położyć taką w salonie oraz korytarzu gdzie jest ogrzewanie podłogowe. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 15.03.2013 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Skontaktuj się z Nimi : http://www.podlogibambusowe.pl/Podogi_bambusowe.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel_krak 15.03.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 jedni nazywają bambus skręcany prasowanym inni właśnie skręcanym. Ale gęstość ( 1000kg/m3) i sposób produkcji są takie same.Piękną kolekcję bambusa skręcanego ma Kopp. Skręcany naturalny, karmelowy, antyczny etc. Zaletą bambusa skręcanego co potwierdzają badania wykonane choćby przez Instytut technologii drewna jest dobra przewodność cieplna i mały opór cieplny. http://www.podlogi-kopp.pl/produkty.php?lang=pl&id_strony=249 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 16.03.2013 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Tylko uważaj na grzyby , bo próba zastosowania taniego bambusa jako stemple w polskich kopalniach węgla zakończyła się marnym efektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 16.03.2013 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 jedni nazywają bambus skręcany prasowanym inni właśnie skręcanym. Ale gęstość ( 1000kg/m3) i sposób produkcji są takie same. Piękną kolekcję bambusa skręcanego ma Kopp. Skręcany naturalny, karmelowy, antyczny etc. Zaletą bambusa skręcanego co potwierdzają badania wykonane choćby przez Instytut technologii drewna jest dobra przewodność cieplna i mały opór cieplny. http://www.podlogi-kopp.pl/produkty.php?lang=pl&id_strony=249 W zakresie gęstości co idzie w parze z twardością czy przewodnością cieplną bambus jest ok. Jednak dla mnie podłogi z bambusa kojarzą się bardziej z panelami plastykowymi. Ani to drewnopochodne ani to drewno podobne. Pozdrowienia z Mławy dla Krakowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 16.03.2013 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Tylko uważaj na grzyby , bo próba zastosowania taniego bambusa jako stemple w polskich kopalniach węgla zakończyła się marnym efektem. Ciekawy i nieznany mi temat. Czy mógłbyś go rozwinąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 16.03.2013 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Bambus jest bardzo podatny na działanie niektórych gatunków grzybów . Oczywiście nie ma to żadnego znaczenia w przypadku posadzek z bambusa czyli z trawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel_krak 16.03.2013 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Wszyscy, jak mi się wydaje wiemy czym są podłogi bambusowe i na pewno wiemy nie jest to np. dąb:)Ale podłogi bambusowe znalazły sobie swoje miejsce na ziemi, producenci cały czas rozwijają technologię więc bambus jako materiał na podłogo może się komuś podobać lub nie ale on na pewno będzie już trwale wpisany we wnętrza naszych domów, to nie ulega dyskusji. Więc napisz coś więcej na temat, który zacząłeś( lub zaczęłaś i wszyscy będziemy bogatsi w wiedzę Bambus jest bardzo podatny na działanie niektórych gatunków grzybów . Oczywiście nie ma to żadnego znaczenia w przypadku posadzek z bambusa czyli z trawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 16.03.2013 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Wszystko już zostało napisane w zakresie potrzebnym dla forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jodowana 17.03.2013 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 A sam zamierzasz kłaść? No chyba, że jesteś fachowcem, bo jeśli nie, to osobiście radziłabym wziąć do tego specjalistów. Ale może mam wypaczoną wizję pół - amatorskiego kładzenia podłóg przez osobiste doświadczenia Jakoś tak z obserwacji moich wynika, że specjalistom zawsze to lepiej wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 17.03.2013 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Bambus jest bardzo podatny na działanie niektórych gatunków grzybów . Oczywiście nie ma to żadnego znaczenia w przypadku posadzek z bambusa czyli z trawy myślę, że klimat w kopalni jest zdecydowanie inny, niż na podkładzie podłogowym w mieszkaniu. Wysokie temperatury i duża wilgotność w kopalni, oczywiście dla ludzi. A jak dla ludzi to i dla pleśni i grzybni są dobrym czynnikiem dla powstania pleśni i grzybni. Wytrzymałość rur bambusa jest doskonale znana i stosowany jest w Azji na rusztowania, ale na zewnątrz. Co w takim razie stosują w kopalniach węgla w Chinach do stemplowania/podpierania wyrobisk? Przypadki przypętania się z drewnem czy w drewnie dziwnych, często i szkodliwych dla europejskiego otoczenia wraz z ludźmi, różnych bakterii czy robactwa są częste i znane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 18.03.2013 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 "Co w takim razie stosują w kopalniach węgla w Chinach do stemplowania/podpierania wyrobisk?" To samo co u nas . Chiny to duuuużżży kraj i mają wszystko, co potrzeba:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xdronic 24.03.2013 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 A sam zamierzasz kłaść? No chyba, że jesteś fachowcem, bo jeśli nie, to osobiście radziłabym wziąć do tego specjalistów. Ale może mam wypaczoną wizję pół - amatorskiego kładzenia podłóg przez osobiste doświadczenia Jakoś tak z obserwacji moich wynika, że specjalistom zawsze to lepiej wychodzi. Czyli, że sami kładliście i nie wyszło? No, rzeczywiście może tak być, ale nie musi. A ktoś potem to poprawiał jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 24.03.2013 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 to nasi spece od górnictwa nie wiedzieli? No niech mnie drzwi scisną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierczek 25.03.2013 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Ja też słyszałem że bambus jest nietrwały i podatny na grzyby/pleśń. Ale to prawdopodobnie kolejna "urban legend" rozpuszczana przez fachowców, którym w głowie mieszczą się tylko drewno albo kafle na podłodze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wowe 05.06.2013 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Bambus też teoretycznie drewno - oczywiście zależy co kupisz. Jak ktoś lubi to nie ma co zniechęcać ale dla tych niezdecydowanych to chyba lepiej zainwestować w coś klasycznego typu dąb, jesion itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts