Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy konieczne s? dachówki wentylacyjne?

Cezarr

Recommended Posts

cezarr

kazdy system pokrycia dachowego ma sposoby poprawy wentylacji dachu. wg mnie jesli przerwa wentylacyjna ma "ludzkie" rozmiary (powiedzmy min 4cm) to jesli twoj dach nie jest dluzszy niz 6 metrow to odpusc sobie ta dodatkowa wentylacje. Jesli dach ma duzo zalaman i przerwa wentylacyjna jest mizerna to rzadko takie dachowki wentylacyjne sa w stanie cokolwiek zmienic. reasumujac: dachowki wentylacyjne maja sens (wg mnie podkreslam) tylko przy dlugich polaciach dachu.

Szczerze - zazwyczaj nie są. Chyba że ktoś dachówkę kładzie na "uszczelniacz dekarski" .

Jednakże stanowią dodatkowy zysk dla producentów dachówek, ponadto na dachu "coś się dzieje" i z pewnością neie zaszkodzą. Byleby tylko osy nie wykorzystały ich otworów jako drzwi wejściowych do swego królestwa - tego sobie (dach pokryty grafitową karpiówką JOPKA) i Wam życzę.

Wpływ kilkunastu dachówek wentylacyjnych na 200 czy 300mkw. dachu wydaje mi się mało znaczący dla wentylacji. Dachówka (podstawowa) cementowa a tym bardziej ceramiczna jest na tyle nieszczelna, że wentylacja jest dostateczna (porzez wiatr np.) i uważam dachówki wentylacyjne jako gadżety.

Natomiast obawiam się, że w czasie śnieżnej zadymki poprzez właśnie dachówki wentylacyjne dostają się pod dachówkę chyba spore ilości śniegu.

Żeby było "wiarygodniej" to sam też mam założone dachówki wentylacyjne i zamierzam je podmienić na podstawowe.

• 4 months później...

Jak inni już pisali - ma to sens dla lepszego samopoczucia ale trudno ocenić ich rzeczywistą przydatność.

Dach jest dziurawy jak sito. Przez szpary miedzy dachówkami w czasie silnej zadymki może wwiewać śnieg. Więc powietrze równie łatwo może przenikac.

Z drugiej strony regularny otwór (a nie jakieś tam szparki) w połączeniu z kratkami wentylacyjnymi w podbitce dają (jak mniemam) stabilny i stały ciąg znakomicie wysuszający ocieplenie poddasz.

Czyli - na dwoje babka wróżyła. A ponieważ nie ma prostego sposobu aby się o tym przekonać (czy wełna zawilgła czy nie), więc prewencyjnie dachówki wentylacyjne dałem.

Ale - Uwaga !!! IMHO dachówki wentylacyjne bez kratek nawiewnych w podbitce nie ma sensu - bo żeby był ciąg musi być zarówno wywiew jak i nawiew - sam wywiew niczego nie da.

Takie jest moje zdanie. Hought :)

Hurtownia zrobiła mi wycenę 16 sztuk dachówki wentylacyjnej miał mnie kosztować 140zł. Dekarz który będzie kładł u mnie dachówke po objerzeniu wyceny na wstępie wyrzucił wszystkie wentylacyjne. Nie wiem jaka jest prawda jednak dach nie jest aż tak szczelny by te dachówki były potrzebne. Słyszałam kilka opinii, że tego typu dachówki to gadżety na których się zarabia. Zresztą dlaczego dachówka normalna kosztuje 4zł a wentylacyjna ponad 9zł (mowa o ceramicznych). Nie kupiłam ale nie wiem czy zrobiłam dobrze.