Stachumd 16.03.2013 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Witam! Szukam porady na temat ocieplenia poddasza, jest to jeden dom podzielony na cztery mieszkania z dachem kopertowym pokrytym papą, o nachyleniu ~60stopni. Jak wspomniałem podzielony jest na cztery, tak więc moja część dachu to jeden skos. W dachu zamontowane jest już jedno okno, na szczyt przewidziane są jedno lub dwa (jedno na pewno balkonowe). Powierzchnia mojej części to około 36m2, tak więc poddasze jest małe i dosyć niskie - wysokość od podłogi do skosu to blisko 1metr. Przewidziany jest podział poddasza na dwa pokoje w każdym z nich mały kaloryfer. Tyle ze wstępu. Wysokość krokwi to 12cm(+2), więc nie dużo. Myślałem jak by tu ocieplić dach, nie obniżając znacznie poziomu sufitu. Zrezygnowałem z płyt gk, wymagają stosowania stelaży co dodatkowo obniża, zamierzam zastosować płyty mfp o grubości 10mm.Pozostaje kwestia wełny i folii. No i właśnie co z grubością wełny? Przedstawię może jak ja to widzę (nie wiem czy dobrze) ale tak:1.szczelina wentylacyjna - 2-3cm [więc z krokwi robi się ok.10cm]2.folia wiatroizolacyjna3.wełna 10cm pomiędzy krokwie4.wełna 5cm na krokwie5.folia paroizolacyjna6.wspomniana płyta mfp Nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie, dlatego chciałem przedstawić moją koncepcję tu.Czy 15cm wełny będzie wystarczające? Dodam jeszcze, że pozostałe mieszkania mają już zaadoptowane poddasza. Proszę o rady. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 16.03.2013 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Jak nie zamierzasz robić rusztu, to w jaki sposób dasz 5cm na krokwie? 15cm ocieplenia to zdecydowanie za mało, chyba że to domek wczasowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stachumd 16.03.2013 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Źle to sformułowałem, zrezygnowałem z płyt gk dlatego, że te wszystkie profile, łączniki itd. kosztują, a płyty mfp wychodzą po prostu taniej. A z tym rusztem to coś pomyślimy, na tym strychu jest dużo listw, dlatego też można by je wykorzystać. Ile centymetrów wełny w takim razie będzie optymalnie, patrząc oczywiście na wielkość tego poddasza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 16.03.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Wielkość nie ma znaczenia ,grubość tak. Jeżeli fundusze pozwolą zrób przynajmniej 20cm 0,039W/mK lub 25cm 0,042W/mK - to jest absolutne minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stachumd 16.03.2013 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 A co byś powiedział na coś takiego - 10cm + 5cm 0,035W/mK, lub 10cm 0,035W/mK + 7,5 0,039W/mK. Odpowiadałyby mi właśnie takie połączenia, bo wychodzi mało rolek (dużo m2 w rolce). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 16.03.2013 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Wolałbym 10cm 0.039W/mK i 8cm 0.033W/mK- od bidy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stachumd 17.03.2013 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Po zagłębieniu się bardziej w temat rusztu, powrócę jednak do płyt gk. Ruszt z profili pod gk będzie łatwiej zamontować i wypoziomować niż jakieś konstrukcje z listew, a i wcale tak drogo jak myślałem nie wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts