bonetka 16.03.2013 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Witam ( nie wiem czy to właściwy wątek , gdyby nie proszę przenieść ) wynajmuję mieszkanie , było malowane pierwszy raz Bekersem, (lateksową , mam nadzieję ze po odpowiednim przygotowaniu sciany, było ok ) teraz fachowiec kupił Śnieżkę Eko czyli akrylową . i też zastosował grunt ( Śnieżki ) i raz pomalował nie pokryło mimo że był jasny kolor i przykrywał też jasny ( miał malowac drugi raz ) ale odparzyło sciany !!! i wszystko złazi samo całymi płatami ( nawet nie trzeba skrobać ) Nie jestem fachowcem ale chce wiedzieć dlaczego tak się stało ? czy : 1 / przed pomalowaniem bekersem była żle przygotowana sciana ( ale wszytsko się trzymało i było ok , dopokąd nie pomalowało się teraz ) 2/ może powinno się zachować jednorodnosc względem składnika np.jak akryl to nastepny też akryl , jak lateks to następne farby też lateks ( nie wiem i gdybam ) 3/ śnieżka na tyle mocno się " przyczepiała" że oderwała starą farbę do podłoża ))) słowem co spowodowało taki efekt .???.. moja wiedza jest tylko szczątkowa w sensie że najpierw na gładzie ( jak nowe mieszkanie ) trzeba dać preparat głeboko penetrujący, pózniej grunt a pózniej farbę , grunt nie jest rozcieńczoną farbą , przed malowaniem dajemy grunt , malujemy na czyste sciany bo jak się np. pozamiata po zagruntowaniu to się zakurzy i farba nie bedzie się trzymać bo drobinki kurzy czy jakieś paproszki na to nie pozwolą .. Malowałam kiedyś sama dawno temu też na starą farbę ( nie miałam pojecia na jaką ) , nawet bez gruntu ( malowałam Bekersem ) i było ok ale z takim czymś ( odparzeniem ) nie miałam nigdy do czynienia Pomocy !!!! teraz trzeba od nowa nałożyć gips i przygotowac sciany do malowania i pomalować a więc czas , koszty i bałagan i dodatkowo strach na nastepne malowania kiedyś i gdzies indziej że zrobi się tak samo ... a wydawałoby się ze nie ma nic bardziej prostego jak malowanie ( może i tak ale każda dziedzina ma swoje tajemnice jak np. od której strony malować , ze kończyć całą scianę itd ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMajster 24.03.2013 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Witaj widocznie to było źle zagruntowane niestety ja bym to przeciągnął nawet wałkiem z wodą żeby to lekko podmokło i skrobał. Przy kolejnych malowaniach może się problem powtarzać jeśli tego się odraz nie poprawi jak ma być. Co do farb lateksowych także jest z nimi problem na pierwsze malowanie są fajne i wszystko gra ale już kolejne malowania dają w kość miałem już kilka takich przypadków że niestety malując na farbę lateksową puchło. Być może jakiś ekspert od farb mógłby rozszerzyć wątek. Wiem tylko tyle że już wiele osób się wyłożyło na farbach lateksowych i zakupują jednak akrylowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 24.03.2013 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 jest zasada - lateks na akryl tak , akryl na lateks nie , czemu ?? nie wiem ...tak po prostu jest ...malarz z doświadczeniem wie co jest na ścianie choćby od ostatniego malowania minęło 10 lat , po dotyku ?? po fakturze ?? ...nie wiem ja wchodzę do pomieszczenia i po prostu to wiem ....czasem tak po prostu sie zdarza w malowaniu ...i nie jest to wina pierwszego gruntowania , lateksu nie da sie położyc na nie zagruntowane podłoże , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonetka 31.03.2013 15:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 Witam BARDZO DZIĘKUJĘ przybliżyło mi to temat ..właśnie o takie zasady chodziło, dobry fachowiec powinien to wiedzieć ... .zeskrobane , załatane ubytki , połozony grunt , nałozona gładz , grunt , pomalowane 2 razy .akrylem ..( chyba w takiej kolejnosci o ile pamiętam ) jest ok ..pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts