Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dylemat wykończeniowy - gips na glazurę

togaj

Recommended Posts

Witam

Nabyłem lokal pod handel, był tam sklep mięsny a ma być odzieżowy. Podłoga zostanie, jednak ściany mam całe opłytkowane. Chciałbym na ściany rzucić gips szpachlowy (takie ciapki) i bez szlifowania pomalować, tutaj pytanie czy wystarczy na płytki położyć klej atlas plus lub mapei adesilex p9, wtopić siatkę, a na to gips szpachlowy?

Jak zagruntować płytki aby złapały przyczepność, czy zabieg będzie trwały?

Dodam że płytki trzymają solidnie, są to typowe tanie białe ceramiczne rok temu klejone, trzymają naprawdę mocne. Są klejone na płycie kg więc demontaż wiązałby się pewnie z tynkowaniem ściat (płyta nie wchodzi w grę gdyż wieszaki na odzież mają być kotwione w ścianie

Proszę o porady doświadczonych w tym temacie

Tomek

Raczej nie znajdziesz takiego partyzanta coby gips na płytki kładł. Jedyne co przychodzi mi do głowy to szlifierka kątowa i matowienie szkliwa żeby gips/klej miał się do czego trzymać. Jedyną warstwą przyczepną byłyby fugi, ale to raczej za mało.

Nie rozumiem tylko jednej rzeczy. Nie chcesz dawać na to KG bo będziesz montował wieszaki, ale skoro płytki są klejone do KG to różnica w wytrzymałości raczej znaczna nie będzie.

Witam

Są podobno kleje do montażu płytek na płytki - takim sposobem myślę zamocować siatkę na płytki, a na to gips szpachlowy który jest przecież lżejszy jak płytki

Płyta kg odpada - wieszak będzie miał po obciążeniu około 40 kg a ma małej powierzchni uchwyt - wydaje mi się że wbiłby się w płytę dlatego chcę aby zewnętrzna powłoka była twarda

Ale odpowiedz mi na jedno pytanie, skoro płytki są już na płycie KG przyklejone to naprawdę wierzysz w to że wieszaki na tym wytrzymają (nawet jak dasz super mega klej zbrojony podwójnie)?

Zastanowiłbym się poważnie nad kosztami, bo klej który wyżej zaproponowano wychodzi 80-100 zł za worek 25kg, nie ma żadnej gwarancji że całość wytrzyma po powieszeniu wieszaków na ubrania. IMHO skuwaj wszystko i na to daj jeszcze jedna płytę kg (opcjonalnie między płyty jakieś osb).