Langi_84 17.03.2013 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Witam W związku ze zbliżającą się wiosną powoli planuję prace budowlane. Mam zamiar docelowo zamontować rolety zewnętrzne, ale nie bardzo chciałbym je mieć na elewacji, wolałbym schowane w nadprożach, ale...Słyszałem niezbyt pochlebne opinie o taki rozwiązaniu. Może wypowie, się ktoś kto ma coś takiego, a nie osoba, która mówi nie bo nie.Chcę zamówić stąd, ale opinie na ich temat też czytałem różne. http://www.nadproza.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 17.03.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Projektant zaprojektował mi okna nawet nie pytając, czy chcę mieć rolety. W efekcie mam puszki rolet schowane w ociepleniu (styropian) na elewacji Dziś wiedząc o lepszym rozwiązaniu zażądałbym wyżej położonych nadproży w celu zamontowania rolet ZINTEGROWANYCH z ościeżnicami. Uniknąłbym dzięki temu masę poprawek i kłopotów związanych z montażem. Kolejnym ekipom z firmy "P...." (która dostarczyła okna i rolety) ciągle coś "nie wychodziło" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławas7 17.03.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Witam Chcę zamówić stąd, ale opinie na ich temat też czytałem różne. http://www.nadproza.pl/ Wypowiem sie jako osoba ktora ma coś takiego Z nadprożami roletowymi jest jak z oknami, można zamówić okna firmy dob....plast jak tez okn.....plast , jeśli chcesz zafundowac sobie mostki termiczne? zamów pod tym linkiem , jeśli nie chcesz mostków?....szukaj dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Langi_84 18.03.2013 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 celu zamontowania rolet ZINTEGROWANYCH z ościeżnicami Właśnie też się nad tym zastanawiam, aby dać nadproże wyżej o 15-20cm w tej przestrzeni zamonrać razem z oknami mechanizm rolety. To chyba będzie złoty środek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 19.03.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Właśnie też się nad tym zastanawiam, aby dać nadproże wyżej o 15-20cm w tej przestrzeni zamonrać razem z oknami mechanizm rolety. To chyba będzie złoty środek. Sławas7 ma też rację - należy przed zakupem przyjrzeć się tej puszce, czy jest dostatecznie docieplona lub samemu docieplić (np. chowając ją pod styropianem docieplenia ściany). U mnie otwory przez które wchodzi taśma są także niezaplanowanymi nawiewnikami. Nie musiałem dzięki temu instalować nawiewników okiennych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławas7 19.03.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 U mnie otwory przez które wchodzi taśma są także niezaplanowanymi nawiewnikami. Nie musiałem dzięki temu instalować nawiewników okiennych dlatego lepszym rozwiązaniem jest napęd elektryczny....komfort,wygoda i spokojnie można zainstalować nawiewniki okienne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek1986 20.03.2013 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Też zaczynam pracę na wiosnę Ale zima nie chce odpuścić ... My tez planujemy okna i rolety zewnętrzne schowane w warstwie ocieplenia. Puszki praktycznie wszędzie mam 18 cm (okna balkonowe) i 16,5 cm (okna zwykłe) a ocieplenie 15 cm. Robię tak że cofam nadproże ok 10 cm (mam 25 cm pola manewru). Później montaż okien trochę w głębi a front skrzynki od rolet jak najdalej od nadproża, ale w ten sposób aby skryło się w warstwie ocieplenia. Luka pomiędzy skrzynką a nadprożem od środka będzie ocieplona styropianem. Dla mnie to lepsze wyjście niż skrzynki nastawne z podniesionym nadprożem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 20.03.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 dlatego lepszym rozwiązaniem jest napęd elektryczny....komfort,wygoda i spokojnie można zainstalować nawiewniki okienne Komfort będzie też w miejscowości, w której występują częste wyłączenia prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 20.03.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 (edytowane) Dla mnie to lepsze wyjście niż skrzynki nastawne z podniesionym nadprożem. Warunkiem dobrego działania rolet w tej "konfiguracji" jest bardzo dokładny montaż. Ja się ponad pół roku "bujałem" z poprawkami. Dlatego drugi raz wolałbym już rolety zintegrowane, bo tam wszystko MUSI działać (tolerancje fabryczne). Tym bardziej jeśli (tak, jak u mnie) w puszkach są zamontowane rolety z ręcznie wysuwanymi moskitierami (oddzielne prowadnice). Edytowane 20 Marca 2013 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Langi_84 24.03.2013 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Mam wycenę z innej firmy - całość nadproży wyjdzie ok. 7500zł brutto. Dla spokoju jeszcze sprawdzę jak to się przełoży na okna z roletami zintegrowanymi z ościeżnicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławas7 25.03.2013 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Mam wycenę z innej firmy - całość nadproży wyjdzie ok. 7500zł brutto. Dla spokoju jeszcze sprawdzę jak to się przełoży na okna z roletami zintegrowanymi z ościeżnicą. oby wyszło korzystniej...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 14.02.2019 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2019 A jakiś przykład, firmę takiego systemu? To nie jest przypadkiem Colos L? Pytam bo u mnie projektant coś takiego zaoferował ale sprawdzam że max wysokość to 50 cm, czyli wychodzi na to że do drzwi i okien balkonowych już tego nie użyje?I czy minusem takiego rozwiązania nie jest podniesienie poziomu stropu przez co wzrost wysokości całego budynku o wysokość skrzynek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts