Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy to prawda że przed położeniem styropianu na sciane trzeba go wczesniej wypakowac


klimek1974

Recommended Posts

lol....

teoretycznie wszystko co powinno z niego wyparowac powinno odparowywac przed pocieciem na plyty.

EPS jest spieniany w bloki 500x100x100cm i taki blok powinien byc sezonowany a nie od razu na druty, pociety i w paczki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z gory dzekuje

......jaki okres powinien być sezonowany?

 

Witam

 

Kiedyś już ktoś cytował książkę "Docieplanie Budynków" - Kazimierza Wysockiego i miał rację:

 

"Na docieplenie należy stosować styropian wysezonowany, to znaczy taki, który był wyprodukowany przynajmniej 8 tygodni przed zastosowaniem ... Użycie niewłaściwego materiału może spowodować powstanie na powierzchni ściany siatki pęknięć pokazujących układ płyt styropianowych."

 

"Gęstość zasypowa" tutaj poruszona nie jest tym o co autor wątku pyta:

"..Faza procesu sezonowania polega na utrwaleniu wielkości i kształtu spienionych granulek bez ingerencji obsługi. Zachowanie uzyskanych kształtów i wielkości następuje samoczynnie poprzez wyrównanie różnicy ciśnień wewnętrznych w granulkach.

Czas sezonowania jest zależny od ciężaru nasypowego granulek, ich wielkości oraz temperatury otoczenia w której prowadzony jest proces sezonowania i trwa około 24 – ech godzin.

Przedłużanie czasu sezonowania ponad kilka dni jest niewskazane z uwagi na zbyt duże straty poroforu, którego zbyt duży ubytek powoduje pogorszenie jakości styropianu." jak widać nie dotyczy styropianu jako wyrobu gotowego w płytach, ale jednej z faz jego produkcji!

 

Gdy natomiast jest już w płytach wymaga sezonowania przynajmniej 8 tygodni czyli, aż 2 miesiące od daty produkcji.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"Czy to prawda że przed położeniem styropianu na ścianę trzeba go wcześniej wypakować"

Koniecznie - źle by się kleiło do ściany taki zapakowany :)

I klej by się folii nie chciał trzymać.

 

A na poważnie: raczej nie ma potrzeby.

 

nooo pogratulowac spostrzegawczosci - rzeczywiscie bardzo udany zart :)

City: no dobra.. wytlumacz mi to:

spieniamy granulki w blok, sezonujemy wg tego opisu 24h, wrzucamy na druty i tniemy na plyty.

Co nam daje dalsze jego lezakowanie w plytach?

i czym sie rozni lezakowanie w plytach od lezakowania w bloku (tak pod katem tego tracenia wlasciwosci)?

Bo czym sie rozni pociety w plyty i spakowany w folie styro od bloku ktory stoi?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

City: no dobra.. wytlumacz mi to:

spieniamy granulki w blok, sezonujemy wg tego opisu 24h, wrzucamy na druty i tniemy na plyty.

Co nam daje dalsze jego lezakowanie w plytach?

i czym sie rozni lezakowanie w plytach od lezakowania w bloku (tak pod katem tego tracenia wlasciwosci)?

Bo czym sie rozni pociety w plyty i spakowany w folie styro od bloku ktory stoi?

 

No tak płyty to coś innego - to wystarczy leżakować ok 5 dni, bo między styropianem w bloku, a pociętym to różnica taka ,że rozszczelnimy granulki przecięte podczas rozcinania.(charakterystyczny zapach płyt po rozpakowaniu później to wietrzeje)

Natomiast cała technologia produkcji oparta jest na między innymi dwóch okresach sezonowania.

 

To koledze xmsg odpowiedziałem, że ten parametr jakim się posłużył "gęstość zasypowa" o której mało kto wie - jest użyty nie tu gdzie potrzeba, bo to część procesu spienienia granulek jeszcze w trakcie ich tworzenia w parze wodnej i on ma wpływ na 24h sezonowanie przed połączeniem granulek spienionego polistyrenu w bloki.

 

Całość tego wątku i pytania dotyczy jednej charakterystycznej wady styropianu, że im "świeższy" tym jego struktura jest nie stabilniejsza. Blok wielkości 3x1x0,5 m zmienia swój kształt i kiedy już przestanie to robić można z niego wyciąć kilka ładnych równych płyt......ale pośpiech, niekiedy zimowe przestoje produkcji, zysk itp itd sprawiają, że niekiedy trafia się do sprzedaży styropian z datą produkcji 1 lub 2 tygodniową (co oczywiście nie znaczy, że wtedy był spieniony - ale na pewno pocięty).Takie rzeczy wie tylko producent!

 

Dlatego wydaje mi się, że jeśli już kupić coś dobrego to renomowanej firmy - znanej i cieszącej się odpowiednią reputacją, produkt o powtarzalności parametrów co do jakości i współczynników( duże firmy produkują cały rok, mają magazyny przestrzegają pewnych norm i zasad produkcji) - to moje osobiste zdanie.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 months później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...