Cezarr 21.04.2004 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 WitamDach pokryty dachówka cementową. Łaty, kontrłaty, folia wysokoparaprzepuszczalna. W takiej konstrukcji jest przeciez szczelina wentylacyjna. Czy potrzebne sa jeszcze dodatkowo dachówki wentylacyjne, które podnoszą koszt dachu? Dach o powierzchni 250mkw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbys 21.04.2004 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Myślę że tak ponieważ poprawiają ciąg powietrza pod dachówką i szybciej wysuszają pozostałą tam wilgoć. Tym bardziej że dach jest wielką przestrzenią...zgubiłem wątek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 21.04.2004 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Dokładnie tak jak powiedział ZBYS. Nie ma problemu, możesz dzisiaj zaoszczędzić parę złotych na dachówkach wentylacyjnych. Za jakiś czas będziesz walczył z grzybem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 21.04.2004 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 to w jaki sposób dodatkowo wentylowane są dachy pokryte blachodachówką, gontem? Nie ma tam przeciez takich gadżetów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbys 21.04.2004 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Zaciekawiło mnie to pytanie a jako żenie wnikałem nigdy w ten temat to oczekuję również odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 21.04.2004 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 cezarrkazdy system pokrycia dachowego ma sposoby poprawy wentylacji dachu. wg mnie jesli przerwa wentylacyjna ma "ludzkie" rozmiary (powiedzmy min 4cm) to jesli twoj dach nie jest dluzszy niz 6 metrow to odpusc sobie ta dodatkowa wentylacje. Jesli dach ma duzo zalaman i przerwa wentylacyjna jest mizerna to rzadko takie dachowki wentylacyjne sa w stanie cokolwiek zmienic. reasumujac: dachowki wentylacyjne maja sens (wg mnie podkreslam) tylko przy dlugich polaciach dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 21.04.2004 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Mam dach czterospadowy o powierzchni 220m, nad nieużytkowym poddaszem, tez miałem dylemat, ale po spotaniu z P.H. IBFa, finalnie 12 szt. dachówki wentylacyjnej zamówiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 21.04.2004 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Przelicz sobie spokój ducha na najbliższe ...ścia lat i koszt tych dachówek.Mi wyszło na korzyść pierwszego.Dach 260 m2 i będzie 12 dachóweczek wentylacyjnych. Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busstop 21.04.2004 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Szczerze - zazwyczaj nie są. Chyba że ktoś dachówkę kładzie na "uszczelniacz dekarski" . Jednakże stanowią dodatkowy zysk dla producentów dachówek, ponadto na dachu "coś się dzieje" i z pewnością neie zaszkodzą. Byleby tylko osy nie wykorzystały ich otworów jako drzwi wejściowych do swego królestwa - tego sobie (dach pokryty grafitową karpiówką JOPKA) i Wam życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 21.04.2004 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Wpływ kilkunastu dachówek wentylacyjnych na 200 czy 300mkw. dachu wydaje mi się mało znaczący dla wentylacji. Dachówka (podstawowa) cementowa a tym bardziej ceramiczna jest na tyle nieszczelna, że wentylacja jest dostateczna (porzez wiatr np.) i uważam dachówki wentylacyjne jako gadżety.Natomiast obawiam się, że w czasie śnieżnej zadymki poprzez właśnie dachówki wentylacyjne dostają się pod dachówkę chyba spore ilości śniegu.Żeby było "wiarygodniej" to sam też mam założone dachówki wentylacyjne i zamierzam je podmienić na podstawowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nnatasza 21.04.2004 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Mam bardzo duży dach - 500m2 i mój dekarz powiedział to co tom soyer - jeżeli połać nie ma powyżej 6 metrów - nie ma sensu. I nie chodziło o oszczędność, bo przy takiej powierzchni trudno już być oszczędnym przy dachówce ceramicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
statek 21.04.2004 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=269916&highlight=#269916 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 06.09.2004 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Oooooo - wreszcie znalazłem właściwy wątek (wyszukiwarka juz jest czerwona od pracy ) Właśnie się zastanawiam czy dawać dachówki wentylacyjne czy tez sobie odpuścić? Dachówka Euronit, dach dwuspadowy + garaż 3 spadowy; długośc kalenicy ok 13 mb. Co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 06.09.2004 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Jak inni już pisali - ma to sens dla lepszego samopoczucia ale trudno ocenić ich rzeczywistą przydatność. Dach jest dziurawy jak sito. Przez szpary miedzy dachówkami w czasie silnej zadymki może wwiewać śnieg. Więc powietrze równie łatwo może przenikac. Z drugiej strony regularny otwór (a nie jakieś tam szparki) w połączeniu z kratkami wentylacyjnymi w podbitce dają (jak mniemam) stabilny i stały ciąg znakomicie wysuszający ocieplenie poddasz. Czyli - na dwoje babka wróżyła. A ponieważ nie ma prostego sposobu aby się o tym przekonać (czy wełna zawilgła czy nie), więc prewencyjnie dachówki wentylacyjne dałem. Ale - Uwaga !!! IMHO dachówki wentylacyjne bez kratek nawiewnych w podbitce nie ma sensu - bo żeby był ciąg musi być zarówno wywiew jak i nawiew - sam wywiew niczego nie da. Takie jest moje zdanie. Hought Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MALINKA 06.09.2004 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Hurtownia zrobiła mi wycenę 16 sztuk dachówki wentylacyjnej miał mnie kosztować 140zł. Dekarz który będzie kładł u mnie dachówke po objerzeniu wyceny na wstępie wyrzucił wszystkie wentylacyjne. Nie wiem jaka jest prawda jednak dach nie jest aż tak szczelny by te dachówki były potrzebne. Słyszałam kilka opinii, że tego typu dachówki to gadżety na których się zarabia. Zresztą dlaczego dachówka normalna kosztuje 4zł a wentylacyjna ponad 9zł (mowa o ceramicznych). Nie kupiłam ale nie wiem czy zrobiłam dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 06.09.2004 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Pytanie do posiadaczy dachówek ceramicznych, bądź betonowych: nie macie wystarczająco dużych szpar między łatą, a najniższym rzędem dachówek ??? Przecież tam wiatr powienien hulać aż miło. U mnie dekarz od razu kazał mi oddać dachowki wentylacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 06.09.2004 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 ja tez nie kupilem - ja nie widzialem w tym sensu i moj dekarz tez ... szczegolnie ze mam odeskowanie przykryte papa ktora i tak przez rok byla jedynym pokryciem mojego dachu ... ale mam kominki wentylacyjne aby na poddaszu byla dobra wentylacja ... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PADI 06.09.2004 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Za jakiś czas będziesz walczył z grzybem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 06.09.2004 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 tak - jasne .... a niby gdzie ma byc ten grzyb ? pomiedzy dachowkami a papa gdzie i tak sa przeciagi ? czy na poddaszu gdzie mam wentylacje ? wez sie zastanow a nie powtarzaj obiegowej opinii ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MEDYK 06.09.2004 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Jak kupowałem dach to sprzedawca od razu odradził mi kupowanie tych dachowek (a przecież są droższe od zwykłych). Twierdził, że na moim dachu dwuspadowym o długosci połaci ok 7 m wręcz będą zakłócać wentylację.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts