Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowe drzwi do starych metalowych futryn

asial

Recommended Posts

Witam

Wiem że temat był "wałkowany" już na forum ale mam pytanie na które nie znalazłem odpowiedzi.

Otóż robię remont i mam zamiar wymienić stare drzwi wewnetrzne pozostawiając metalowe futryny gdyż nie chcę rujnować kafelek terakoty i parkietów przy wyrywaniu starych futryn. Metalowe futryny sa proste i mają standardowe wymiary.

Wybrałem sobie drzw firmy DRE które wymiarowo idealnie pasuja łącznie z położeniem zawiasów, drzwi są zrobione z MDF i mają trzy zawiasy, ja mam w futrynie dwa zawiasy wkręcane w metalową futrynę (10 mm średnica gwinu który wkręca się w futrynę), sprzedawca twierdzi że drzwi zrobione z MDF muszą zostać obsadzone na trzech zawiasach ponieważ dwa zawiasy nie wytrzymają obciązenia.

Patrząc na zdrowy rozsądek to trzy zawiasy jak najbardziej do osieżnic fabrycznie przeznaczonych do tych drzwi a wykonanych z MDF, ale czy metalowa futryna z blachy i wkręcane w nią na gwint zawiasy średnicy 10 mm nie wytrzymaja obciazenia tych drzwi ?

Sprzedawca ma racje nie wytrzyma mocowanie zawiasu do drzwi a nie do futryny.Przerabiałem ten temat i nadają się tylko lekkie drzwi plaster miodu. To kiepski pomysł te lekkie drzwi to straszna tandeta wytrzymały 3 lata.Przy następnym remoncie wywalam futryny i kupuje drzwi z ościeżnicą.

• 2 weeks później...