Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Luźne kafelki

ferrit

Recommended Posts

Koledzy poradźcie jaka może być przyczyna 7 niedokładnie przyklejonych kafelek na posadzce maszynowej mixokret z wodnym ogrzewaniem podłogowym. Kafelki Opoczno Nodo beż 60x30 przyklejane bez przesunięćna klej mapei P9. Posadzki wykonane w połowie listopada. Ogrzewanie pracuje max woda w co 27'C w domu 13'C. Na ponad 90 szt kafli częściowo nie trzymało 7. Odrywamy i widać że między pasami kleju od grzebienia jest troszkę wody. Klej nałożony prawidłowo. Od przyklejenia minęło 7..8 dni.

Koledzy poradźcie jaka może być przyczyna 7 niedokładnie przyklejonych kafelek na posadzce maszynowej mixokret z wodnym ogrzewaniem podłogowym. Kafelki Opoczno Nodo beż 60x30 przyklejane bez przesunięćna klej mapei P9. Posadzki wykonane w połowie listopada. Ogrzewanie pracuje max woda w co 27'C w domu 13'C. Na ponad 90 szt kafli częściowo nie trzymało 7. Odrywamy i widać że między pasami kleju od grzebienia jest troszkę wody. Klej nałożony prawidłowo. Od przyklejenia minęło 7..8 dni.

Kafelkarz położył na mokry podkład podłogowy! Czym mierzył wilgotność podkładu? Jaki miał wynik pomiaru? Kiedy wykonano i jaki jest gruby podkład? Podkręć bardziej temperaturę, to wszystkie odejdą. Na pewno trzeba usunąć i suszyć podkład podłogowy.

Posadzka wylana w połowie listopada. Od początku grudnia pracuje ogrzewanie podłogowe. Max jak tam płynęła woda w CO to 29'C jak były duze mrozy. Teraz płynie max 27'C. Grzanie po 3..5h i przerwa 2..4h. Temp w domu 13'C. Wilgotność w domu 25%. Mam też położone płytki 40x10 w sumie ok 23m2 i żadna nie odzeszła. Wszystko jest super. Wszystko tak samo grzane.

Nie wiem skąd ta woda ale jest jej bardzo niewiele i gdzieniegdzie między paskami kleju. Wyłączyłem ogrzewanie. Póki co to znalazłem jeszcze kilka szt płytek. Wczoraj kafelkarz zmienił 3 szt i jutro czeka go 9 szt !!! Fugi jeszcze nie mam i wstrzymam się z nią przez tydzień co zobaczę co dalej z tymi kafelkami.

Kafelkarz położył na mokry podkład podłogowy! Czym mierzył wilgotność podkładu? Jaki miał wynik pomiaru? Kiedy wykonano i jaki jest gruby podkład? Podkręć bardziej temperaturę, to wszystkie odejdą. Na pewno trzeba usunąć i suszyć podkład podłogowy.

Wygląda na to, że masz rację...A może grzać na pół gwizdka, żeby woda odparowała i dopiero fugować?

No i stało się. Dziś odkleiliśmy wszystkie 204 szt płytki (Opoczno Nodo Beż 30x60). Lekko odeszły podważając nożem !!! Żadna nie pękła. Z tych co w poniedziałek przykleiliśmy smarując klejem obie płaszczyzny: podłogę oraz płytkę, to dziś klej pozostał i tu i tu - jakby się klej rozwarstwił. Zaczęliśmy skuwać fale po grzebieniu. Ten klej trzyma bardzo mocno podłogi. Widać, że to płytki nie trzymały się kleju. Żadnej wody nie było. Płytki wyglądają prawie jak ze sklepu. Dlaczego one nie trzymały ? Dziś zagrunowaliśmy skutą powierzchnię oraz dla próby bezpośrednio do starego kleju (Mapei Adesilex P9) przykleiliśmy 1 szt płytkę na Atlas Mega Plus. Cały czas ogrzewanie podłogowe nie pracuje w tym pomieszczeniu a w domu jest 8'C.

Skoro od grudnia cały czas pracowało ogrzewanie podłogowe, utrzymujące w domu temp 13'C a w CO płynęło max 29'C a średnio 27'C to jaka tam w środku mogłabyć wilgotniość ? Testowa płytka cały czas schnie (3 dzień). Klej jest jeszcze ciemny. Wydaje mi się, że przy temp w domu 11'C klej będzie wysychał 7..10 dni.

Stary klej skuty - uff ale ciężko było. Trzymał bardzo mocno. Całość zagruntowana Atlas Unigrunt i dziś rozpoczęto ponowne przyklejanie. Każda płytka oczyszczona ze starego kleju. Teraz używamy kleju Atlas Plus Mega (do płytek średnich i wielkich). Jest rzadszy od P9. Ogrzewanie w tym pomieszczeniu nie grzeje.

To są kafle kładzione następnego dnia po tych co odeszły: ten sam klej, temp otoczenia, podłogi, wilgotnośś - wszstko to samo. Dziś minęło 9 dni od ich położenia i 2 dni do fugowaniu:

gab1.jpg

Tych minęło około miesiąca od ich położenia a 6 dni po fugowaniu:

kor1.jpg

Edytowane przez ferrit

Było na tyle dużo, żeby Ci te płytki odpadły. W jaki sposób woda się mogła wydostać z tych kafelków skoro nie miała jak odparować ? Badanie takiej wylewki to nie, że sobie zmierzę temperaturę i wilgotność powietrza.

Poczytaj na forum o metodach badania takiej wylewki, poczytaj o tym jaka powinna być wilgotność wylewki bo ja znalazłem post, który mówi o 3%.

Pamiętaj, że jeśli chce się mieć coś dobrze zrobione, to się zatrudnia fachowca, nie takiego co się zna tylko na tym jak zrobić masę pod płytkę, bo on może kleić te płytki w nieskończoność skoro Ty za to płacisz i Cie stać.

Teraz sobie odpowiedz na ważne pytanie, po jakim czasie od położenia te kafelki odpadły ?

Druga sprawa, ja gorze się trzymają na dole odpadły ? Czy odwrotnie ?

Edytowane przez m4rsh4ll