Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt przyłącza wodnego - czy naprawde aż tyle sie płaci?

turalyon

Recommended Posts

Witam. Mam do zrobienia przyłącze wodne - w sumie 50 metrów. Z tym że 45 m idzie w ziemi, 5m to przecisk pod asfaltem, bo wodociąg jest po drugiej stronie drogi. Mój hydraulik który w dość fajnej cenie zrobił mi instalacje w domu krzyknął około 150zł za metr z materiałem i wszystkimi dokumentami - wydaje mi się to dość dużo bo wyjdzier jakies 7500zł. Bedzie w tym zawór zamykający w ogrodzeniu i licznik w domu. Nie musze budować studzienki w której on bedzie sie znajdować. Przyłacze budowane na zasadzie że przez 3 lata on za nie odpowiada, a później przejmuje je aqua. Musi sam sie podpiąc do głownego wodociągu

Gość Konto usunięte_12*

No to u Was robią takie rzeczy PÓŁDARMO!!!

Ja za 20 metrów (też z drugiej połowy ulicy) zapłaciłem 10 tys.!!! (i jeszcze się cieszyłem, bo inny "fachman" za to samo żądał 15 tys.!!! :jawdrop:

Witam. Mam do zrobienia przyłącze wodne - w sumie 50 metrów. Z tym że 45 m idzie w ziemi, 5m to przecisk pod asfaltem, bo wodociąg jest po drugiej stronie drogi. Mój hydraulik który w dość fajnej cenie zrobił mi instalacje w domu krzyknął około 150zł za metr z materiałem i wszystkimi dokumentami - wydaje mi się to dość dużo bo wyjdzier jakies 7500zł. Bedzie w tym zawór zamykający w ogrodzeniu i licznik w domu. Nie musze budować studzienki w której on bedzie sie znajdować. Przyłacze budowane na zasadzie że przez 3 lata on za nie odpowiada, a później przejmuje je aqua. Musi sam sie podpiąc do głownego wodociągu

Pomorskie- położenie rury PCV do wody na 1,7 metra głębokości (odcinek 97 m.) + studzienka z 3 kręgów betonowych ze stopniami + pokrywa z włazem zamykanym na kłódkę , w studzience licznik + zawór anty-skażeniowy, wyjście z kranem na 1,2 metra nad ziemią , zasuwa główna u mnie na działce(odcięcie wody)+ wszystkie dokumenty (odbiór instalacji + umowa z wodociągami) koszt 5.500 Pozdrawiam .

Edytowane przez ary_zet

To jeszcze dość tanio. Wodociągi z Błonia k/Warszawy dają takie warunki przyłączeniowe że za 100m wyszło by mi ponad 25 tyś. To najtańsza wycena, a jeśli wycena z wodociągów z ich robotą to nieco ponad 30 tyś. Zatem podziękowałem tej instytucji i mam własną studnie głębinowa z uzdatnieniem wyszło poniżej 10 tyś.

Myślę, że mogło by być taniej bo nie masz studni wodomierzowej, ale 7500 można jeszcze przełknąć. Natomiast Ary_zet - gratuluję Ci znalezienia tak taniego wykonawcy. Jeśli możesz daj namiary. Dla mnie i sąsiada w szczecinie, za wykonanie 5m odcinka dla 2 przyłączy to koszt 7300 netto + 1000 projekt zajęcia pasa z uzgodnieniami. Przyłączę to: wcinka, redukcja, trójnik, 2 kpl. skrzynek z zasuwami, studnia wodomierzowa DN-1000 na 2 wodomierze przejmująca nacisk 40 ton. Dalej dwa odcinki po około 100m będziemy raczej kłaść sami.