Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie kable antenowe poprowadzic do tv przed tynkowaniem?

turalyon

Recommended Posts

Witam. Jakie kable poprowadzić w domu do telewizorów przed tynkowaniem? Elektryk jak na razie wyprowadził mi z pomieszczenia w którym bedzie tv po 2 kable koncentryczne. Dodatkowo oczywiscie przy każdym tv przewidziałem 2 podwójne gniazdka zasilające. Zastanawiam sie tylko nad tymi kablami. Bo wiadomo że te dwa są do podłączenia np dekodera telewizji satelitarnej z nagrywarką. A czy nie jest potrzebny dodatkowy kabel jakbym chciał mieć np dodatkowo jeszcze zwykły sygnał z telewizji naziemnej? Jak tak to czy mam zamontować sobie trzeci kabel koncentryczny?

Jeśli masz już przewidziane miejsce na TV, a chciałbyś go zawiesić na ścianie, to przed tynkowaniem warto przymocować do niej szerokiego peszla, w którym później schowasz wszystkie ewentualne kable...

Trzeci koncentryk od tv naziemnej też bym pociągnął, jeśli chcesz mieć antenę zwłaszcza w innym miejscu niż satelitkę.

Witam. Jakie kable poprowadzić w domu do telewizorów przed tynkowaniem? Elektryk jak na razie wyprowadził mi z pomieszczenia w którym bedzie tv po 2 kable koncentryczne. Dodatkowo oczywiscie przy każdym tv przewidziałem 2 podwójne gniazdka zasilające. Zastanawiam sie tylko nad tymi kablami. Bo wiadomo że te dwa są do podłączenia np dekodera telewizji satelitarnej z nagrywarką. A czy nie jest potrzebny dodatkowy kabel jakbym chciał mieć np dodatkowo jeszcze zwykły sygnał z telewizji naziemnej? Jak tak to czy mam zamontować sobie trzeci kabel koncentryczny?

Pociągnij z jednego miejsca np. strychu do każdego pomieszczenia co będzie TV dwa kable koncentryczne następnie z dachu do tego samego miejsca (najlepiej strych) pociągnij 5 kabli (4 do sat i jeden do tv) później trzeba połączyć to tak zwanym mulitischiczem (potrzebuje zasilania 230) i wtedy w każdym gniazdku będziesz miał sygnał z satelity i tv naziemną.

• 3 weeks później...
Pociągnij z jednego miejsca np. strychu do każdego pomieszczenia co będzie TV dwa kable koncentryczne następnie z dachu do tego samego miejsca (najlepiej strych) pociągnij 5 kabli (4 do sat i jeden do tv) później trzeba połączyć to tak zwanym mulitischiczem (potrzebuje zasilania 230) i wtedy w każdym gniazdku będziesz miał sygnał z satelity i tv naziemną.

Podpisuję się pod tym trochę Ci tylko wyjaśnię jak to działa i uzupełnie. Wspomniany multiswitch połaczy Ci na strych sygnał sat i naziemny i wtedy puszczasz to jednym kablem do pomieszczenia tam zakładasz specjalne gniazdko które separuje te sygnały. Tak więc mając dwa koncentryki w zupełności Ci wystarczy możesz robic różne kombinacje zależy jaki sprzęt masz w pokoju, jeśli będziesz miał dekoder dwugłowicowy tylko z sat to pod multiswitch podepnij tylko jeden kable a drugi bezpośrednio do sat, zaoszczędzisz wtedy na multiswitchu te z mniejszą ilością wyjść są tańsze.

http://b.aplus.pl/img/gif/schemat_instalacji_antenowej.gif

Powyżej przykład, gdzie z racji zastosowanego konwertera puszczasz wszystko przez multiswitch i wtedy na końcu każdego kabła w pokoju masz tv sat i tv naziemną.

Edytowane przez Beata&Slawek

• 1 year później...