Piterson69 17.03.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Witam Mój piecyk: Defro Komfort Eko 15kW palony ekogroszkiem. Wszystko ładnie i ślicznie, piecyk chodzi jak ta lala, płomień w trybie pracy jest żołty, nie kopcący, jednakze w trybie podtrzymania, strasznie kopci, w sensie.... już po dobie ścianki w piecu są całe w sadzy, a po tygodniu to zeskrobuje jej ze ścianek 5mm. Zakładam iż nie jest to zdrowe dla pieca (temp. min. 54 stopnie). Węgiel raczej dobry (brany od zaufanego sprzedawcy z Mysłowic). Czy może to być wina nastawów? Co w takiej sytuacji powinienem robić? Zmniejszać czas pomiędzy przedmuchami podczas podtrzymania? Z góry dziękuje za pomoc.Piterson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 17.03.2013 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 (edytowane) Za mało powietrza w trybie podtrzymania: - Sprawdź czy masz klapkę na dmuchawie, a jeżeli tak to zwiększ jej przerwę w czasie postoju. Klapka może zbyt szczelnie się zamyka i stąd w trybie podtrzymania z braku powietrza kocioł zarasta sadzą. (przerabiałem ten temat u siebie i na kapce powinno byc co najmniej 1 cm przerwy) - może nie masz klapki na dmuchawie - to spróbuj zwiększyć moc dmuchawy w trybie podtrzymania, - sprawdź jak masz ustawiony szyber kominowy ( może jest za bardzo przymknięty to go bardziej otwórz - na początek możesz otworzyć cały to będziesz widział czy jest różnica co do ilości sadzy) - jeszcze jedno ( kiedy ostatnio czyściłeś palnik ) może palnik i kanały powietrzne pozarastały popiołem i trzeba go po prostu wyczyścić. Jak już będziesz czyścił palnik to zerknij też na dmuchawę czy nie ma tam jakiegoś pyłu i popiołu, który utrudnia swobodny przepływ powietrza. Edytowane 17 Marca 2013 przez czp01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 17.03.2013 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 ,,,, Czy może to być wina nastawów? Co w takiej sytuacji powinienem robić? ,,,, Raczej nie jest to wina nastaw parametrów w sterowniku. Jest to raczej wina w jaki sposób i gdzie dokonujemy spalania węgla. To jest moja, taka bardzo ogólna odpowiedź na Twoje pytanie. 1 - przedzwoń do producenta kotła 2 - możesz sugerować się podpowiedziami innych forumowiczów 3 - możesz zapoznać się z http://zawijan.wordpress.com i sam dociekać prawdy o powstawaniu nadmiernych ilości sadzy w tak zwanym trybie podtrzymania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 17.03.2013 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Co do producenta też dobry pomysł. Sam na początku swojej przygody z kotłem ściągałem do domu serwisanta ze 3 razy - no akurat trafiłem na fajny serwis i cierpliwego i dociekliwego serwisanta to mi nawet pomógł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piterson69 20.03.2013 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Witam Dziękuję za pomoc. Zaiste była klapeczka przy nawiewie, ale była ona obciążona przez mojego montera dwoma nakrętkami w taki sposób iż gdy nawiew się włączał to się otwierałą siłą pędu powietrza, a jak wentylator się wyłączał, ciężar nakręconych nakrętek zamykał nawiew szczelnie. Wystarczyło tylko ustawić ją w pozycji otwartej i problem z sadzą zniknął.Dziękuję za pomoc.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts