asial 16.03.2013 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 WitamWiem że temat był "wałkowany" już na forum ale mam pytanie na które nie znalazłem odpowiedzi.Otóż robię remont i mam zamiar wymienić stare drzwi wewnetrzne pozostawiając metalowe futryny gdyż nie chcę rujnować kafelek terakoty i parkietów przy wyrywaniu starych futryn. Metalowe futryny sa proste i mają standardowe wymiary. Wybrałem sobie drzw firmy DRE które wymiarowo idealnie pasuja łącznie z położeniem zawiasów, drzwi są zrobione z MDF i mają trzy zawiasy, ja mam w futrynie dwa zawiasy wkręcane w metalową futrynę (10 mm średnica gwinu który wkręca się w futrynę), sprzedawca twierdzi że drzwi zrobione z MDF muszą zostać obsadzone na trzech zawiasach ponieważ dwa zawiasy nie wytrzymają obciązenia.Patrząc na zdrowy rozsądek to trzy zawiasy jak najbardziej do osieżnic fabrycznie przeznaczonych do tych drzwi a wykonanych z MDF, ale czy metalowa futryna z blachy i wkręcane w nią na gwint zawiasy średnicy 10 mm nie wytrzymaja obciazenia tych drzwi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 17.03.2013 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 futryna jak i zawiasy przeniosą obciążenie i nic nie będzie się robić , pytanie czy futryny trzymają pion i poziom ??? jeżeli nie to może byc ostry zgryz ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natan88 19.03.2013 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Pytanie jakie te drzwi są ciężkie, widziałem drzwi z mdf'u które rzeczywiście potrzebowały 3 zawiasów bo był całe z płyty, sa też drzwi puste w środku *plaster miodu) takie sa lekkie i powinny utrzymać się na 2 zawiasach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asial 19.03.2013 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Ramiak drzwi jest z MDFA oto link do tych drzwi http://www.dre.pl/drzwi-ramowe/ena.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAM 45 19.03.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Sprzedawca ma racje nie wytrzyma mocowanie zawiasu do drzwi a nie do futryny.Przerabiałem ten temat i nadają się tylko lekkie drzwi plaster miodu. To kiepski pomysł te lekkie drzwi to straszna tandeta wytrzymały 3 lata.Przy następnym remoncie wywalam futryny i kupuje drzwi z ościeżnicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EmKa88 01.04.2013 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Ja będę wymieniał wszystko, z tego samego powodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rania 03.04.2013 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Pomijając problemy z montażem, efekt wizualny jaki powstanie przez połączenie metalowych, starych futryn i nowych drzwi w innym odcieniu będzie bardzo kiepski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts