Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Jak przygotować elewacje pod kamień ?

Dokładnie chodzi mi o taki rodzaj kamienia gr.do 3cm waga 1m2 ok 35kg.

http://allegro.pl/kamien-dekoracyjny-elewacyjny-na-sciany-ogrodzenia-i3033564031.html

Dom będzie ocieplany styropianem Besser Fasada Extra 040 gr 8cm,w miejscu gdzie będzie kamień użyty będzie styropian Besser Fasada Grafit 031 gr 5cm,czyli kamień będzie wpuszczany w styropian.

Przyklejany na kleju Ceresit ZS+warstwa zbrojąca Ceresit ZU lub Atlas Grawis S + Atlas Grawis U,który według was lepszy?

Kamień będzie na narożnikach szer 30cm ,pod oknami i nad.

Myślałem żeby zrobić tak

-styropian

-kołki 5szt na płytę

-klej

-siatka ake 145

-klej

Czy to utrzyma ciężar kamienia?

Trzeba kotwic ten kamień do elewacji?

Kamień przyklejony nad oknami nie zsunie się?

Kołkowanie przez siatkę, min. 8 kołków na m2.

Siatka o wysokiej gramaturze (wybierz raczej 165) na kleju grubowarstwowym (5-7mm).

Nad oknem możesz zastosować kątownik na którym częściowo wesprzesz kamień.

Klej oczywiście elastyczny, dylatacje dzielące powierzchnie na pola 9-12m2

Czyli klej-siatka-kołki-klej czy klej-siatka-klej-kołki?

Na całości elewacji kołki będę wpuszczał 1,5cm w styropian i zaślepiał zaślepkami styropianowymi.

Czyli bez zakołkowania siatki kołkami siatka się oderwie pod ciężarem kamienia?

Pierwszą warstwę kamienia nad oknami złapał bym kołkami szybkiego montażu może tak być?

Dylatacji nie potrzebuje największe pole z kamieniem będzie miało wymiar 3x1,5m czyli 4,5m2.

Tak tylko chciałem zniwelować mostki termiczne a jak zatopię kołki w kleju to nic nie zrobię.

Dla bezpieczeństwa złapie pierwsza warstwę kamienia nad oknami i w środku,wysokość kamienia nad oknami w szczytach będzie sięgać 3m.

Po przeczytaniu opinii wybiorę Ceresita ZS i ZU.

Możesz mi jeszcze powiedzieć czy zabezpieczać klej gruntem Ceresit CT 16 tynku nie będę kład w tym roku,tak samo jak bym nie kład kamienia w tym roku to mogę miejsce pod kamień także zagruntować Ceresitem Ct 16 czy złapie się potem tego klej?

My jak robimy pod kamień to kołki przez siatkę z klejem i jeszcze raz siatka z klejem, grzybek kołka wtopiony jest pomiędzy dwie siatki,ale na to i tak nie ma żadnego papieru, dobre kołki, dlaczego przy tak cienkim styropianie bawisz się z chowaniem grzybków.

Arekkrzysiek: dowiedz się jeszcze ile waży m2 takiego wynalazku jaki chcesz dać, dołóż do tego jeszcze wagę zaprawy / kleju / tego na czym będziesz kleił - bo to wszystko ma wytrzymać styro. Ideałem by było jeśli ten kamień by się na dole "na czymś" wspierał, jeśli nie musisz jak zanaczyli wcześniej, chyba wykonawcy", tak wzmocnić styro i jego mocowanie by ani klej ani styro nie odleciało od ściany.

Całkowite wyeliminowanie kołków i delikatnych mostków termicznych może ci się nie udać, zależy jeszcze jaka masz konstrukcję domu i jak jest zrobione ocieplenie.

Metr kwadratowy tego wynalazku razem z klejem waży 40kg.

Spierał się ale na czym?

Fundament mam obłożony styropianem teroorganika silver fundament 3cm na wys ok 50cm ponad grunt, styropian wystający ponad grunt jest zakołkowany i zaciągnięty klejem na to planuje przykleić kamień. Siatka nie jest złapana kołkami ale na takiej wysokości to nic nie powinno się dziać.

Czyli kamień na elewacji spierał by się na kamieniu którym będzie obłożony fundament.

Kamień będzie tylko na narożnikach domu pod oknami i na dwóch sćianachn nad oknami.

Ściany ma trójwarstwowe zbudowana z:

od wewnątrz:

- tynk wapienno cementowy gr.ok 1cm

-pustak hasiowy gr.20cm

-wełna gr.5cm

-pustak hasiowy gr.10cm

Dodam jeszcze ze sąsiad ma zrobioną elewacje tak :

Styropian-kołki-klej-siatka-klej do tego kamień przyklejony na wysokość ok 1m bez bezpośredniego kołkowania siatki,wszystko trzyma się już od dwóch lat.

Edytowane przez Arekkrzysiek

W teorii powinno wytrzymać, przy okazji są różne grubości takich kamieni i różny materiał z jakich są tworzone. Ja kilka razy widziałem takie imitacje robione podobnie jak takie listwy czy sztukaterie. A piszę o wadze bo siły będą działały nie tylko od ściany ale i z góry...

Co do drugiej warstwy siatki, założyliśmy że druga działa tak jak fabryka każe, a pierwsza mogłaby być niepełna, taka zwiększająca powierzchnię grzybka, żeby się w styropianie nie krzywił/wyrabiał i że łatwiej położyć całą niż przy grzybkach kombinować. Co do ciężaru, jest dużo za duży w stosunku do obliczeń zakładanych w normalnym systemie, dlatego kołki 6szt na płytę , to one przenoszą główną odpowiedzialność, powinny być najsolidniej dobrane i co do jakości twożywa z jakiego są wykonane i sposobu trzymania w murze.

Na zatyczki łebków kołków -za cienki styropian dopiero, powyżej 18 cm są zyski.

Co do imitacji, to jest wiele do złudzenia przypominających różne struktury, i mają no to atesty, klejenie ciężkich okładzin na styropian ma jeszcze jedną oprócz ciężaru wadę, spoiny i skurcze termiczne występujące na mocno przegrzanym, bo leżącym na styropianie, ciężkim kamieniu mogą w przyszłości powodować mikropęknięcia i wnikanie wody na jesieni, a zimą odlatywanie płytek.

W takim razie dam dwie warstwy siatki i 6 kołków na płytę.

Może znajdę jeszcze lżejszy kamień.

Co do kleju to który lepszy Atlas Grawis S i U czy Ceresit ZS i ZU?

Jutro zamawiam klej i styropian ale nadal waham się na wyborem kleju .

Edytowane przez Arekkrzysiek

Arekkrzysiek: tajk naprawdę to istotny jest skład kleju, a dokładniej zaprawy. Znam kilku wykonawców których mógłbym z czystym sumieniem polecić, a którzy nie robią na gotowych zaprawach tylko sami je sobie przygotowywują i jeszcze nie widziałem żadnego problemu z odmrażaniem czy pękaniem fugi..

Dach mam dwuspadowy.

Okapy i ściany następujące:

Elewacja wschodnia wys. szczytu 9,5m okap 25cm

Elewacja zachodnia wys. szczytu 9,5m okap 25cm

Elewacja południowa wys. 3m okap 100cm

Elewacja północna wys 3,7m okap 55cm

Szerokość okapu liczona już z ocieploną ścianą.

I co w takim wypadku zrobić?