Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nietypowa wysoko?? w??czników elektrycznych?

MarcinF

Recommended Posts

Witam, ja mam włączniki swiatła montowane na wysokości klamek u drzwi i uważam, że jest to b. dobre rozwiązanie, ponieważ wszyscy w domu, poczawszy od najmniejszych dzieci po dorosłych łatwo możemy z nich korzystać. Już roczny stojący maluch poradzi sobie z włączeniem światła w pomieszczeniu do którego zmierza, a dorosłemy przyzwyczaić się do takiej wysokości nie jest trudno. Z takim rozwiązaniem spotkałam się np. w Austrii w kilku tamtejszych mieszkaniach. Pozdrawiam

My też: podpatrzyliśmy to u znajomych w nowym bloku, jest to wygodne rozwiązanie i to zarówno dla dużych (można włączyć biodrem, jak się ma zajęte ręce :D ) jak dla małych. tylko trzeba się będzie przyzwyczaić do macania ściany w innym miejscu, więc pewnie będzie upaprana na obu wysokościach :lol: .

Ja tez tak bede miala. Dla mnie ma to jeszcze dodatkową zaletę - wlaczniki nie sa na lini wzroku (osoby doroslej) i nie "konkuruja" z np obrazami.

O kurcze! Widać, że kobieta. :wink: Mnie coś takiego do głowy nawet nie przyszło! Ale masz oczywiście całkowitą rację!

Pozdrawiam

o ściany sie nie martw, nie bedą bardziej brudne niż wtedy gdy zamontujesz wyłączniki wysoko, wtedy też z regóły sie ich szuka. montowanie wyłaczników na wysokości klamki ma ten własnie sens, że wchodząc do pomieszczenia i otwierając zwykle drzwi trzymasz klamkę i od razu mając rękę na własciwej wyusokości sięgasz do włącznika. Pozdrawiam i polecam, dla mnie to sprawdzone rozwiązanie.

Mam tak w mieszkaniu-sprawdzilo się i tak samo rozprowadzilam w domu.Plusy

-czyste ściany na wysokości wzroku

-dobra wysokość dla dzieci i ludzi na wózkach

-krótsze kable :wink:

kable to raczej krotsze nie są :wink: chyba ze puszki sa na podłodze :wink:

dobra wysokość dla dzieci hmmm dyskusyjne ja jakoś nie chce (narazie ) zeby moje male dzieci (2.5 lat) same majstrowały coś przy wyłącznikach wole sam zaswiecac i gasic swiatło chc moja corka juz wie jak sie to robi, ludzie na wózkach spokojnie sięgają na do 1.70 m

a w czyste sciany... w to wątpie jak ktoś jest przyzwyczajony przez pare - parenaście lat szukać wyłącznika na wys 130 140 cm to juz tam odruchowo bedzie macal a osoby niezorientowane beda szukac po omacku raczej wyzej niz nizej ;)

zwolennik 1.40 m :D

• 2 weeks później...