Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy taka kombinacja to dobry pomysł na ciepłą ścianę ?

Recommended Posts

Porotherm 18.8 P+W i na to 15 cm steropianu ? Oczywiście chodzi o to aby był to ciepły dom tak aby koszty jego ogrzewania nie wyrywały z fotela.

taka kombinacja to dobry pomysł na przeciętną ścianę, daj 20-25cm styro to bedzie ciepła ściana, ale też nie zapomnij o mostkach cieplnych, dobrych, ciepłych oknach i drzwiach

taka kombinacja to dobry pomysł na przeciętną ścianę, daj 20-25cm styro to bedzie ciepła ściana, ale też nie zapomnij o mostkach cieplnych, dobrych, ciepłych oknach i drzwiach

20 cm styro a jemu parametry zmienia sie chyba na trzecim miejscu po przecinku. A koszt elewacji sie prawie podwoi.

To co napisales wystarczy w zupelnosci. 15 cm styropianu eps 40 stanowi juz taka bariere, ze dalsze zwiekszanie izolacji tylko naklada koszty, bo roznicy znaczacej nie bedzie.

20 cm styro a jemu parametry zmienia sie chyba na trzecim miejscu po przecinku. A koszt elewacji sie prawie podwoi.

To co napisales wystarczy w zupelnosci. 15 cm styropianu eps 40 stanowi juz taka bariere, ze dalsze zwiekszanie izolacji tylko naklada koszty, bo roznicy znaczacej nie bedzie.

głupoty piszesz i nie ma sensu z nimi dyskutować, identyczne jak te teorie sprzed kilku lat, że 10cm w zupełności wystarcza a 12cm to już przesyt

policz, przelicz, porównaj i wtedy się wypowiadaj...

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i chęć pomocy. Kupiłem jak jest. Rozpytałem u sąsiadów, którzy już spędzili w tymże segmencie całą zimę. Twierdzą, że jest ciepło. Nie wiem zobaczę sam. Dodali, że dostali teraz rachunek tylko nie pamiętam czy za 3 czy za 4 miesiące (to zasadnicza różnica wiem) na 1300 złotych za gaz, za ogrzewanie 130 m2 plus woda. No zobaczymy, ścian już nie zmienię a jeśli chodzi o segmenty w Warszawie to wyboru nie ma w przedziale cenowym na jaki mnie stać.

Raz jeszcze dzięki !

W budownictwie jest taka zasada, że zastosowanie materiału o lepszych parametrach powinno się zwrócić w ciągu 7lat. Dłuższy okres jest nieopłacalny. Stąd część osób mówi o nieopłacalności zastosowania grubszej warstwy styropianu na ścianach.

W Polskim budownictwie nic jest opłacalne.

Stąd część osób mówi o nieopłacalności zastosowania grubszej warstwy styropianu na ścianach
bo wiele osób nie myśli tylko powtarza takie banialuki .

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i chęć pomocy. Kupiłem jak jest. Rozpytałem u sąsiadów, którzy już spędzili w tymże segmencie całą zimę. Twierdzą, że jest ciepło. Nie wiem zobaczę sam. Dodali, że dostali teraz rachunek tylko nie pamiętam czy za 3 czy za 4 miesiące (to zasadnicza różnica wiem) na 1300 złotych za gaz, za ogrzewanie 130 m2 plus woda. No zobaczymy, ścian już nie zmienię a jeśli chodzi o segmenty w Warszawie to wyboru nie ma w przedziale cenowym na jaki mnie stać.

plus cudowne kaloryferki i piec super gazowy itp i instalacja 30kzł lekko :) tylko po co

a tu 1,2 zł za cm EPS się ździwają :p

tak uważa 80% społeczeństwa, ale na szczęście powoli się to zmienia (co widać m.in. po tym forum :)).