marius09 16.03.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Porotherm 18.8 P+W i na to 15 cm steropianu ? Oczywiście chodzi o to aby był to ciepły dom tak aby koszty jego ogrzewania nie wyrywały z fotela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 16.03.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 To zależy od parametrów cieplnych styropianu. Jaki wybrałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 16.03.2013 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Porotherm 18.8 P+W i na to 15 cm steropianu ? Oczywiście chodzi o to aby był to ciepły dom tak aby koszty jego ogrzewania nie wyrywały z fotela. taka kombinacja to dobry pomysł na przeciętną ścianę, daj 20-25cm styro to bedzie ciepła ściana, ale też nie zapomnij o mostkach cieplnych, dobrych, ciepłych oknach i drzwiach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frank_gr 17.03.2013 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 taka kombinacja to dobry pomysł na przeciętną ścianę, daj 20-25cm styro to bedzie ciepła ściana, ale też nie zapomnij o mostkach cieplnych, dobrych, ciepłych oknach i drzwiach 20 cm styro a jemu parametry zmienia sie chyba na trzecim miejscu po przecinku. A koszt elewacji sie prawie podwoi. To co napisales wystarczy w zupelnosci. 15 cm styropianu eps 40 stanowi juz taka bariere, ze dalsze zwiekszanie izolacji tylko naklada koszty, bo roznicy znaczacej nie bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 17.03.2013 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 20 cm styro a jemu parametry zmienia sie chyba na trzecim miejscu po przecinku. A koszt elewacji sie prawie podwoi. To co napisales wystarczy w zupelnosci. 15 cm styropianu eps 40 stanowi juz taka bariere, ze dalsze zwiekszanie izolacji tylko naklada koszty, bo roznicy znaczacej nie bedzie. głupoty piszesz i nie ma sensu z nimi dyskutować, identyczne jak te teorie sprzed kilku lat, że 10cm w zupełności wystarcza a 12cm to już przesyt policz, przelicz, porównaj i wtedy się wypowiadaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.03.2013 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 20 cm styro a jemu parametry zmienia sie chyba na trzecim miejscu po przecinku. A koszt elewacji sie prawie podwoi. Widać, że kolega ani jednego, ani drugiego nie liczył... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 17.03.2013 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 W budownictwie jest taka zasada, że zastosowanie materiału o lepszych parametrach powinno się zwrócić w ciągu 7lat. Dłuższy okres jest nieopłacalny. Stąd część osób mówi o nieopłacalności zastosowania grubszej warstwy styropianu na ścianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marius09 18.03.2013 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i chęć pomocy. Kupiłem jak jest. Rozpytałem u sąsiadów, którzy już spędzili w tymże segmencie całą zimę. Twierdzą, że jest ciepło. Nie wiem zobaczę sam. Dodali, że dostali teraz rachunek tylko nie pamiętam czy za 3 czy za 4 miesiące (to zasadnicza różnica wiem) na 1300 złotych za gaz, za ogrzewanie 130 m2 plus woda. No zobaczymy, ścian już nie zmienię a jeśli chodzi o segmenty w Warszawie to wyboru nie ma w przedziale cenowym na jaki mnie stać. Raz jeszcze dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.03.2013 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 W budownictwie jest taka zasada, że zastosowanie materiału o lepszych parametrach powinno się zwrócić w ciągu 7lat. Dłuższy okres jest nieopłacalny. Stąd część osób mówi o nieopłacalności zastosowania grubszej warstwy styropianu na ścianach. W Polskim budownictwie nic jest opłacalne. Stąd część osób mówi o nieopłacalności zastosowania grubszej warstwy styropianu na ścianach bo wiele osób nie myśli tylko powtarza takie banialuki . Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i chęć pomocy. Kupiłem jak jest. Rozpytałem u sąsiadów, którzy już spędzili w tymże segmencie całą zimę. Twierdzą, że jest ciepło. Nie wiem zobaczę sam. Dodali, że dostali teraz rachunek tylko nie pamiętam czy za 3 czy za 4 miesiące (to zasadnicza różnica wiem) na 1300 złotych za gaz, za ogrzewanie 130 m2 plus woda. No zobaczymy, ścian już nie zmienię a jeśli chodzi o segmenty w Warszawie to wyboru nie ma w przedziale cenowym na jaki mnie stać. plus cudowne kaloryferki i piec super gazowy itp i instalacja 30kzł lekko tylko po co a tu 1,2 zł za cm EPS się ździwają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marius09 18.03.2013 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Kaloryferów tam nie ma. Ogrzewanie podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 19.03.2013 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 20 cm styro a jemu parametry zmienia sie chyba na trzecim miejscu po przecinku. A koszt elewacji sie prawie podwoi. To co napisales wystarczy w zupelnosci. 15 cm styropianu eps 40 stanowi juz taka bariere, ze dalsze zwiekszanie izolacji tylko naklada koszty, bo roznicy znaczacej nie bedzie. tak uważa 80% społeczeństwa, ale na szczęście powoli się to zmienia (co widać m.in. po tym forum ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts