Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Olejowanie podłogi - jaki olej wybrać? Faxe, 3V3, Bona, Syntilor, Osmo, inne?

Martka

Recommended Posts

Jak ktoś co 2-3 lata bedzię przestawiał z kąta w kąt meble

albo wynosił je na taras

żeby odnowić powłokę

to mu te oleje bokiem wyjdą

Wygląd to też sprawa dyskusyjna

Podłoga wygląda ładnie zaraz po zaolejowaniu

Jeśli ktoś nieodpowiednio ją myje/konserwuje

to już po miesiącu taka podłoga znacznie odbiega wyglądem od pierwowzoru

Lakieru jak dzieci albo zwierzeta nie zniszcza to i po 10 latach mozna nie dotykać

a wygląd bedzie mało odbiegał od piewowzoru

Jak ktoś się chce zacharować to olej jest jak znalazł ;)

A masz olejowaną podłogę?

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie mam ale siedzę w tej branży i widziałem nie jedno

Podłoga czy schody olejowane mają jedna niezaprzeczalna zaletę

-łatwiej naprawić uszkodzony fragment powierzchni

Wygląd to nie zaleta bo 50% klientów albo i więcej

nie lubi takiej surowej powłoki

Wszystko można zaakceptować

ale nie bujanie się z meblami co 3 lata

no chyba że ktoś lubi;)

A jeśli już ktoś musi albo lubi

to polecam Loba Ipact Oil z utwardzaczem

Edytowane przez LasekD

Nie mam ale siedzę w tej branży i widziałem nie jedno

Podłoga czy schody olejowane mają jedna niezaprzeczalna zaletę

-łatwiej naprawić uszkodzony fragment powierzchni

Wygląd to nie zaleta bo 50% klientów albo i więcej

nie lubi takiej surowej powłoki

Wszystko można zaakceptować

ale nie bujanie się z meblami co 3 lata

no chyba że ktoś lubi;)

A jeśli już ktoś musi albo lubi

to polecam Loba Ipact Oil z utwardzaczem

Witam LasekD

ten olej loby równiez polecalem (nawet przedstawilem go na zdjeciu wyzej)

Równiez polecam Osmo,Junckers rustical,Woca Trp-trap

Kazdy wykonawca ma swoje sprawdzone produkty,(do ktorych tez sie przyzwyczaił),tak na dobra sprawe jezeli na podłodze zrobimy 4 próby olejowanej podłogi, nikt nie odgadniej która próba do której marki oleju nalezy (a pielegnować trzeba bedzie i tak minimum 2x w roku,zeby utrzymac wlasciwosci estetyczne)

Pozdrawiam

DSCN2549.jpg

• 2 months później...
Witam...

Jezeli w rodzinie jest ktoś allergikiem to Polecam twarde woski olejne BIOFA lub EUKULA

Czasami jest tak,że jak produkt ma super cene to z powodu:

1. zbliza sie data waznosci.

2. złe warunki przechowywania (niska lub wysoka temperatura w pomieszczeniu)

3. słaba jakość/opinia produktu

Co do chemi firmy Novol, nie wiem nie stosuje pozdrawiam.

przedmówca odwołal się do rodziny i alergii i wymienił jednym tchem marki: Biofa i Eukula.

Otóż ostatnio zgłębiałam temat gruntownie- producentów farb, czy olejów naturalnych, czyli właśnie tych antyalergicznych jest zaledwie kilku!

wspomniana Biofa, ale nie prowadzą juz badań, Livos- też brakuje im chemików, Auro- na topie, Leinos- bardzo rozwojowa marka i na koniec Kreidezeit- niszowa produkcja... Eukula to chemia jak cała reszta. pozdro.

podniosę temat bo ostatnio znajomy namawia mnie na zakup olejo-wosku Suprawax firmy Novol może ktoś powiedzieć czy warto kupować czy nie? Pytam bo mogę mieć dobrą cenę przy zakupie i sie zastanawiam czy ma ktoś doświadczenia w tym względzie

Widzę że minął przeszło rok, ale może nadal mają dobrą cenę na ten Novol?

Słyszałem, że nie taki zły choć Leinos podobno lepszy? Że niby od 30 lat firma specjalizuje się w produkcji wysokiej klasy produktów ekologicznych i takie tam... a Nowol jest producentem lakierów samochodowych i szpachli a produkty do drewna zamawia gdzie indziej... co nie znaczy że są do bani...

Podaj mi namiary gdzie można kupić tego Novola w dobrej cenie, tj. w jakiej cenie? bo Leinos wychodzi mnie jakieś 6 - 7 zł za 1mkw gotowej powłoki (materiał). W Kielcach można dostać na Domaszowskiej albo Krzywe Koło.:wiggle:

z moich doświadczeń wynika (mam olej Eukula rok na deskach sosnowych) że podłogę olejowaną trzeba odnawiać przynajmniej raz w roku a w miejscach gdzie chodzi się więcej to 2 razy w roku i do tego od biegania dzieci w tych miejscach robią się takie białe przetarcia (pewnie jest to miejscowo lekko starty refresh) po jakimś czasie ciemnieją i są niewidoczne.

