Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nadproża do rolet zewnętrznych

Recommended Posts

Witam

W związku ze zbliżającą się wiosną powoli planuję prace budowlane.

Mam zamiar docelowo zamontować rolety zewnętrzne, ale nie bardzo chciałbym je mieć na elewacji, wolałbym schowane w nadprożach, ale...

Słyszałem niezbyt pochlebne opinie o taki rozwiązaniu. Może wypowie, się ktoś kto ma coś takiego, a nie osoba, która mówi nie bo nie.

Chcę zamówić stąd, ale opinie na ich temat też czytałem różne.

http://www.nadproza.pl/

Gość Konto usunięte_12*

Projektant zaprojektował mi okna nawet nie pytając, czy chcę mieć rolety.

W efekcie mam puszki rolet schowane w ociepleniu (styropian) na elewacji :(

Dziś wiedząc o lepszym rozwiązaniu zażądałbym wyżej położonych nadproży w celu zamontowania rolet ZINTEGROWANYCH z ościeżnicami.

Uniknąłbym dzięki temu masę poprawek i kłopotów związanych z montażem. Kolejnym ekipom z firmy "P...." (która dostarczyła okna i rolety) ciągle coś "nie wychodziło" :rolleyes:

Witam

Chcę zamówić stąd, ale opinie na ich temat też czytałem różne.

http://www.nadproza.pl/

Wypowiem sie jako osoba ktora ma coś takiego

Z nadprożami roletowymi jest jak z oknami, można zamówić okna firmy dob....plast jak tez okn.....plast , jeśli chcesz zafundowac sobie mostki termiczne? zamów pod tym linkiem , jeśli nie chcesz mostków?....szukaj dalej

Gość Konto usunięte_12*
Właśnie też się nad tym zastanawiam, aby dać nadproże wyżej o 15-20cm w tej przestrzeni zamonrać razem z oknami mechanizm rolety.

To chyba będzie złoty środek.

Sławas7 ma też rację - należy przed zakupem przyjrzeć się tej puszce, czy jest dostatecznie docieplona lub samemu docieplić (np. chowając ją pod styropianem docieplenia ściany). U mnie otwory przez które wchodzi taśma są także niezaplanowanymi nawiewnikami. Nie musiałem dzięki temu instalować nawiewników okiennych ;)

Też zaczynam pracę na wiosnę :) Ale zima nie chce odpuścić ... :p

My tez planujemy okna i rolety zewnętrzne schowane w warstwie ocieplenia. Puszki praktycznie wszędzie mam 18 cm (okna balkonowe) i 16,5 cm (okna zwykłe) a ocieplenie 15 cm. Robię tak że cofam nadproże ok 10 cm (mam 25 cm pola manewru). Później montaż okien trochę w głębi a front skrzynki od rolet jak najdalej od nadproża, ale w ten sposób aby skryło się w warstwie ocieplenia. Luka pomiędzy skrzynką a nadprożem od środka będzie ocieplona styropianem.

nadproże.JPG

Dla mnie to lepsze wyjście niż skrzynki nastawne z podniesionym nadprożem.

Pozdrawiam

Gość Konto usunięte_12*

dlatego lepszym rozwiązaniem jest napęd elektryczny....komfort,wygoda i spokojnie można zainstalować nawiewniki okienne

Komfort będzie też w miejscowości, w której występują częste wyłączenia prądu? ;)

Gość Konto usunięte_12*
Dla mnie to lepsze wyjście niż skrzynki nastawne z podniesionym nadprożem.

Warunkiem dobrego działania rolet w tej "konfiguracji" jest bardzo dokładny montaż.

Ja się ponad pół roku "bujałem" z poprawkami. Dlatego drugi raz wolałbym już rolety zintegrowane, bo tam wszystko MUSI działać (tolerancje fabryczne). Tym bardziej jeśli (tak, jak u mnie) w puszkach są zamontowane rolety z ręcznie wysuwanymi moskitierami (oddzielne prowadnice).

Edytowane przez Konto usunięte_12*

• 5 years później...

A jakiś przykład, firmę takiego systemu? To nie jest przypadkiem Colos L? Pytam bo u mnie projektant coś takiego zaoferował ale sprawdzam że max wysokość to 50 cm, czyli wychodzi na to że do drzwi i okien balkonowych już tego nie użyje?

I czy minusem takiego rozwiązania nie jest podniesienie poziomu stropu przez co wzrost wysokości całego budynku o wysokość skrzynek?