Pascalt 16.03.2013 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Witam, czy wolno stojący bloczek silikatowy (przymocowany do ściany tylko podstawą) ma prawo się od niej oderwać przy mocniejszym uderzeniu ręką? Pytam, ponieważ zaniepokoiła mnie sytuacja, kiedy uderzyłem w ściankę jak na zdjęciu i cała górna część tej ścianki oddzieliła się od dolnej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek_bursztyn 17.03.2013 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Pewnie że może się oderwać. Tutaj bloczek nie jest niczym dociążony więc jak uderzysz pięścią to może się oderwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascalt 17.03.2013 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 W takim razie zdecydowanie najsłabszym ogniwem muru byłaby właśnie fuga, a podczas wyburzania starych murów, czasem potrafi cegła rozlecieć się w pył, a fuga pozostanie do niej przyklejona... Trochę to dziwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.03.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 (edytowane) Troche dziwne, bo jak pisali często budujący z silikatów, łaczenie trzyma, jak diabli. Fakt, że pisali o kleju, który ma trochę lepsze parametry, ale jednak.A kiedy to było murowane ? I dla jasności, jeśli po uderzeniu bloczek ma odpaść, to nie pęknie, a odspoi sie na lączeniu. Pytanie tylko, czy powinno tak się zdażyć po mocniejszym uderzeniu pięścią ? Edytowane 17 Marca 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frank_gr 17.03.2013 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 W takim razie zdecydowanie najsłabszym ogniwem muru byłaby właśnie fuga, a podczas wyburzania starych murów, czasem potrafi cegła rozlecieć się w pył, a fuga pozostanie do niej przyklejona... Trochę to dziwne. Ja wlasnie tak mialem gdy kupilem dzialke. Stal na niej nie przykryty dachem budynek gospodarczy, zaprawa byla tak mocna, ze mroz pokruszyl cegly w niektorych miejscach, ale zaprawa zostala nietknieta. Razem z bratem swego czasu robilismy eksperymenty jak tanio podnisc wiazanie zaprawy murarskiej i po kilku probach efekt najlepszy uzuskalismy poprzez dosypanie 5-8 kg kleju do przyklejania styropianu, lub kleju do murowania. Jednakze efekt po jednym i drugim byl taki sam. wymurowalismy 2 metrowa sciane z suporeksu z dodatkiem kleju i dwumetrowa standardowa.... A potem ja przewalilismy. Ta z zaprawa z dodatkiem kleju sie nie rozpadla i nie popekala, natomiast za ze standardowa zaprawa, popekala na fugach. Standardowa zaprawa byla ze zwiekszona zawartoscia cementu, wiec chuda nie byla. Podsumowujac wyniki eksperymentu zauwazylem, ze zaprawa z dodatkiem kleju znaczaca wplywa na stopien zwiazania z materialem, do tedo stopnia ze rozdzielenie elementow jest praktycznie nie mozliwe bez uszkodzenia pustakow. Sprawdzalismy takze jak wplywa zwiekszenie, nawet potrojenie plastyfikatora lub wapna wplynie na wytrzymalosc. Co sie okazalo praktycznie to bylo bez roznicy. Z testowanych materiałow byly jeszcze silikaty i roznego rodzaju wyroby ceramiczne, od pustatow U22 po zwykla cegle palona. Najepsze efekt zwiazania byl w przypadku silikatow. tego niedalo sie rozdzieli wogole. Do tej pory stoi wybudowany przy uzyciu tej zaprawy jeden dom a najciensze scianki dzialowe jakie byly murowane mialy grubosc 5 cm i daja rade bez problemu. Wszystko narazie bylo zastosowane w moim i brata domu. Pozdrawiam Grzegorz R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 17.03.2013 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Witam, czy wolno stojący bloczek silikatowy (przymocowany do ściany tylko podstawą) ma prawo się od niej oderwać przy mocniejszym uderzeniu ręką? Pytam, ponieważ zaniepokoiła mnie sytuacja, kiedy uderzyłem w ściankę jak na zdjęciu i cała górna część tej ścianki oddzieliła się od dolnej... Nie powinien. Przyczepność zaprawy do bloczków i duża powierzchnia styku ściany nośnej nie powinny dopuścić do odspojenia. Murarze często zapominają o podstawowej wiedzy budowlanej z zakresu zawodowej szkoły - bloczki należy odpylić z pyłu po cięciu i zwilżyć wodą tak aby zaprawa nie traciła wody zbyt szybko - brak tych czynności powoduje,że często zaprawa odspaja się od górnego i dolnego bloczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 17.03.2013 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Panowie ale przecież widać że było to niedawno murowane. A zaprawa tak naprawde nawet po tygodniu jeszcze nie trzyma na tyle mocno by cegły pękały. U mnie murarze po 2 dniach rozbierali kawałek sciany, i nie było problemów żeby ładnie to rozebrać bez uszkadzania cegieł,zaprawa jeszcze miekka była. A jak ostatnio, po pół roku kułem dziure pod wieksze okno to zaprawa była tak twarda ze co chwila chodziłem majzel ostrzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascalt 17.03.2013 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Dokładnie 10 dni temu było to murowane - jak była przerwa w przymrozkach. Niestety po jakiś 3-4 dniach były przymrozki w granicach 5 stopni - to mnie bardzo niepokoi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts