Pascalt 16.03.2013 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Witam,czy posiada ktoś jakiś poradnik w tym zakresie, albo mógłby udzielić informacji nt. wykonania instalacji? Projekt jest (długości rurek w poszczególnych pokojach wyliczone na podstawie zapotrzebowania na ciepło danego pomieszczenia). Od czego zacząć, na co zwracać uwagę?Rozumiem, że najpierw idzie izolacja przeciwwilgociowa na chudziaku (folia), później twardy styropian. No właśnie - i co dalej - rury pex najlepiej układać bezpośrednio na styropianie, czy na jakimś specjalnie do tego celu przeznaczonego (z uchwytami).Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie materiały nt. instalacji podłogówki, bo w necie z wiadomych względów artykułów, porad na temat wykonawstwa instalacji podłogowej jak na lekarstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 17.03.2013 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Skorzystałem z poradnika Purmo.Na styropian poszła siatka zbrojeniowa.Na siatce układałem rury i przyczepiałem ściągami plastikowymi.Po prostu tak mi było łatwiej ponieważ robiłem to sam.Dookoła pianka brzegowa.Przejście rur między płytami w osłonach.Doprowadzenie rur do poszczególnych pokojów również w osłonach.Czujnik temperatury w miarodajnym miejscu (zalany w wylewce).Chyba wszystko.Odpukać , trzeci rok funkcjonuje bez zarzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 17.03.2013 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 ....... w necie z wiadomych względów artykułów, porad na temat wykonawstwa instalacji podłogowej jak na lekarstwo. no nie przesadzaj, materiałów pełno tylko poszukać chwilkę trzeba a potem dłuuuuugo studiować choć jak przeczytasz na tym forum wątek "podłogówka samemu jak uniknąć błędów" to wszystkie wątpliwości rozwiejesz i bez problemu zrobisz sobie podłogówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascalt 17.03.2013 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Zgadza się, tylko te informacje są mocno chaotyczne, nie wiadomo na czyjej wypowiedzi można się opierać, na czyjej nie, a na pewno są jakieś opracowania - tak jak kolega Tedi podał przykład - Purmo, za co dzięki. Może jeszcze jakieś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 17.03.2013 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 tak, tylko, ze opracowania producentów są często mocno tendencyjne, a czasem to i abstarkcyjne (np. taki darmowy online program kanowski do obliczeń sadzi kilka razy więcej obwodów niż faktycznie potrzeba), przeczytaj cały wątek, a jakiś obraz ci się wyłoni, masz tam także wiele doświadczeń i opinii użytkowników wykonanych samodzielnie instalacji, czego w teoretycznych opracowaniach producentów nie znajdziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts