Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Adaptacja małego poddasza, porady.

Stachumd

Recommended Posts

Witam!

Szukam porady na temat ocieplenia poddasza, jest to jeden dom podzielony na cztery mieszkania z dachem kopertowym pokrytym papą, o nachyleniu ~60stopni. Jak wspomniałem podzielony jest na cztery, tak więc moja część dachu to jeden skos. W dachu zamontowane jest już jedno okno, na szczyt przewidziane są jedno lub dwa (jedno na pewno balkonowe). Powierzchnia mojej części to około 36m2, tak więc poddasze jest małe i dosyć niskie - wysokość od podłogi do skosu to blisko 1metr. Przewidziany jest podział poddasza na dwa pokoje w każdym z nich mały kaloryfer. Tyle ze wstępu.

Wysokość krokwi to 12cm(+2), więc nie dużo. Myślałem jak by tu ocieplić dach, nie obniżając znacznie poziomu sufitu. Zrezygnowałem z płyt gk, wymagają stosowania stelaży co dodatkowo obniża, zamierzam zastosować płyty mfp o grubości 10mm.

Pozostaje kwestia wełny i folii. No i właśnie co z grubością wełny? Przedstawię może jak ja to widzę (nie wiem czy dobrze) ale tak:

1.szczelina wentylacyjna - 2-3cm [więc z krokwi robi się ok.10cm]

2.folia wiatroizolacyjna

3.wełna 10cm pomiędzy krokwie

4.wełna 5cm na krokwie

5.folia paroizolacyjna

6.wspomniana płyta mfp

Nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie, dlatego chciałem przedstawić moją koncepcję tu.

Czy 15cm wełny będzie wystarczające? Dodam jeszcze, że pozostałe mieszkania mają już zaadoptowane poddasza. Proszę o rady.

Pozdrawiam.

Źle to sformułowałem, zrezygnowałem z płyt gk dlatego, że te wszystkie profile, łączniki itd. kosztują, a płyty mfp wychodzą po prostu taniej. A z tym rusztem to coś pomyślimy, na tym strychu jest dużo listw, dlatego też można by je wykorzystać. Ile centymetrów wełny w takim razie będzie optymalnie, patrząc oczywiście na wielkość tego poddasza?