Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samodzielny montaż ogrzewania podłogowego

Pascalt

Recommended Posts

Witam,

czy posiada ktoś jakiś poradnik w tym zakresie, albo mógłby udzielić informacji nt. wykonania instalacji? Projekt jest (długości rurek w poszczególnych pokojach wyliczone na podstawie zapotrzebowania na ciepło danego pomieszczenia). Od czego zacząć, na co zwracać uwagę?

Rozumiem, że najpierw idzie izolacja przeciwwilgociowa na chudziaku (folia), później twardy styropian. No właśnie - i co dalej - rury pex najlepiej układać bezpośrednio na styropianie, czy na jakimś specjalnie do tego celu przeznaczonego (z uchwytami).

Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie materiały nt. instalacji podłogówki, bo w necie z wiadomych względów artykułów, porad na temat wykonawstwa instalacji podłogowej jak na lekarstwo.

Skorzystałem z poradnika Purmo.

Na styropian poszła siatka zbrojeniowa.

Na siatce układałem rury i przyczepiałem ściągami plastikowymi.

Po prostu tak mi było łatwiej ponieważ robiłem to sam.

Dookoła pianka brzegowa.

Przejście rur między płytami w osłonach.

Doprowadzenie rur do poszczególnych pokojów również w osłonach.

Czujnik temperatury w miarodajnym miejscu (zalany w wylewce).

Chyba wszystko.

Odpukać , trzeci rok funkcjonuje bez zarzutu.

....... w necie z wiadomych względów artykułów, porad na temat wykonawstwa instalacji podłogowej jak na lekarstwo.

no nie przesadzaj, materiałów pełno tylko poszukać chwilkę trzeba a potem dłuuuuugo studiować

choć jak przeczytasz na tym forum wątek "podłogówka samemu jak uniknąć błędów" to wszystkie wątpliwości rozwiejesz i bez problemu zrobisz sobie podłogówkę

tak, tylko, ze opracowania producentów są często mocno tendencyjne, a czasem to i abstarkcyjne (np. taki darmowy online program kanowski do obliczeń sadzi kilka razy więcej obwodów niż faktycznie potrzeba), przeczytaj cały wątek, a jakiś obraz ci się wyłoni, masz tam także wiele doświadczeń i opinii użytkowników wykonanych samodzielnie instalacji, czego w teoretycznych opracowaniach producentów nie znajdziesz