Teraz przy wyborze olejo-wosku kierowałbym się szybkością wysychania środka do renowacji ( z tego co pamiętam to chyba Pallman ma 2-składnikowy szybkowychychający środek do odnawiania podłogi) bo tak po renowacji trzeba czekać z 12 godzin zanim można chodzić i tydzień żeby można było umyć podłogę

Ogólnie jestem zadowolony z oleju porównując lakier który jest u moich rodziców to wolę olej ale jest z nim więcej roboty.

Waldemor

Ja cenę dostałem w siedzibie Novola koło Poznania w Komornikach - adres na stronie. Jak jest teraz cena to nie wiem.

Witam

Osobiscie równiez polecam olej Pallmann-a, czesto go uzywamy na objektach publicznych i prywatnie ( 2-3 razy w roku przeprowadzamy servis objektu)

Dodalem zdjecie z realizacji ( olej z utwardzaczem,i srodek pielegnacyjny)- "tak na marginesie" w chemie wolimy zaopatrywac sie u zachodnich sasiadow :rolleyes:

Pozdrawiam

201305312505.jpg201305312506.jpg

Co do zaopatrzenia to potwierdzam olej Eukula kosztował przy zakupie detalicznym z 30% mniej niż w Polsce

to już nie jest chyba eukula tylko Dr schutz - bo widze na etykiecie ,ze nazwa producenta się zmieniła. a co to jest dr schutz?To chyba firma od środków chemicznych do czyszczenia wykładzin sprzedawanych w marketach.

Ale generalnie jest tak duży wybór na rynku, że każdy może znaleźć cos dla siebie.ja ma w domu osmo na desce dębowej i jak na razie nie ma problemów. wysycha szybko, impregnuje głęboko., nie lepi się po tygodniu od nałożenia. to na pewno zaleta. a dbać o podłogę olejowaną trzeba zawsze!

• 1 year później...
Ja przy olejowaniu używam lakierów firmy Bona i efekty są bardzo zadowalające. Warto zapłacić więcej za taką jakość. Przy olejowaniu ważne jest aby czynność raz na jakiś czas powtarzać, a nie spoczywać na laurach i wtedy możesz być pewien, że podłoga będzie się bardzo ładnie prezentować ;)

Ja przy olejowaniu używam lakierów firmy Bona i efekty są bardzo zadowalające. Warto zapłacić więcej za taką jakość. Przy olejowaniu ważne jest aby czynność raz na jakiś czas powtarzać, a nie spoczywać na laurach i wtedy możesz być pewien, że podłoga będzie się bardzo ładnie prezentować ;)

Albo olejujesz albo lakierujesz. Polecam Bona Craft Oil. Tym olejem jest pokryta podłoga na terminalu lotniska w Kopenhadze.

Pozdrawiam

Robert Mądrecki

• 1 year później...
  • 10 months później...
Witam , na rynku jest teraz bardzo wiele olejów do tarasów pytanie ktory jest godny polecenia. Jestem w trakcie budowy tarasu z modrzewia rodzimego, planuje go dwa razy do roku malowac. Czy na przkład impregnat gruntujący Altaxin + Olej do tarasów Altaxin bedzie rownie dobry co oleje marki Flugger, Osmo. Może macie doświadeczenie z olejami do tarasów i mozecie cos ciekawego polecić.

• 5 months później...
Witam , na rynku jest teraz bardzo wiele olejów do tarasów pytanie ktory jest godny polecenia.

Ja uważam, że najlepsze oleje to takie, które używa się na jachtach i statkach. Skoro znoszą trudne warunki panujące na morzu, słoną i słodką wodę, wysokie wahania temperatur, sztormy i wiele innych czynników na jakie są narażone to na pewno sprawdzą się świetnie na zwykłym tarasie. Ja do wszystkiego na swoim jachcie i w domu używam Le Tonkinois. Używał go na swoich jachtach między innymi Onassis i do dziś używa marynarka Francuska. Wcześniej używałem oleju Owatrol również popularnego w przemyśle stoczniowym.

Witam , na rynku jest teraz bardzo wiele olejów do tarasów pytanie ktory jest godny polecenia. Jestem w trakcie budowy tarasu z modrzewia rodzimego, planuje go dwa razy do roku malowac. Czy na przkład impregnat gruntujący Altaxin + Olej do tarasów Altaxin bedzie rownie dobry co oleje marki Flugger, Osmo. Może macie doświadeczenie z olejami do tarasów i mozecie cos ciekawego polecić.

Polecam naturalne oleje (nie olejowoski i inne impregnaty które pozostawiają powłokę na drewnie), ponieważ są znacznie łatwiejsze w późniejszej renowacji (nie trzeba zeszlifowywać starej powłoki, nie łuszczą się, itp.), np. niemiecki olej do tarasów Yacht&Teak